Egy nap után rúgták ki az amerikai sport legkényesebb állásából

GES / Gymnastics / DTB Cup, 17.03.2019 professional gymnast Turngeraet international WOMAN SP GIRL GYMNAST STB GYMNASTICS women FIG WORLD CUP artistic gymnastics SPO Turnuebung devices Gymnastics sports sports photo professional sports PROFESSIONAL Maedch
Simone Biles (USA) at the balance beam. GES / Gymnastics / EnBW DTB Pokal, World Cup Ladies, 17.03.2019 - GES / Artistic Gymnastics / Gymnastics World Cup, Stuttgart: 17.03.2019 - | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Tornaszövetsége egy nappal azt követően, hogy felvette, már ki is rúgta Edward Nymant, a szervezet új (immár régi) főorvosát. A szövetség nem indokolt, és további érdekesség, hogy tavaly augusztus óta ő harmadik vezető beosztású tisztviselő, aki egy hetet sem töltött el új állásában.

A riói olimpia nagyszerű eredményei (4 arany-, 6 ezüst- és 2 bronzérem) csak a botrányoktól hangos az amerikai tornaszövetség. Különösen a Larry Nassar-ügy rázta meg a szervezetet, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a főorvos évtizedeken át molesztálta, szexuálisan zaklatta és zsarolta a tornászlányokat. Nasszart azóta többszörös életfogytiglanra ítélték, a szövetség komplett vezetése távozott, de normális működés korántsem állt helyre.

Ennek a legfrissebb példája, hogy egy nappal azt követően, hogy kinevezték, már el is küldték az új főorvost, Edward Nymant.

Nem tartott sokáig:

A tornaszövetség csupán annyival indokolta a váratlan döntést, hogy "összeférhetetlenség" áll fenn, az ügy személyes jellege miatt pedig semmilyen bővebb tájékoztatást nem adtak. A USA Today című napilag szerint azonban az állhat a háttérben, hogy számos tornász nehezményezte, hogy a történtek után őket semmilyen szinten nem vonták be az új főorvos kiválasztásába.

Augusztus, a szövetség teljes korábbi vezetőségének lemondása óta Nyman a harmadik olyan vezető beosztású munkatárs, aki egy hetet sem tudott eltölteni új állásában a szövetségben. Az egyébként is csak ideiglenesen kinevezett igazgatót (CEO), Mary Bonót négy nap után hívták vissza, míg a kiemelt sportolók fejlesztésének koordinálásával megbízott Mary Lee Tracyt három nap után szólították fel távozásra.

Nyman elbocsátása tovább erodálja a jelenlegi igazgató, Li Li Leung hitelét, akinek egy hete azért kellett bocsánatot kérnie, mert, ha árnyaltan is, de mentegette Nassart.