Vágólapra másolva!
Baden-Badenben Magnus Carlsen másfél pontos előnnyel nyerte meg a 6. GRENKE Chess Classic viadalt. A norvég világbajnok a hajrában mesternégyessel parádézott, idén sorozatban harmadik versenyén győzött, veretlen maradt. A 31 lejátszott partijából tizenhatban is diadalmaskodott. A májusi világranglistát 2875 ponttal fogja vezetni, 67 ponttal előzi meg tavalyi világbajnoki kihívóját, az amerikai Fabiano Caruanát, aki címvédőként másodikként végzett az esztendő negyedik szuperversenyén.

A sakkvilág Magnus Carlsent ünnepli. A tavalyi londoni világbajnoki döntőben Fabiano Caruanával szemben csak a rapid rájátszásban címét megvédő norvég világelső sorozatban harmadik tornagyőzelmét érte el. Wijk aan Zee-ben a Tata Steel Chess viadalon hetedszer, Samkirban a Vugar Gasimov emlékversenyen negyedszer, Baden-Badenben másodszor köszönthették győztesként.

Carlsen a tavalyi évet 2835 Élő-ponttal zárta, három győztes versenye után a májusi világranglistát 2875 ponttal fogja vezetni.

A GRENKE viadalt a világbajnok két nyeréssel kezdte. Mindkét játszmában „túlóráznia" kellett, a nagyok mezőnyében újonc 14 éves német Vincent Keymert 81 lépésben győzte le. Az ifjú titán, Lékó Péter tanítványa kecsegtető állást játszhatott, a rutintalansága, majd időzavaros rontásai miatt vesztett, a végjátékban egy pillanatban remizhetett volna, a szenzáció elmaradt. A spanyol Francisco Vallejo Pons 73 lépést követően kapitulált, bánhatta, hogy rossz végjátékra egyszerűsített. Carlsen a különleges anyagi összetétel mellett – bástya és sötéten mozgó futóval huszár és világos futóval szemben – győzött.
A világbajnok három remivel folytatta, a rangadón kedvezőbb pozícióból osztozott meg a ponton az exvilágbajnok Viswanathan Ananddal.

Carlsen (balra) és Caruana partija Forrás: chess.com/Maria Emalianova

Tavalyi kihívójával, Fabiano Caruanával folytatták a Londonban megkezdett megnyitáselméleti párbajt a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában, a 72 lépéses reminek az amerikai sakkozó örülhetett. Az azerbajdzsáni Arkadij Naiditsch négy éve még német színekben játszva csak a rájátszásban maradt alul Magnus Carlsennel szemben, ezúttal fél pontot szerzett. Anand és Carlsen holtversenyben zárta a viadal félidejét, a verseny Karlsruhéból Baden-Badenbe költözött.
A pihenőnapot követően Magnus Carlsen új külsővel, szakállától megszabadulva nagy sebességre kapcsolt.

Duplán sikeres volt számára a hatodik kör, a német Georg Meier elleni győzelme mellett Viswanathan Anand váratlan, Naiditschtól 30 lépésben elszenvedett vereségének köszönhetően egypontos előnyre tett szert, hatan követték őt 3,5 ponttal.

Hetedik játszmáját imponáló stratégiával nyerte meg az örmény Levon Aronjan ellen, a háromszoros olimpiai bajnok nem tudta hárítani a világbajnok gyalogszerkezeti gyengeségeit kihasználó manővereit. Caruana már egyedüli másodikként követte Carlsent, míg Anand világossal kapott ki a sereghajtó Meiertől.

Carlsen sötéttel mattolta Szvidlert Forrás: Origo

Emlékezetes marad a nyolcadik fordulóban Peter Szvidler elleni győzelme. A nyolcszoros orosz bajnok nyíltszínű mattot „engedélyezett", előzőleg csak kapkodta a fejét, hogy milyen villámgyorsan bontakozott ki sötét támadása. A világbajnok lépései pörölycsapásokként hatottak, a játszma ismételten bizonyította Magnus Carlsen zsenialitását, a Szvesnyikov-változat elismert szakértőjévé nőtte ki magát.

A világelsőnek még fél pontra volt szüksége, hogy megnyerje a viadalt, ehelyett újabb győzelemmel másfél pontos előnnyel végzett az élen.

A francia Maxime Vachier-Lagrave korai gyalogáldozatával a kezdeményezés megragadásában bízott, Magnus Carlsen sikerrel keresztezte, romba döntötte elképzelését.
Magnus Carlsen az ötödik fordulót követően még fáradtságra panaszkodott, mesternégyese után felhőtlenül örült. Úgy értékelte, hogy Samkirban talán jobban játszott, de játszmáinak színvonalával, az esélyek kihasználásával elégedett volt. Bámulatos teljesítményének performance-pontszáma, a három versenyén gyűjtött 45 Élő-pont, a sakkvilág ászaival, legnagyobb riválisaival szemben megőrzött veretlensége, a 31 összecsapás során elért 16 győzelme.

Magnus Carlsen a győztesnek járó trófeával Forrás: chess.com/Maria Emalianova

A 6. GRENKE Chess Classic végeredménye:
1. Magnus Carlsen (norvég, 2845, 2983) 7,5
2. Fabiano Caruana (amerikai, 2819, 2838) 6
3. Arkadij Naiditsch (azerbajdzsáni, 2695, 2770) 5
4. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2773, 2761) 5
5-7. Peter Szvidler (orosz, 2735, 2722), Viswanathan Anand (indiai, 2774, 2718) és Levon Aronjan (örmény, 276, 2719) 4,5
8. Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2693, 2684) 4
9-10. Georg Meier (német, 2628, 2514) és Vincent Keymer (német, 2516, 2527) 2 pont

A teljesítmények az Élő-pontszámok változásainak tükrében:
Magnus Carlsen + 14,4, Fabiano Caruana + 2,7, Arkadij Naiditsch + 9,2, Maxime Vachier-Lagrave – 1,3, Peter Szvidler – 1,4, Viswanathan Anand – 6,5, Levon Aronjan – 5, Francisco Vallejo Pons – 0,7, Georg Meier – 12,2, Vincent Keymer + 0,8.

A virtuális világranglista élcsoportja:

A virtuális világranglista Forrás: Origo

Magnus Carlsen nem sokáig ülhet a babérjain, május 8-án megkezdődik a nyolc versenyből álló Grand Chess Tour 2019 sorozat. Hat rapid-és villámverseny mellett Zágrábban és St. Louisban klasszikus tornát is rendeznek. Az első verseny színhelye az Elefántcsoporti Köztársaság (Cote d'ivore). Afrika első nagy versenyén a tízfős mezőnyben a világbajnok mellett többek között az amerikai Hikaru Nakamura, a francia Maxime Vachier-Lagrave, a kínai Ding Liren, az amerikai Wesley So, az orosz Jan Nepomnjacsij és Szergej Karjakin is játszik.