Semenya bíróságon támadta meg az előírt tesztoszteron-szabályozást

Caster Semenya, atlétika
South Africa's Caster Semenya reacts after the women's 800m final at the athletics event of the London 2012 Olympic Games on August 11, 2012 in London. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG / AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
Vágólapra másolva!
Caster Semenya olimpiai bajnok futó a svájci szövetségi bíróságon támadta meg a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntését, mellyel jóváhagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) női versenyzőkre vonatkozó tesztoszteron-szabályozását.

"Az IAAF nem fog se gyógyszerezni, se megállítani abban, hogy az legyek, aki vagyok" - jelentette ki a dél-afrikai futó, akinek ügyvédje jelezte, a beadványban az alapvető emberi jogokra hivatkoztak.

Az IAAF tavaly áprilisban jelentette be, hogy a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a női versenyzők tesztoszteron-szintjére, ez pedig veszélyezteti Semenya pályafutását, mivel a 28 éves sportoló hiperandrogenizmussal küzd. A nők esetében ez a szindróma akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobin-szintet.

Az új szabályok választás elé állítják a - sokak által interszexuálisnak tartott - dél-afrikai futót: vagy gyógyszerekkel korlátozza a tesztoszteron-szintjét, vagy csak hosszabb távon indulhat a továbbiakban,

ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteron-szintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként.

Caster Semenya tovább küzd Forrás: AFP/ERIC FEFERBERG/Eric Feferberg

Az IAAF már 2015-ben is szabályozni akarta a problémát, de kísérletét a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az indiai Dutee Chand fellebbezésének helyt adva megakadályozta. A legújabb szabályváltozást az IAAF tanácsa 2018 márciusában hagyta jóvá, Semenya júniusban fordult a CAS-hoz, amely csak idén május elsején utasította el a keresetét.

Az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült tavalyi tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteron-szintű nők jelentős előnyben vannak a pályán a riválisokkal szemben.

Semenya a 2012-es, londoni és a 2016-os, riói olimpián is megnyerte a 800 méteres síkfutást, ezen a távon további három alkalommal, 2009-ben, 2011-ben és 2017-ben világbajnok lett.