Spanyol győzelem született a Giro d'Italia emlékszakaszán

Horizontal
Team Astana rider Spain's Pello Bilbao rises his arm in victory as he crosses the finish line of stage seven of the 102nd Giro d'Italia - Tour of Italy - cycle race, 185kms from Vasto to L'Aquila on May 17, 2019. (Photo by Luk BENIES / AFP)
Vágólapra másolva!
A spanyol Pello Bilbao nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny pénteki, hetedik szakaszát, összetettben pedig az olasz Valerio Conti megőrizte vezető helyét.

A mezőny pénteken 185 kilométert tett meg, Vastóból L'Aquilába tekert jórészt sík terepen. A végén viszont emelkedett az út, Bilbao 1400 méterrel a cél előtt lépett meg az ötfős szökevénycsoporttól és néhány másodpercet megőrzött előnyéből. Másodikként a francia Tony Gallopin, harmadikként az olasz Davide Formolo ért célba.

Pello Bilbao kényelmesen gurulhatott be a célba Forrás: AFP/Luk Benies

A főmezőny 67 másodperces hátránnyal fejezte be a szakaszt. Ebben tekert be többek között a szlovén Primoz Roglic, aki az ötödik szakaszig az élen állt összetettben, továbbá az esélyesek közül a kolumbiai Miguel Angel López, az olasz Antonio Nibali és Simon Yates, a legutóbbi Vuelta a Espana brit győztese is. Összetettben Roglic a 12., Yates a 15., Nibali a 16., López pedig a 17. helyen áll.

A szakasz és a körverseny egyik nagy vesztese a mezőny egyik legjobb sprintere, a kolumbiai Fernando Gavíria, aki egy órával a rajt után fájdalmai miatt kénytelen volt feladni a versenyt.

A befutó helyszíne Abruzzo tartomány székhely, L'Aquila volt, melyet éppen tíz éve, 2009 áprilisában rázott meg egy pusztító, 6,3-es erősségű földrengés.

Eredmények:
7. szakasz, Vasto-L'Aquila, 185 km:
1. Pello Bilbao (spanyol, Astana Pro Team) 4:06:27 óra
2. Tony Gallopin (francia, AG2R La Mondiale) 5 mp hátrány
3. Davide Formolo (olasz, BORA) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Valerio Conti (olasz, UAE Team Emirates) 29:29:34 óra
2. José Joaquín Rojas (spanyol, Movistar Team ) 1:32 perc hátrány
3. Giovanni Carboni (olasz, Bardiani-CSF) 1:41 p h.

Szombaton a Tortoreto Lido és Pesaro közötti 235 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3578,8 kilométert tesz meg a június 2-i veronai befutóig.