Vágólapra másolva!
Nem kevesebb mint 17 olimpiai bajnok jelezte részvételét az Úszó Bajnokok Sorozata harmadik, egyben utolsó állomásán, Indianapolisban.

Május 31. és június 1. között az Egyesült Államokbeli városban zárul a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) 2019-ben életre hívott új versenysorozata. A kínai Kuangcsouban rendezett első, majd a Budapesten megtartott második felvonás után ezúttal még a magyar fővárosban látottnál is lényegesen erősebb mezőny készülődik vízbe ugrani.

Hosszú Katinka (középen) kemény összecsapásokra számíthat Indianapolisban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csak olimpiai bajnokból lesz 17 a mezőnyben, így a háromszoros bajnok Hosszú Katinka mellett olyan klasszisoknak szurkolhat az amerikai közönség, mint a hazai színeket képviselő Anthony Ervin, Matt Grevers, Ryan Murphy, Michael Andrew, Leah Smith, Lilly King, Melanie Margallis, Molly Hannis és Kelsi Worrell Dahlia, az éremtáblázatot vezető svéd Sarah Sjöstrüm, a dán Pernille Blume, a brazil Etiene Medeiros, az orosz Yulia Efimova, a kanadai Kylie Masse, vagy éppen az egyetlen afrikai női induló, Farida Osman.

A férfiak mezőnyében a fentebb említett amerikai klasszisok mellett ott lesz a brazil Joao Gomes, a kazah Dmitrij Balandin, illetve a két orosz klasszis, Vlagyimir Morozov és Anton Csupkov is.

A Bajnokok Sorozata néven futó három állomásból álló sorozat éremtábláját két versenyhelyszínt követően a svéd Sarah Sjöström vezeti (9 arany, 3 ezüst) Hosszú Katinka (6 arany, 2 ezüst, 1 bronz) és a brit Benjamin Proud (4 arany) előtt.

A kétnapos viadalra összesen 50 úszót hívtak meg, akik összesen 54 olimpiai és 146 világbajnoki érmet nyertek eddigi pályafutásuk során. A sorozat nem csak a jelentős pénzdíj miatt népszerű az úszók között, hanem azért is, mert lehetőség van szintidőt úszni a nyári dél-koreai világbajnokságra, valamint a jövő évi tokiói olimpiára is.