Vágólapra másolva!
Stavangerben a sorsolási számokat meghatározó villámversennyel június 3-án kezdődik meg az Altibox Norway Chess 2019 szuperverseny. A világranglista első tíz helyezettjéből heten is elfogadták a meghívást, a rajtlistát a négyszeres norvég világbajnok Magnus Carlsen vezeti a címvédőként játszó amerikai Fabiano Caruana előtt. A Nemzetközi Sakkszövetség mától érvényes világranglistáján Carlsen 56 pontos előnnyel áll az élen, idei hatodik versenyén hazai pályán szeretné folytatni páratlan sikersorozatát, öt viadalon már diadalmaskodott.

A norvég városban sorozatban hetedszer rendezik meg a tornát. Az Altibox Norway Chess 2019 a sakkozás elitjének csúcstalálkozója lesz, igazi presztízscsatákat várunk. A 2784 Élő-pontátlagú verseny rajtlistáját a regnáló négyszeres világbajnok Magnus Carlsen vezeti. A 2013-ban útjára indult sorozat első versenyének szervezésében az akkor még csak világbajnokjelölt Carlsen is nagy szerepet játszott. A stavangeri szuperversenyre a meghívás rangot, elismerést jelent. A szervezők hathatós szponzorok támogatásával sikeres munkát végeztek, a legjobbak túlzsúfolt programja mellett is a világranglista első tíz helyezettjéből heten játszanak. Carlsen bámulatos sikerekben gazdag pályafutása, világbajnoki címe tette az északi sportok hazájában a sakkot oly népszerűvé, a média óriási teret szentel versenyei követésére.

Norvégiában Carlsen tette népszerűvé a sakkot Forrás: Origo

Magnus Carlsen idén már hatodik versenyén szerepel. Az évet Wijk aan Zee-i elsőségével kezdte, a Gasimov emlékverseny megnyerésével folytatta, majd a GRENKE Chess Classic tornán diadalmaskodott. A Grand Chess Tour 2019 első versenyén, Abidjanban is az első helyezettnek járó trófeát vehette át. Meghódította Skóciát, nem ártott meg neki, hogy a Lindores Abbey Szeszfőzde volt a rapidverseny szponzora. A kétfordulós rapid viadalon veretlenül győzött Ding Liren, Szergej Karjakin és Viswanathan Anand előtt.

Magnus Carlsen világbajnoki címe megszerzése óta a huszonkilencedik szuperversenyén mérkőzik meg riválisaival, tizenkétszer nem sikerült megszereznie az első helyet, meglepetésre Stavangerben ötször előzték meg. A norvég világelső tavaly júliusban a bieli tornán Sahriyar Mamedgyarovtól szenvedett utoljára vereséget, veretlenségi sorozata klasszikus játszmákat tekintve már ötvenhárom játszmánál tart.

Az Altibox Norway Chess 2019 résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Magnus Carlsen (norvég) 2875
Fabiano Caruana (amerikai) 2819
Ding Liren (kínai) 2805
Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2779
Alekszandr Griscsuk _(orosz) 2775
Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2774
Viswanathan Anand (India) 2767
Wesley So (amerikai) 2754
Levon Aronjan (örmény) 2752
Yu Yangyi (kínai) 2738

Az idei torna nagy újítása, hogy a szervezők hadat üzentek a döntetleneknek, az utóbbi években a szuperversenyeken túl sok volt a pontosztozkodással végződött játszma. Stavangerben a győzelem 2 pontot ér, döntetlen esetén „hirtelen halál" partit kell játszani, ahol világosnak 10, sötétnek 7 perce van, utóbbinak remifórja. A rájátszásban elért nyerés másfél pontot ér, a vesztes fél pontot kap.

Stavangeri sakktörténelem

Szergej Karjakin addigi pályafutásának legnagyobb sikere volt a 2013-ban az első stavangeri tornán elért elsősége. A villámverseny megnyerése után négyes nyerősorozattal rajtolt, a kisebb megingást is túlélve ért győztesként a célba. A kínai Wang Hao a hajrában főszereplővé vált. Carlsen elleni meglepő győzelme után az utolsó fordulóban a világbajnok Viswanathan Anandot is megadásra kényszerítette. Carlsen az amerikai Hikaru Nakamurával félpontos hátránnyal osztotta a második helyet.

Karjakin az utolsó fordulóban sötéttel győzte le az olasz Fabiano Caruanát, mesterhármast elérve fél ponttal megelőzte Magnus Carlsent. A viadal nagy vesztese az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik volt, az ötödik forduló után még az első helyről álmodozhatott, utolsó négy partijából csak fél pontot szerzett. A tornát vereséggel kezdő orosz Alekszandr Griscsuk bronzérmesként zárta szereplését.

Griscsuk 2014-ben bronzérmes lett Forrás: Origo

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nyerte meg a Grand Chess Tour három versenyből álló sorozatának első tornáját, a stavangeri viadalt. Remekül játszott az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, hatalmas rutinját érvényesítette, veretlenségét megőrizte. Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave elleni partijai klasszikus példaként vonulnak be a sakktörténelembe. A négyszeres amerikai bajnok Hikaru Nakamura jó formában, fölösleges kockázatokat kerülve sakkozott. A legfiatalabb résztvevő, a 21 éves holland Anish Giri is megőrizte veretlenségét.

A viadal számos meglepetéssel is szolgált.

