Folytatódik a balhé Caster Semenya ügyében

16th IAAF World Athletics Championships London 2017 - Day Ten Caster Semenya 800 meter ATHLETICS Day 10 England Keywords Photography UK World Athletics Championships CHAMPIONSHIP FINAL IAAF london SPORT track and field women world
Caster Semenya of South Africa winning 800 meter final in London at the 2017 IAAF World Championships athletics. (Photo by Ulrik Pedersen/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A dél-afrikai kormány felkérte az ország atlétikai szövetségét (ASA), hogy nyújtson be fellebbezést a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntésével szemben, melyet a nemzetközi szövetségnek (IAAF) az ország sztárfutóját, Caster Semenyát hátrányosan érintő szabályozása ügyében hozott.

A CAS május elsején utasította el Semenya beadványát. A futó az IAAF azon határozatát vitatta, melynek értelmében a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók - 400 és egy mérföld közötti távokon - csak akkor indulhatnak nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel 5 nanomol/liter alá csökkentik annak mértékét a vérükben. A CAS indoklása szerint "a szabályozás diszkriminatív", ugyanakkor a vizsgált dokumentumok és bizonyítékok alapján "erre a diszkriminációra szükség van" ahhoz, hogy a női atlétika érintett versenyszámainak igazságossága megmaradjon.

Caster Semenya ügye tovább folytatódik Forrás: NurPhoto/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

Tokozile Xasa, a Dél-afrikai Köztársaság sportminisztere hétfőn jelentette be: szakértők meghallgatását követően döntött arról, hogy felkéri a fellebbezésre az ASA-t, amely eddig nem foglalt állást az ügyben. A politikus sürgetése annak tudható be, hogy a Svájci Szövetségi Bírósághoz május végéig lehet fellebbezni.

A kétszeres olimpiai bajnok Semenya hiperandrogenizmussal él, ami azzal jár, hogy szervezetében a férfi hormonok aktivitása a normál mértéken felüli, aminek egyik legjelentősebb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet. A 29 éves középtávfutó az év első Gyémánt Liga-versenyén, a múlt pénteken Dohában még rajthoz állhatott - és nyert -, a jövőben viszont a szabályok szerint már csak akkor futhat 800 vagy 1500 métert versenyen, ha gyógyszerekkel csökkenti tesztoszteronszintjét.