Vágólapra másolva!
Azok után, hogy Hosszú Katinka szombaton egy "képzeletbeli" ezüstérmet szerzett a FINA Champions Swim Series budapesti viadalának első napján, a második már abszolút róla szólt. Először visszavágott Kapás Boglárkának 200 pillangón, majd hatalmas csatában győzött 100 háton, végül 200 vegyesen szokás szerint dominált. De nemcsak ő ért el szép eredményeket, Milák Kristóf és Cseh László is szerzett egy-egy top3-as helyet a FINA teljesen új elitsorozatának második állomásán.

A szombati sikeres, hét képzeletbeli dobogós helyet (az úszó-BL-ben a győztesnek gyorsan átadnak egy díjat, és ennyi) hozó versenynap után vasárnap is kiváló magyar eredményekre lehetett számítani a FINA Champions Swim Series budapesti állomásán. A Nemzetközi Úszószövetség által idén életre hívott sorozat egyetlen európai fordulójában az úszósport elitje mérette meg magát a Duna Arénában, a hétvége alatt összesen 30 számban.

Szombaton Késely Ajna (400 méter női gyors) és Milák Kristóf (200 méter férfi pillangó) révén két magyar sikerének is örülhetett a közönség, amely végig fantasztikus hangulatot teremtve szurkolt.

Ugyanezt el lehet mondani a vasárnapi versenynapról is, ez már az első számnál, a 400 méteres férfi gyorsúszásnál bebizonyosodott, amikor Bernek Péter ugrott vízbe Danas Rapsys, Mihajlo Romancsuk és Alekszandr Krasznyik ellen. A litván szombaton a 200 métert megnyerte, itt pedig sokáig Paul Biedermann cápadresszes világcsúcs-részidején belül úszott, de az utolsó százra elfáradt, viszont így is magabiztosan, egyéni rekorddal nyert, Bernek Péter a negyedik helyen érkezett meg.

Bernek Péter veti magát vízbe Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második szám magyar szempontból az egyik legérdekesebbnek ígérkezett, női 200 méter pillangón Kapás Boglárka és Hosszú Katinka is rajtkőre állt. Kettőjük csatáját az országos bajnokságon nem is olyan régen Kapás nyerte Debrecenben, de itt teljesen más körülmények vártak rájuk. Hosszú kezdett jobban, viszont 100-nál a brit Alys Thomas fordult elsőként, mögötte Hosszú, Franziska Hentke és Kapás.

Az utolsó hosszt szinte teljesen együtt kezdte meg a négy klasszis, majd Hosszú 170-nél robbantott, és otthagyott mindenkit, 2.06.62-es idejével átvette a vezetést a világranglistán is.

Kapás Boglárka harmadikként csapott célba.

Kapás Boglárka itt már maga előtt látta Hosszú Katinkát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hosszú nem is tudta, hogy a világ idei legjobbját úszta, emiatt hatalmas boldogság töltötte el.
A férfi 100 pillangó is hasonló izgalmakat ígért, hiszen Piero Codia és Chad le Clos mellett Milák Kristóf és Cseh László úszott ebben a számban.

A közönség végigüvöltötte a távot, végül két magyar „dobogónak" örülhetett, hiszen Milák a második, Cseh a harmadik helyen érkezett meg,

Le Clos-t ma nem lehetett megverni, rajt-cél győzelmet aratott barátja és Milák fölött.

Cseh László és Milák Kristóf is dobogóra állhatott volna, ha lenne ilyen az úszó Bajnokok Ligájában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Női 50 gyorson ismét Sarah Sjöström dominanciáját csodálhattuk meg, 23.97-es ideje mindössze három tizeddel maradt el saját világcsúcsától, amit két évvel ezelőtt ugyanebben a medencében úszott. Mi lesz, ha csúcsformába kerül a dél-koreai vb-re?

