Magyarországnak hatalmas lehetőséget jelent a budapesti Giro-rajt

CYCLING - TRO BRO LEON 2015 AVRIL BRETAGNE COUPE DE FRANCE COURSE Cyclisme France OUEST VELO WEST SQUARE FORMAT
Stephen ROCHE, former rider, godfather of the Tro Bro Leon, French Cup cycling race of 204,4 Km in Lannilis, brittany, on april 19, 2015 - Photo Thomas Bregardis / DPPI
Vágólapra másolva!
A 2019-es Giro d'Italia kerékpáros körverseny harmadik szakaszának rajtjánál futottunk bele Stephen Roche-ba, aki 1987-ben megnyerte az olasz körversenyt. A 60 éves ír legenda készséggel nyilatkozott az Origónak Vinciben.

Stephen Roche 1980 és 1993 között volt profi kerékpáros. Három amatőr szezon után írta alá első hivatásos szerződését a Peugeot-Esso-Michelin csapathoz, és gyorsan jöttek is az eredmények az egynapos versenyeken, illetve a rövidebb körversenyeken, többek között megnyerte a Párizs-Nizzát és a Romandiai Körversenyt. A karrierje legsikeresebb éve azonban egyértelműen 1987-ben érkezett el, azok után, hogy súlyos térdsérülés miatt szinte az egész 1986-os idényt kihagyta.

'87-ben viszont előbb megnyerte a Giro d'Italia, majd a Tour de France összetett versenyét, majd az idény végén az országúti világbajnokságot is.

A Triple Crown néven ismert bravúr rajta kívül egyetlen embernek jött össze a kerékpározás történetében: a sportág valaha volt legnagyobbjának, a belga Eddy Merckxnek.

Stephen Roche a Tour de France győztesének járó sárga trikóban Forrás: Presse Sports/Clement

"Jó kis csapat, nem igaz?" – kérdezi nevetve Roche, akit az idei Giro harmadik szakaszának hétfői rajtjánál a Leonardo da Vinci szülőhelyeként ismert Vinci városka határában felállított depóban kaptuk el, amikor megérkezett a Mitchelton-Scott csapattal.

Az ír bajnoknak erős magyar kötődése van, felésége ugyanis magyar.

"Siófokon élünk, ahol van egy kis vendégházunk, azt működtetjük. Emellett még részt veszek versenyszervezésben is, dolgozom a Girón és a Tour de France-on is. Szóval maradtam a kerékpársport közelében, rendszeresen szakkommentátorkodom az Eurosportnak, vagy éppen a francia tévéknek. Élvezem, hogy a csapatok közelében lehetek és kivehetem a részem a szervezésből."

Itt pedig a Giro győztesének járó rózsaszín trikóban:

Ha már ilyen szoros a magyar kapcsolat, akkor adja magát a kérdés: mit szól hozzá, hogy jövőre Budapestről rajtolhat a Giro d'Italia?

"Nagyszerű dolog lesz, amiben én is nagyon szívesen segítenék. Tizenkét hónap van a rajtig, ami nem hosszú idő. Tudja, nemcsak korábbi győztese vagyok a Girónak, de 2014-ben főszervezője voltam a dublini rajtnak, amiről a mai napig azt mondják, hogy a verseny történetének leglátványosabb, legemlékezetesebb nagy rajtja volt.

Stephen Roche meglátása szerint a dublini és a 2020-as budapesti rajtnak sok közös vonása van. Egyrészt a két nemzet hasonló habitusa, másrészt pedig a kerékpározással való viszonya okán: sokan szeretnek bringázni, de kevés a kiemelkedő, látványos eredményre képes profi.

"Sokban hasonlít a dublini és a budapesti helyzet. Mindkét országot barátságos, vendégszerető emberek lakják, akik imádják a sportot. Sokan szeretnek kerékpározni, igazán nagy bajnokuk viszont nincs. Önök is büszkék az országukra, a látnivalókra, a kultúrára, aminek a bemutatására nagyszerű lehetőséget kínál a Giro.

Hogy, amikor kezdődik a verseny, már fel legyenek rá készülve. És persze fontos, hogy a fiatalok hősöket találjanak maguknak, hogy közelről látva a legjobbakat azt mondják, én is ilyen versenyző akarok lenni."

Stephen Roche név szerint is megemlíti a magyar bajnok, Peák Barnabást, mint akiben benne van a komoly siker lehetősége. "Barnabás jó versenyző és remek srác, aki sokra viheti. De több hozzá hasonló elszánt fiatalra lenne szükség Magyarországon. Éppen ezért kellenek az ilyen nagy események.