Vágólapra másolva!
Csütörtök délelőtt lezajlottak az elő- és középfutamok a női K-1 500 méteres és a férfi K-1 400 méteres távon az I. kajak-kenu válogatón. A legnagyobb esélyesek sikerrel vették az akadályt, de így is akadt egy bombameglepetés. A háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella nem jutott be a fináléba, míg a 19 éves Gazsó Dorka olimpiai- és világbajnok kajakosokat utasított maga mögé.

Az nők első előfutamában az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta fél másodpercet vert a mezőnyre, magabiztos győzelmet aratott. Második helyen Hagymási Réka ért célba, akit a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella követett. A második előfutamban a négyszeres világbajnok Kárász Anna nyert, aki ugyan négy másodperccel rosszabb időt ment, mint Kozák, de ez is elég volt neki az első helyre. Második helyen az Atomerőmű SE versenyzője, Pupp Noémi végzett, míg harmadikként a kétszeres olimpiai bajnok, Fazekas-Zur Krisztina ért célba.

Remekül sikerült Bodonyi Dóra felkészülése Forrás: MTI/Kovács Tamás

A harmadik előfutamban meglepetés eredmény született. Az első helyen 2000-es születésű, ifjúsági világbajnok Gazsó Dorka végzett, második helyen a hatszoros világbajnok Medveczky Erika ért célba, őt az újpesti Lucz Dóra követte. Az utolsó női előfutamot a világ- és Európa-bajnok Bodonyi Dóra nyerte, több mint másfél másodpercet vert a második Csipes Tamarára.

Az első női középfutamban a bombaformában versenyző Bodonyi Dóra fél másodperccel megelőzte Kozák Danutát, de az ötszörös olimpiai bajnok így is kvalifikálta magát a döntőbe, akárcsak a harmadik Medveczky Erika és a negyedik Pupp Noémi, aki legjobb negyedikként jutott a fináléba. A futam meglepetése, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella az utolsó helyen végzett, pedig az első válogatón mindent egy lapra tett fel, mert csak 500 egyesben állt rajthoz, míg a számára kedves K-2 500 méteren el sem indult.

Gazsó Dorka tavaly remekelt a plovdivi ifjúsági világbajnokságon Forrás: Vékássy Bálint/ICF

A második női középfutamban Gazsó Dorka ismét remekelt: maga mögé utasította Csipes Tamarát, és Kárász Annát, így a második legjobb idővel jutott be a délután fináléba, míg a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina az utolsó, hetedik helyen ért célba.

A férfiak mezőnyben a vb-bronzérmes kajak négyes tagja, a világ- és Európa-bajnok Tótka Sándor könnyedén vette az első akadályt a 400 méteres távon, akárcsak Kuli István, aki szintén első helyen végzett az előfutamában. A harmadik előfutamot a kétéves eltiltásából visszatérő Dombvári Bence nyerte, míg a világbajnok Dudás Miklós csak a negyedik, míg a K-2 200 méteren kétszeres vb-győztes és címvédő Balaska Márk csak az ötödik.

A férfiak első középfutamát Tótka Sándor nyerte Dombvári Bencét, Noé Bálintot és Gál Pétert megelőzve. Utóbbi a negyedik legjobb idővel kvalifikálta magát a fináléba. A második elődöntőben Nádas Bence diadalmaskodott a kétszeres vb-győztes Birkás Balázs és a harmadik Kuli István mögött, akik szintén döntőzhetnek.

A délutáni döntők rajtlistája:
Női K-1 500 méter:
Kárász Anna
Kozák Danuta
Gazsó Alida Dorka
Bodonyi Dóra
Csipes Tamara
Medveczky Erika
Pupp Noémi

Férfi K-1 400 méter:
Kuli István
Dombvári Bence
Nádas Bence
Tótka Sándor
Birkás Balázs
Noé Bálint
Hérics Dávid