Sarah Sjöström továbbra is legyőzhetetlennek tűnik saját számaiban Fotó: Csudai Sándor - Origo

200 méter férfi mellen Anton Csupkov nagy csatában előzte meg a világcsúcstartó Vatanabe Ippeit, majd ismét Hosszú Katinkát üdvözölhette a publikum 100 háton.

Az Iron Lady remekül kapta el a rajtot, de csak negyedikként fordult, viszont minimális volt a hátránya.

Ebből 150-re már előnyt kovácsolt, végül elképesztő csatában, 15 századdal legyőzte az orosz Európa-bajnok Anasztaszija Feszikovát.

Hosszú Katinka öröme a győztes 100 hát után Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 200 férfi hátúszással folytatódott a program, ezt az orosz Jevgenyij Rilov nyerte, aki előző nap 100 méteren is nyerni tudott. Majd ismét egy női sprintszám következett, 50 pillangón Sjöström megint erődemonstrációt tartott, a világ idei legjobbjával, 25.32-vel nyert, majdnem egy testhossz előnnyel.

Ezt az úszószámok királya, a 100 méteres férfi gyorsúszás követte, amelyet a belga Pieter Timmers nagy hajrával nyert meg a francia Mehdy Metella, és két orosz, Vlagyimir Morozov és Kliment Kolesznyikov előtt.


Ezután ismét két magyarnak szurkolhatott a Duna Aréna közönsége, 200 méteres női vegyesúszásban Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsa is érdekelt volt.

Jakabos Zsuzsa is megmérethette magát az úszó Bajnokok Ligájában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A két magyar a pillangó után csak a 3-4. helyen fordult, de háton Hosszú előzött, mellen pedig a vezetést is átvette, és jókora előnnyel fordult a gyorsra, végül egy testhosszal legyőzte a koreai Kimet, 2.08.81-es idővel. Röpke egy óra alatt triplázott a Duna Arénában, begyűjtve mindhárom csillagot azokban a számokban, amikben indult.

Hosszú Katinka: mesterhármas Fotó: Csudai Sándor - Origo

Férfi 50 méter mellen Adam Peaty távollétében kettős brazil győzelem született, Joao Gomes Junior 12 századdal előzte meg 35 éves honfitársát, Felipe Limát. Női 100 mellen már-már természetesen Julija Jefimova nyert több mint egy másodperces különbséggel, az már sokkal szokatlanabb volt, hogy a brit Siobhan O'Connor 35 méternél elhagyta a sapkáját. Férfi 50 háton két amerikai végzett az élen, Justin Ress két tizeddel legyőzte a veterán Matt Greverst.

A hétvége utolsó egyéni számában Sjöström 200 méter gyorson sem talált legyőzőre, pedig ott volt mellette a szám világbajnoka, az olasz Federica Pellegrini, de a svéd klasszis semmiképp sem szeretett volna lemaradni Hosszú Katinka mögött, és ő is triplázott vasárnap azok után, hogy szombaton már begyűjtött két csillagot, ezzel megerősítette első helyét az úszó-BL összesített éremtáblázatán, éppen Hosszú előtt.

Sjöström minden egyéni számot megnyert, vegyes váltóban második lett Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kétnapos budapesti viadalt a 4x100 méteres vegyesváltó zárta, ismét sorsolt csapatokkal. Cseh László saját csapatában harmadikként ugrott medencében pillangón, és az első helyen váltott, míg az egyes csapatban Késely Ajna volt a befejezőember. Cseh csapata végül harmadik, Késelyé a negyedik helyen végzett.

Tökéletes lezárása volt ez a szám ennek a két napnak, amely tényleg ünnep volt az úszósport szereplőinek és rajongóinak számára. A budapesti állomás alighanem bizonyította, hogy van létjogosultsága ennek a formának a jövőben is. Az idei, kísérleti sorozat záróhétvégéjére Indianapolisban kerül sor június 1-2-én.