Hosszú Katinka rájött, hogyan lehet még jobb

HOSSZÚ Katinka
Hangcsou, 2018. december 15. Hosszú Katinka versenyez a nők 200 méter vegyesúszásának előfutamában a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon 2018. december 15-én. MTI/EPA/Roman Pilipej
Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka és a sport- és táplálkozástudománnyal foglalkozó Scitec Institute együttműködést kötött, ezt az Intézet konferencia termében jelentették be hivatalosan szerda délután. Az úszónő azt reméli, ezzel még profibbá és hatékonyabbá teheti a felkészülést, ami az eredményein is látható lesz.

A hivatalos sajtótájékoztató a bejelentéssel kezdődött a Scitec Institute ügyvezető igazgatója, Seres Attila révén, aki elmondta: az élsportolók sikere mindig csapatmunka, ennek része a megfelelő táplálkozás. Ezt fontos a plusz táplálékkiegészítőkkel személyre szabni. Cél, hogy maximális hatást érjenek el, miközben ne minősüljenek ezek doppingszernek.

Köszönetet mondott a MOB-nak, amelynek stratégiai partnere lesz a cég a tokiói olimpiára való felkészülésben.

Kiemelte, hogy a vállalat új mérföldkőhöz érkezett, ugyanis Hosszú Katinkát személyre szabott tanácsadással fogják innentől segíteni.

Az úszónő elmondta, 25 éve úszik, sok mindent ért el, de még mindig folyamatosan keresi, hogyan tudna fejlődni, ebbe tartozik a táplálkozás és a regenerálódás. Érzi a néhány hónapos közös munka gyümölcsét, szerinte jól áll a felkészülése. Eddig azt hitte, mindent tud a helyes étkezésről, de a Scitec Institute rávilágított, hogy nem teljesen.

Hosszú Katinka és Seres Attila a bejelentés után Forrás: Scitec Institute

A bejelentést egy szakmai workshop követte, amelyen Hosszú Katinka mellett edzője, Petrov Árpád, valamint Szász Máté, a Scitec Institue szakmai igazgatója, Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport igazgatója, valamint Imre Géza, kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, a Budapest Honvéd sportigazgatója vett részt.

Az Iron Lady azzal kezdte, hogy a tokiói olimpián teljesen egyediek lesznek a körülmények, főleg a délelőtt rendezett úszódöntők miatt, ezért a regenerálódásnak, a táplálkozásnak és a pihenésnek kulcsszerepe lesz.

Először az Egyesült Államokban az egyetemi évei alatt „találkozott” dietetikussal, azóta azt a módszert használta, egészen 2018-ig, amikor elkezdődött a közös munka a Scitec Institute-tal. Ennek köszönhetően most (is) folyamatosan a határait feszegeti és tolja kifelé. Nem szeretné elkiabálni, de sokkal jobban tud edzeni, mint korábban, és érzi a fejlődést.

Petrov Árpád szerint minden sportoló mögött komoly csapat áll, a tagok kiválasztása az egyik legfontosabb: masszőr, gyógytornász, erőnléti edző, pszichológus, mindenkiből a legjobb szakértő kell, és boldog, hogy táplálkozási szakértőből ez sikerült.

Hosszú Katinka szeret együtt dolgozni Szász Mátéval Forrás: Scitec Institute

Szász Máté kifejtette: világklasszis sportolóként olyan terhelési szintnek van kitéve Hosszú szervezete, amely táplálkozási szempontból is különleges felépítést igényel.

– árulta el a szakember.

Dr. Tiszeker Ágnes elárulta, örül, hogy ma már itt tart az élsport Magyarországon is. A pekingi olimpián orvosként végignézte Phelps edzését, és azt látta, hogy egy 30 fős stáb foglalkozott csak vele. A sport és a tudomány összefogását nevezi legális teljesítménynövelésnek.

Imre Géza némileg sajnálta, hogy mikor még aktív sportoló volt, ennek nem tulajdonítottak nagyobb szerepet, ugyanakkor örül, hogy sportvezetőként részese lehet a fejlődésnek.

Hosszú Katinka a hétvégén Budapesten, a Duna Arénában megmutathatja a hazai közönségnek, hogy áll a felkészülése, itt rendezik ugyanis a FINA Champions Swin Seriest, ahol természetesen ő is rajthoz áll.