Magnus Carlsen hazai pályán óriási kudarcot szenvedett el, „vesszőfutása" az első fordulóban kezdődött éppen Topalov elleni nyert állásának elvesztésével, amelyet a szokatlan időbeosztásnak, s ennek nem ismeretének köszönhetett.

Három éve elmaradt a presztízscsata, a kétszeres győztes, a moszkvai világbajnok-jelölti versenyen elért elsőségével világbajnoki kihívói jogot szerzett Szergej Karjakin tizenkét nappal a kezdés előtt fáradtságra hivatkozással lemondta részvételét. Magnus Carlsen hazai pályán először diadalmaskodott.
Szuperversenyen huszonhatodik egyedüli, vagy holtversenyes elsőségét ünnepelhette. A nyolcadik játéknapon Levon Aronjantól elszenvedett veresége után némi pánik volt soraiban, de nagy bajnokhoz méltóan a befejező játéknapon higgadtan játszott. Carlsen a viadalon emlékezetes győzelmet ért el az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik ellen. Aronjan megőrizte veretlenségét, pragmatikusan sakkozott, Carlsen legyőzése nagy fegyvertény volt.

2017-ben a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan szenzációs sikerével fejeződött be az Altibox Norway Chess 2017 szuperverseny,

veretlenül, egypontos előnnyel végzett az élen. A világranglista első tizenkét helyezettjéből tízen csatáztak a norvég kisvárosban, a világbajnok Magnus Carlsen újabb presztízsveszteséget szenvedett el, a győztestől 2 ponttal elmaradva lett holtversenyben hetedik.

Tavaly a világbajnoki kihívó Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a szuperverseny.

Az utolsó forduló előtt még hatan pályáztak az elsőségre, Caruana honfitársa, Wesley So ellen drámai csatában győzött. Carlsen az amerikai Hikaru Nakamura és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand társaságában lett holtversenyben második. Fabiano Caruana a tornán presztízsvereséggel rajtolt, Magnus Carlsen ellen a 77. lépésben feladásra kényszerült, majd két döntetlennel folytatta szereplését. Carlsen a harmadik körben Levon Aronjant is megadásra kényszerítette, egypontos előnnyel vezetett.
Caruana első győzelmét az ötödik fordulóban érte el, a hetedik kör után hármas holtversenyben So, Carlsen és a torna doyenje, a 48 esztendős Viswanathan Anand állt az élen, Caruana félpontos hátránnyal követte a triót.
A hajrá izgalmait Fabiano Caruana bírta a legjobban. Először sötéttel Anandot győzte le, s négyes holtversenyben az élre állt. A befejező játéknapon csak Caruana tudott nyerni, s ünnepelhették tornagyőztesként.

Caruanával izzasztó csatát vívott tavaly Forrás: Lennart Ootes/Lennart Ootes

A 6. Altibox Norway Chess 2018 végeredménye:

1. Fabiano Caruana (amerikai, 2822) 5
2-4. Magnus Carlsen (norvég, 2843), Hikaru Nakamura (amerikai, 2769) és Viswanathan Anand (indiai, 2760) 4,5
5-6. Wesley So (amerikai, 2779) és Levon Aronjan (örmény, 2764) 4
7. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2808) 3,5
8-9. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2789) és Szegej Karjakin (orosz, 2782) 3 pont.

Magnus Carlsen hazai pályán is győzne Forrás: Origo

A Nemzetközi Sakkszövetség 2019. június 1-től érvényes világranglistáján Magnus Carlsen 56 ponttal előzi meg Fabiano Caruana előtt. A GRENKE Chess Classic viadal megnyerésével növelte tovább előnyét. A tavalyi világbajnoki döntő idején csak 3 pont volt kettőjük között a különbség. A kieséses rendszerű, 16 résztvevős moszkvai Grand Prix versenyen a döntőt játszó Alekszandr Griscsuk és Jan Nepomnjacsij gyűjtött pontokat, a rájátszásban Nepomnjacsij nyert és vezet az összetett pontversenyben. Anish Giri, Sahriyar Mamedgyarov, Wesley So, Szergej Karjakin és Levon Aronjan is „megfizetett" gyenge szerepléséért. A 21 esztendős Vladiszlav Artyemijev már a tizedik a rangsorban. Az idén amerikai állampolgárságot kapott egykori kubai Leinier Dominguez Perez megelőzi Hikaru Nakamurát és Wesley So-t.

Legjobb magyarként Rapport Richárd a huszonnegyedik helyezettként várhatja az új kihívásokat. Hat orosz, négy kínai és amerikai, két azerbajdzsáni és indiai nagymester mellett egy-egy norvég, francia, holland, örmény, bolgár, lengyel és magyar sakkozó a top 25-ben.

A világranglista élcsoportja:
1.Magnus Carlsen (norvég) 2875
2. Fabiano Caruana (amerikai) 2819
3. Ding Liren (kínai) 2805
4. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2779
5. Anish Giri (holland) 2779
6. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2775
7. Jan Nepomnajcsij (orosz) 2775
8. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2774
9. Viswanathan Anand (indiai) 2767
10. Vladiszlav Artyemijev (orosz) 2761
11. Leinier Dominguez Perez (amerikai) 2760
12. Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni) 2759
13. Hikaru Nakamura (amerikai) 2754
14. Wesley So (amerikai) 2754
15. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2753
...
24. Rapport Richárd (magyar) 2735
51. Almási Zoltán (magyar) 2687
68.Berkes Ferenc (magyar) 2675
71. Lékó Péter (magyar) 2674
96. Gledura Benjámin (magyar) 2654