Novak Djokovic 250. hete az ATP-rangsor élén

tennis TOPSHOTS Horizontal
Serbia's Novak Djokovic celebrates his victory against France's Lucas Pouille during their men's singles semi-final match on day 12 of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 25, 2019. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Novak Djokovic a 250. hetét kezdte el hétfőn az ATP-világranglista élén. A jelenlegi rendszerben számolt világranglistát 1973-ban vezették be és négy olyan játékos van, aki hosszabb ideig volt első, mint a szerb. Vajon ha véget ér a karrierje, Novak Djokovic lesz az a teniszező, aki a legtöbb időt töltötte az ATP-rangsor élén?

A szerb klasszis először 2011. július 4-én lett világelső. Az azóta eltelt időszakban többször változott vezető személye, de Djokovic tavaly az év második felében a wimbledoni bajnoki cím és a US Open-győzelem újra a legtöbb világranglista ponttal rendelkező teniszező lett,

és a május 6-i héten a 250. hetet kezdte meg a lista élén, amivel 4. az örökrangsorban.

Jimmy Connors 268 hetet töltött a világranglista első helyén, akit Djokovic szeptember 16-án érhet utol. Ez nagy valószínűséggel be is fog következni, mert a szerbnek nagyon korán ki kellene esni Wimbledonban és a US Openen is, ahhoz hogy annyi pontot veszítsen, hogy valaki megelőzze.

Ivan Lendl nevével 270-szer kezdődött a heti ATP-rangsor. A csehszlovákból lett amerikai 157 hétig vezette a világranglistát folyamatosan. Ha Djokovic megelőzi Connorst, akkor valószínűleg Lendlt is le fogja hagyni.

Pete Sampras 286 hetével szintén belátható távolságban van. 2020 januárjában érheti utol a szerb a szerva-röpte specialista amerikait. Djokovicnak rengeteg megvédendő pontja az év második felében, amiket ha nem tud megvédeni, könnyen lecsúszhat a világranglista éléről.

Őszig szinte biztos, hogy Novak Djokovic vezeti az ATP-világranglistát Forrás: AFP/William West

Roger Federer 310 hétig volt világranglista vezető eddig. A svájcinak jelenleg bő egy év előnye van Djokoviccsal szemben, és a jelenlegi formáját látva még nagy esély van, hogy növelni tudja a világelsőként eltöltött hetek számát.
Novak Djokovicot láthattuk már mind mentális, mind fizikálisan is a csúcson teniszezve, de volt rá példa, hogy huzamosabb időre gödörbe került.

Ha fejben és erőnlétileg is hosszabb távon azt a formát mutatja, amit a tavalyi év második felében, akkor könnyen elképzelhető, hogy pár év múlva a szerb lesz az a teniszező, aki a legtöbb hétig vezette a világranglistát a férfi tenisz történelmében.

(Forrás)