Vágólapra másolva!
A magyar Maccabi szervezet delegációja átvette a Maccabi Európa Játékok zászlaját a Maccabi Világszövetség éves kongresszusán Izraelben.

Az izraeli Kfar Maccabiban, a helyi olimpiai faluban vették át a szövetség magyar vezetői a zászlót a szervezet európai vezetőitől, miután nyáron Budapesten rendezik meg a Maccabi Európa Játékokat.

A kongresszus plénumán Benkó Levente, Magyarország Tel-Aviv-i nagykövete emlékeztetett a két ország kiváló politikai és diplomáciai kapcsolatára.

- hangsúlyozta a nagykövet.

Hozzátette: a politikai kapcsolatokon túl a népek, az egyes emberek kapcsolata is különösen fontos, a szíveket és az elmét egymás felé megnyitó kulturális és sportkötelékek, és ezeken a területeken is jelentős előrelépés történt, Magyarország idén először magyar kulturális évadot rendez Izraelben több tucat programmal, táncos, opera és kulináris eseményekkel, művészeti és utcafesztivállal.

A Maccabi Európa Játékokat Magyarországon rendezik 2019. július 29. és augusztus 7. között Forrás: European Maccabi Games Budapest 2019

A magas szintű kapcsolatok jegyében rendezik nyáron Budapesten a negyven ország több mint kétezer ötszáz versenyzőjét mozgósító Maccabi Európa Játékokat, amelyen huszonegy sportágban mérik össze erejüket. Benkő Levente történelminek nevezte ezt a sporteseményt, amelyet kilencven év után először rendeznek meg Közép-Európában.

A kortárs magyar zsidó reneszánsszal kapcsolatban kiemelte a zsidók biztonságát Magyarországon, és hogy a kormány vendégszerető módon támogatásáról biztosította a rendezőket, és Budapestre invitálta a megjelenteket.

Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, a magyar szervező bizottság társelnöke Izraelből gratulált Heisler Andrásnak ahhoz, hogy újraválasztották a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének, majd megismételte a meghívást Budapestre, a Maccabi Európa Játékokra.

Szőke Fanni a szervező bizottság vezetője beszámolt a kongresszusnak az eddig megtett előkészületekről, és ismertette a budapesti helyszín sajátosságait.

Ezt követően adták át a játékok zászlaját, és Amír Peled, a Maccabi Világszövetség elnöke megköszönte Magyarországnak a támogatást, a szervezőknek pedig munkájukat.

A Maccabi Világszövetség a legnagyobb és a legrégebben működő zsidó sportszervezet a világon, amely öt kontinensen ível át. Négyévente, Izraelben rendezik meg a Maccabi Világjátékokat. Az Európai Maccabi Szövetség (EMC) a helyi Maccabi tagszervezetek ernyőszervezete. A Maccabi Európa Játékokat négyévente rendezik meg, két évvel az izraeli Maccabi Világjátékokat követően. Az EMC 2015-ös kongresszusán dőlt el, hogy 2019-ben a magyar főváros lehet a házigazda.

Az 1906-ban alakult Maccabi VAC Hungary Magyarország egyetlen zsidó sportegyesülete.