Vágólapra másolva!
Elsőként a Maccabi Európa Játékok 90 éves történetében idén Magyarországon a sport leghitelesebb szakmai intézményei, a sportági szakszövetségek segítik a versenyek lebonyolítását, az eredmények hitelesítését. 

2019. július 29. és augusztus 7. között Magyarország rendezi a 15. Maccabi Európa Játékokat, amely

minden idők legnagyobb multisport rendezvénye lesz az ország történetében.

10 helyszínen, 40 országból, közel 2500 résztvevő, 24 sportágban mérheti össze tudását. Jellegéből adódóan a Maccabi Európa Játékok nem csak sport, hanem egyúttal kulturális, vallási és közösségi esemény is. Az év legnagyobb zsidó közösségi eseménye Európában.

A Maccabi Európa Játékok 90 éves történetében először sportági szakszövetségek segítik a szervezést és a lebonyolítást.

Ennek kapcsán pénteken délután Budapesten együttműködési megállapodást írtak alá a sportági szakszövetségek, illetve intézmények képviselői, valamint a játékokat szervező EMG Sport Kft. vezetői. Az aláírási ceremónián részt vett Dr. Vági Márton, az MLSZ főtitkára, Csámpa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke, Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke, Szabó László, a Magyar Sakkszövetség és a Paralimpiai Bizottság elnöke, Dr. Hommonay Géza a Magyar Bridzs Szövetség elnöke, Vári Attila a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Tamás Krisztina, a Magyar Tenisz Szövetség kommunikációs igazgatója, Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke, Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnök, valamint Deutsch Tamás, az EMG 2019 Védnöki Testületének vezetője, Deutsch Péter, az EMG 2019 Sport Kft. ügyvezetője, és Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke.

A sportági szakszövetségek segítik a Maccabi Európa Játékok magyarországi rendezését Forrás: Origo

A rendezvény központi helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa, kiemelt helyszínek még egyebek mellett a Lantos Mihály Sportközpont, a Sport 13, a Hajós Alfréd Sportuszoda és a Nemzeti Lovarda.

A megállapodással kapcsolatban Deutsch Tamás az alábbiakat mondta az Origónak: "Egyrészt ennek van egy szimbolikus üzenete, az összefogás erejét mutatja, hiszen

Illetve azzal, hogy először a játékok történetében a versenyprogramban szereplő sportágak versenyszámainak előkészítésében a sportági szakszövetségek segítenek - ők delegálják a hivatalos versenybírákat, minden tekintetben a nemzetközi versenyszabályok lesznek érvényben, stb. - szintet lép a rendezvény. Olyannyira, hogy

ha egy adott versenyszámban esetleg országos, Európa-, vagy akár világrekord születik, az teljesen hiteles eredménynek minősül majd."

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke így jellemezte az egyezséget: "A Vízilabda Szövetség nagy örömmel vette ezt a feladatot, ami nem is feladat, sokkal inkább ünnep. Az Úszó Szövetséggel karöltve ugyanis a 2019-es és a 2020-as évadban is rengeteg világeseményt szervezünk közösen, kormányzati támogatások keretein belül. Fontos sportdiplomáciai és sportszakmai feladatokat látunk el, ennek lesz egyik állomása a Maccabi Európai Játékok.

Szerencsére vízilabdában a Maccabi Játékokon is rengeteg érmünk van, büszkék vagyunk a sportolóinkra, és arra, hogy most a magyar fővárosban versenyezhetnek."

Dr. Wladár Sándor néhány gondolattal kiegészítette Vári Attila mondandóját. "Ez a megállapodás a bizalomról és a barátságról is szól. A Maccabi Játékok budapesti rendezése nagy megtiszteltetés Magyarország számára, amelyhez hasonlót a kormányzati támogatások nélkül lehetetlen lenne hazánkban lebonyolítani.