A női teniszsport szenvedése világméretű probléma

Naomi osaka
Japan's Naomi Osaka celebrates her victory against Czech Republic's Karolina Pliskova during their women's singles semi-final match on day 11 of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 24, 2019. (Photo by Jewel SAMAD / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
A női tenisz még sosem volt ennyire kiszámíthatatlan. A 2017 eleje óta megrendezett kilenc női Grand Slam-tornát nyolc különböző teniszező nyerte meg. Serena Williams szülési szabadságát követően sokkal nyíltabbá vált a nőknél a verseny. A visszatérése óta az amerikai legenda nem tudta még elhódítani a négy legnagyobb presztízsű verseny egyik trófeáját sem. Közben a férfiak mezőnyében a Federer-Nadal-Djokovic hármas nem fárad, nem engedik a trónkövetelőket a Grand Slam-győzelmek közelébe. Lássuk, mi a helyzet a nemzetközi teniszmezőnyben!

Jelenleg a férfi tenisz az aranykorát éli. A játékosok között összesen hat teniszezőnek sikerült a négy Grand Slam-torna valamelyikét megnyerni 2010-et követően, de hárman kiemelkednek közülük is.

A nyolcszoros wimbledoni bajnok Roger Federer, akit sokan a tenisz „Mozartjának” tartanak, a szurkolók kedvence és a szponzorok álma.

A pályán és azon kívül is mindig elegáns svájcit több szavazáson is a világ valaha volt legjobb teniszezőjének választották.

A 2012-es angol nyílt teniszbajnokságon szerzett győzelme után rengetegszer volt sérült, de egy féléves teljes kihagyás után 2017 januárjában, az Ausztrál Open trófeájának elhódításával jelezte, hogy hiába múlt el 35 éves, még így is esélyesként kell vele számolni az összes tornán, ahol elindul. Összesen 20 Grand Slam-versenyt nyert meg a svájci fenomén.

A tizenegyszeres Roland Garros-győztes Rafael Nadal annyira domináns a francia torna salakos borításán, hogy 2005 óta három kivétellel mindig ő ünnepelhetett.

A spanyol Federer elleni mérkőzéseit már csak FEDAL névvel illetik a sajtóban.

Összesen 17 Grand Slam-trófea áll a szekrényében.

Roger Federer és Rafael Nadal a magánéletben is barátok Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

A jelenlegi világelső Novak Djokovic a súlyos vállsérülése után sorozatban hármat is megnyert a nagy tornák közül. Ha június 9-én ő tudna ünnepelni a francia fővárosban, akkor egyszerre lenne címvédő mind a négyen. A szerb az egyetlen teniszező, aki pályafutása során megnyerte mind a kilenc Masters-tornát. Összesen 15 Grand Slamet nyert meg.

Djokovic egyszerre lehet címvédő mind a négy Grand Slamen Forrás: MTI/EPA/Rhona Wise

A három legnagyobb sztár mellett nem szabad elmenni a jelenlegi tenisz két legszínesebb karaktere mellett sem. A skót Andy Murray három nagy tornán szerzett trófeája mellett, a londoni és a riói olimpia férfi egyes versenyét is megnyerte. A teniszt az úriemberek sportjaként könyvelték el, de a skót káromkodik és dühöng a pályán, amivel sok régimódi szurkoló ellenszenvét kivívta. Ezt Murray úgy kezeli, hogy teljes öniróniával átitatott Instagram-fiókkal van jelen a közösségi médiában.

Stan Wawrinka szintén háromszoros győztes. A szakértők szerint a világ legszebb egykezes fonákját ütő svájci igazi ösztönember, képes Grand Slameket nyerni, de nem várt vereségek is jellemzik a karrierjét. A 2015-ös Roland Garros-döntőn egy fürdőnadrág stílusú alsóban lépett pályára, és ellentmondást nem tűrő játékkal verte a jóval esélyesebb Djokovicot. Mikor a döntő után megkérdezték, mit fog csinál a nadrággal, az alábbi választ adta:

A rövid fenti összegzés alapján láthatjuk, hogy a férfiak mezőnye tele van nagy nyertesekkel és színes egyéniségekkel.

