Vágólapra másolva!
Május 23. és 26. között Szolnokon rendezik az első kajak-kenu válogató versenyt, melynek célja, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya kialakítsa keretét a júniusi, minszki Európa-bajnokságra és az augusztusi, szegedi NKM olimpiai kvalifikációs gyorsasági világbajnokságra. A szolnoki válogató első napján valóságos sztárparádé lesz, ahol olimpiai- és világbajnok versenyzők csatáznak egymással.

A magyar kajak-kenu válogatott tagjainak kulcsfontosságú a 2019-es év, ugyanis augusztus 21. és 25. között Szegeden rendezik az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot. Hüttner Csaba szövetségi kapitány az év elején arról beszélt, hogy idén nem az érmek megszerzése a válogatott fő célja, hanem az, hogy minél több kvótát szerezzünk a 2020-as tokiói olimpiára.

„A fókuszban idén, mint minden olimpiát megelőző évben, most sem az éremhalmozás áll, hanem a minél több ötkarikás kvóta megszerzése.

tulajdonképpen az egész különítmény több mint fél éve együtt készül Vécsi Viktor vezetésével, akinek többek között az olimpiai bajnok Vajda Attila is tanítványa volt. Ennek köszönhető, hogy új párosok alakultak az elmúlt hetekben, és egyes kenuban is történt előrelépés, többek között a friss szegedi igazolás, Kiss Tamás is kiváló formában van.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány minden idegszálával a szegedi vb-re és 2020-as olimpiára koncentrál Fotó: Polyák Attila - Origo

Erős csapattal várjuk az idei szezont, a válogatott koronaékszere természetesen a női kajak szakág. Ne felejtsük, hogy ebből a szakágból kiemelkedve lett az év sportolója Kozák Danuta, aki tavaly három aranyérmet nyert a vébén, és idén is kiváló formában szállt vízre, így számíthatunk a jó eredményekre” – mondta a szövetség honlapjának Hüttner Csaba szövetségi kapitány, miután Szeged belvárosában múlt héten elindult a vb-visszaszámlálást jelző óra.

Birkás Balázs már kétszeres világbajnokként indul a vébén, ő a 2011-es szegedi világbajnokságon is részt vett, igaz, egy teljesen más szerepkörben.

„A rajtlistát vittem ki és tűztem ki a versenyzőknek

mondta a tavaly és tavalyelőtt 200 párosban Balaska Márkkal vb-aranyat nyert Birkás. – Abszolút látok esélyt a második címvédésre, de a válogatón több célra is lövünk, és még nem tudjuk, hogy milyen számokban fogunk indulni. Készülünk a 200 egyesre és párosra, valamint az 500 négyesre is. Majd a válogatókon derül ki, hogy ezek közül mi jön össze.”

Birkás Balázs a szegedi világbajnokságon szerezheti meg harmadik vb-aranyát Forrás: MTI/Kovács Tamás

Női kajakosaink a világ legjobbjainak számítanak, azonban a férfiak mezőnyében akadnak kérdőjelek. A vb-bronzérmes kajak négyes egységben megüresedett egy hely, ugyanis márciusban egy születési rendellenesség miatt szívműtéten esett át Molnár Péter, ezért kihagyja az idei szezont, így a szegedi világbajnokságot is. Szerencsére csak rutinbeavatkozásról van szó, amire azért volt szükség, hogy a 33 éves vb- és Eb-bronzérmes kajakos megvalósíthassa élete álmát: az olimpiai éremszerzést.

– mondta az Origónak a szövetségi kapitány, aki korábban megjegyezte, hogy Molnár kiesésével a bronzérmes kajak négyes másik három tagjának, Tótka Sándornak, Dudás Miklósnak és Kuli Istvánnak sincs bérelt helye.

52 egyesület 813 indulója mérkőzik meg egymással a válogatón, a világbajnokságnak otthont adó Maty-éri pálya felújítása miatt ezúttal Szolnokon, a Holt-Tiszán. A legnagyobb érdeklődés természetesen ezúttal is a felnőttek olimpiai versenyszámait, valamint a négyes válogatási elvek miatt a férfi K-1 400 méteres és K-2 500 méteres döntőt kíséri.

Már a válogató első napján lezajlik egy sorsdöntő versenyszám.

A nőknél K-1 500 méteren a szám olimpiai- és világbajnoki címvédője, Kozák Danuta várja a kihívókat. Már csütörtökön délutánra kiderül, hogy az ötszörös olimpiai bajnokot meg tudja-e szorítani bárki.

A női mezőnyben K-1 500 méteren az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta és a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella is egy előfutamba került. Utóbbi annyira mindent egy lapra tett fel, hogy az első válogatón csak 500 egyesben áll rajthoz, még a számára kedves K-2 500 méteren sem indul el.

