Vágólapra másolva!

Újra a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tagja lehet az orosz szövetség

Az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) kifizette a sportág nemzetközi szövetségével (IAAF) szemben fennálló 3,2 millió dolláros adósságát, s ezzel - a szombati moszkvai bejelentés szerint - eleget tett minden kötelezettségének, amely teljes jogú IAAF-tagságának visszaállításához kell.

Dmitrij Sljahtyin VFLA-elnök a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a maguk részéről a pénz átutalásával az utolsó feltételt is teljesítették, s nincs már ok, ami alapján az IAAF-nek továbbra is fenn kéne tartania az orosz szövetség 2015 novembere óta tartó eltiltását.

Sljahtyin emlékeztetett rá: korábban már azt az igényét is kielégítették a nemzetközi szövetségnek, hogy a moszkvai doppninglaboratóriumban őrzött mintákat kivétel nélkül adják át a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA).

A WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság tárta fel Oroszországban az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolást. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az orosz sportolók a 2016-os, riói olimpián elkerülték a teljes kizárást, versenyzőiknek azonban külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez az érintett sportági szövetségektől. Az orosz atlétákat már akkor kitiltották, míg a tavalyi, phjongcshangi téli játékokon már az összes sportolójukat érintette a szankció. Aki külön engedéllyel mégis elindulhatott, az csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken.

Az IAAF a VFLA teljes körű státusának esetleges visszaállításáról a jövő hét végi monacói tanácsülésén dönthet.