Na, de mi a helyzet a hölgyeknél?

Ha a múltat nézzük, látjuk, hogy olyan nagyságok uralták a női tenisz mezőnyét, mint Margaret Court, akiről az Ausztrál Open egyik stadionját is elnevezték, a sikeres karrierje után híres feminista harcossá lett, a médiában gyakran megjelenő Billie Jean King, a legendás Martina Navratilova vagy az 1988-ban mind a négy Grand Slam-tornán és a szöuli olimpián is diadalmaskodó Steffi Graf.

Az említett játékosok mindegyike legalább 15 egyéni trófeával büszkélkedik a nagy tornákról.

Steffi Graf 1988-ban elérte a Golden Slamet, ugyanabban az évben nyerte meg a négy Grad Slam-torna mindegyikét Forrás: DPA/AFP/Fabian Matzerath

1999-ben egy 18 éves amerikai lány, Serena Williams győzött a US Open egyéni női versenyében. Ezt a trófeát még 22 egyéni és 14 páros Grand Slam-győzelem követette. 2012-ben a londoni olimpián is aranyérmet szerzett a női egyéni versenyben.

Az vitán felül áll, hogy az évezred eddigi legjobb női teniszezője Serena Williams.

A 2017-es Ausztrál Opent még az amerikai nyerte meg, aki a verseny után bejelentette, hogy terhes, ezért felfüggeszti a pályafutását.

Serena Williams 23-szoros egyéni Grand Slam-bajnok Forrás: AFP/William West

A legutóbbi kilenc női Grand Slam egyes versenyét nyolc különböző teniszező nyerte meg. Serena Williams mellett – aki visszatérése óta két nagy tornán is döntőt játszhatott, de finálékban nyújtott teljesítményeiből igazán csak a 2018-as US Openen történt mérkőzésvezető elleni kirohanása volt emlékezetes –, Jelena Ostapenko, Garbine Muguruza, Sloane Stephens, Caroline Wozniacki, Simona Halep, Angelique Kerber és Naomi Osaka is elhódította valamelyik Grand Slam trófeát.

A 2018-as US Open győztese, a jelenlegi világelső Naomi Osaka az egyetlen olyan játékos a női mezőnyben, aki a Grand Slam-győzelme után is megtartotta a kiegyensúlyozott, jó formáját, és 2019 januárjában, Ausztráliában is nyerni tudott.

Megkérdeztük Köves Gábort, a magyar férfi teniszválogatott szövetségi kapitányát, hogy mi lehet az oka annak, hogy egy női játékos sem tudja dominálni jelenleg a mezőnyt és hosszabb győzelmi szériát kialakítani:

Jelenleg Naomi Osaka vezeti a női tenisz világranglistáját Forrás: AFP/Jewel Samad

Jelenleg a női és férfi Grand Slamek mellett a nagyobb presztízsű versenyeket is egyszerre rendezik mindkét nem számára: többek között Indian Wellsben, Rómában és Sanghajban is egy időben zajlanak a tornák. A nagy látogatottságú férfi tornák rengetek nézőt vonzanak, akik közül sokan megtekintik a hölgyek összecsapásait is.

Az önállóan szervezett női tornák legnagyobb része szenved az érdektelenség miatt.

Ha egy sportág legnagyobb alakja hanyatlik, és egy idő után visszavonul, azt az adott sportág egész megszenvedi. Miután Michael Jordan visszavonult, érkezett LeBron James az NBA-be, aki karaktert adott az egész ligának. Lindsey Vonn távozásával várhatóan Mikaela Shiffrin egyeduralkodója lesz a női sísportnak. A női tenisz rajongói fohászkodnak, hogy felbukkanjon egy olyan született tehetség, mint Serena Williams, mert ha ő leteszi az ütőt, azt az egész tenisz meg fogja szenvedni. A jelenlegi trónkövetelők egyelőre nem alkalmasak arra, hogy a sportág királynői legyenek.