A riói olimpia aranyérmesei már az első előfutamban megmérkőznek Forrás: MTI/Kovács Tamás

A következő körben a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina és a négyszeres világbajnok Kárász Anna csatáját hozhatja. A harmadik előfutamban a kajak-kenu sportág legfrissebb örökös bajnoka, a hatszoros vb-győztes Medveczky Erika száll vízre, akit olyan fiatal tehetségek próbálnak majd megszorongatni, mint Lucz Dóra vagy Szabó Ágnes. Az utolsó 500 méteres előfutamban is óriási harc várható. Az olimpiai bajnok Csipes Tamara szenzációsan ment a két héttel ezelőtti rangsorolón, így toronymagas esélyes, de minden bizonnyal meg kell küzdenie a világ- és Európa-bajnok Bodonyi Dórával, aki szeretné megtartani a helyét a vb-címvédő kajak négyesben.

Ezt követően férfi K-1 400 méteren rendeznek előfutamokat. A négyesek számára csak a második válogatón rendeznek futamokat, de a csapathajókba kizárólag olyan versenyzőket vesz majd számításba Hüttner Csaba szövetségi kapitány, akik az első válogatón vagy 400 egyesben, vagy 500 párosban, vagy K-1 200 méteren kerülnek a legjobbak közé.

A vb-bronzérmes kajak négyes tagjai – Tótka Sándor, Kuli István és Dudás Miklós – elkerülték egymást. Kuli azonban egy futamba került a kétszeres vb-győztes Birkás Balázzsal, aki már többször hangsúlyozta, hogy szeretne bekerülni a négyes hajóba, míg Dudás a kétéves eltiltása után visszatérő Dombvári Bencével és a kétszeres vb-győztes Balaska Márkkal csatázhat.

Dudás Miklós odatette magát a felkészülési időszakban Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Érdekesség, hogy 400 méteren rajthoz áll Dombvári Bence is, aki néhány héttel ezelőtt még azt nyilatkozta, hogy K-1 1000 méterre készül. Ehhez képest abban a számban nem, viszont a 400 egyes mellett K-1 500 méteren, valamint K-2 500 méteren Hufnágel Tiborral is elindul az első válogatón.

Ezután a női K1 500 méteren és a férfi K1 400 méteren is két-két középfutamot rendeznek, amelyekből az első három helyezett és a legjobb negyedik vehet részt a döntő futamban.

Kopasz Bálint az első számú esélyes 1000 méteren Forrás: MTI/Kovács Tamás

Férfi kajakban 1000 egyesben - ahogy évek óta mindig - ezúttal is Kopasz Bálint az egyértelmű favorit, K-2 1000 méteren pedig a két héttel ezelőtti rangsoroló eredménye alapján esélyes lehet a Koleszár Mátyás, Németh Viktor páros, de nem lenne meglepetés a Tóth, Kulifai, a Hufnágel, Czeiner, vagy éppen a Noé Bálint, Ilyés Róbert duó győzelme sem.

Női K-2 500 méteren ennél egyszerűbbnek tűnik a kép,

a vb címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta egység legnagyobb kihívója egyértelműen a Csipes, Medveczky duó. Kozák Danuta természetesen 200 egyesben is arathat, de abban a számban jól szerepelhet Hagymási Réka, Lucz Dóra, Lucz Anna és Csipes Tamara is.

A felnőtt férfi kenusoknál a kapitány döntése alapján idén csak a két olimpiai versenyszámban, C-1 és C-2 1000 méteren rendeznek válogatót. Egyesben a rangsorolón győztes Kiss Tamás ismét összecsaphat Kiss Balázzsal és Dóri Bence Balázzsal. Utóbbi két versenyző jó formája párosban is egyértelmű, de a férfi kenusoknál a központosított felkészülés és a rengeteg páros-próba miatt talán a legnehezebb megjósolni a végeredményt.

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső párosa biztos befutónak tűnik Forrás: MTI/Kovács Tamás

Egyértelműnek tűnik a helyzet viszont női kenuban. Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső nagyon elvert mindenkit két hete, és C-2 500 méteren most is erre lehet számítani. Érdekesség, hogy a páros két tagja nem indul el egymás ellen az első válogatón 200 egyesben. Ebben a számban Balla Virágot az egyre jobb formába lendülő Lakatos Zsanett szoríthatja meg.

A második válogatóra június 18. és 20. között kerül sor, majd a magyar csapat elutazik a minszki Európa Játékokra – amit hivatalos Európa-bajnokságnak nyilvánítottak. Hüttner Csaba szövetségi kapitány hangsúlyozta, a válogatott Fehéroroszországba már azzal a csapattal fog utazni, amelyik elindul majd a szegedi világbajnokságon, ezért nem lehet hibázni a válogatókon.

A csütörtöki válogató alakulását a linkre kattintva követhetik, de a helyszínről is jelentkezünk majd.