Letette állampolgársági esküjét a magyar válogatott új erőssége

Sskate Horizontal
Australia's Deanna Lockett leads during the women's 1,000m short track speed skating heat event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 20, 2018. (Photo by Mladen ANTONOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ausztrál születésű Lockett Deanna rövidpályás gyorskorcsolyázó kedden letette az állampolgársági esküt a zuglói anyakönyvi hivatalban, így az ősszel kezdődő következő szezontól már a magyar csapat tagjaként versenyez.

"Amikor felkeltem, tudtam, hogy nagy nap a mai, de minden olyan gyorsan történt, az eskütétel pillanatok alatt lezajlott. Akkor éreztem át igazán, hogy most már magyar vagyok, amikor a kezembe adták az okiratot. Ha lehetőséget kapok, büszkén fogom képviselni a magyar színeket a következő olimpián" - olvasható a 23 éves versenyző nyilatkozata a magyar szövetség (MOKSZ) honlapján.

Lockett 2013-ban bronzérmet nyert a junior világbajnokságon, majd a 2014-ben a szocsi és 2018-ban a phjongcshangi téli olimpián is részt vett. Elmondása szerint mivel Ausztráliában nincs nagy bázisa a sportágnak, nehéz lett volna ott tovább fejlődnie, ezért 2016-tól a Koreai Köztársaságban készült azzal a Jae Su Chunnal, aki jelenleg a magyar válogatott edzői stábjának tagja. Lockettet többek között az ő személye vonzotta Magyarországra.

Sőt, a csapattársaimat látva azt mondhatom, remélhetjük, hogy hamarosan a nőknél is magyar olimpiai érmet ünnepelhetünk" - mondta a december óta a magyarokkal készülő Lockett.

A phjongcshangi téli játékokon a magyar női váltó negyedik lett, de öt tagjából Heidum Bernadett és Keszler Andrea visszavonult, Kónya Zsófia pedig egyéves pihenőt tartott, rajtuk kívül a juniorkorú Sziliczei-Német Rebeka súlyos Achilles-ínsérülése miatt kidőlt az előző szezon elején, így a női váltó nem tudta magát kvalifikálni a világbajnokságra. Az új szezonban viszont ismét eredményes lehet a női csapat, mivel Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca mellé Kónya visszatért, Sziliczei-Német hamarosan pedig teljesen felépül, ez a négyes pedig Lockett-tel egészül ki.