A NOB kiütötte a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség elnökét

Horizontal BUST HEADSHOT SPEECH
Az üzbég Gafur Rahimovot az AIBA annak ellenére elnökké választotta, hogy a NOB kifejezetten ellenezte mindezt
Vágólapra másolva!
A támadások kereszttüzében lévő üzbég Gafur Rahimov helyett a továbbiakban egy ideiglenes ügyvezető elnök irányítja a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséget (AIBA).

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) november végén befagyasztotta a kapcsolatot az AIBA-val, mert úgy ítélte meg, hogy több területen továbbra is komoly problémák vannak a szervezetnél. A legnagyobb bizonytalanságot az AIBA pénzügyi helyzete és gazdálkodása, valamint a november elején megválasztott elnök, Rahimov személye okozza, akit az Egyesült Államokban - bűnszervezet anyagi támogatása miatt - Üzbegisztán vezető bűnözői között tartanak számon.

Rahimov pénteken a szövetség honlapján úgy fogalmazott: őszintén reménykedett és hitt benne, hogy a sport és a politika elválasztható egymástól. Álláspontja szerint a politikai indíttatású kritikák megkérdőjelezték az AIBA fejlődését.

"Már korábban is többször kijelentettem, de ismét megerősítem, hogy az ellenem felhozott vádak politikailag motivált hazugságokon alapultak.

fogalmazott a 67 éves Rahimov.

Hozzátette, nem mondott le a posztjáról, nincs szó tisztújításról, de hamarosan egy ideiglenes elnök helyettesíti majd a szervezet élén. Az AIBA alapszabálya szerint az ügyvezető elnök az öt alelnök közül kerül ki, márpedig a többségük Rahimov támogatója. A végrehajtó bizottság tagjai a hétvége folyamán telefonon tanácskoznak majd.

A kapcsolat befagyasztása azt jelenti, hogy a NOB azonnal felfüggesztette az AIBA-nak szánt pénzek kifizetéseit,

a szövetség pedig nem használhatja az olimpiai ötkarikát és a 2020-as nyári játékok emblémáját.

Az AIBA nem lehet kapcsolatban a tokiói olimpia szervezőivel, a jegyeladásokat sem intézheti a sportág versenyeire, sőt a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

A NOB vizsgálóbizottságot hozott létre, amely az AIBA helyzetével foglalkozik.

Az olimpia ökölvívótornájáról júniusban, a NOB lausanne-i ülésén születhet döntés.

Akkor dőlhet el, milyen formában szerepel a sportág a tokiói programban, illetve ki szervezi a versenyeket, és miként lehet kijutni az ötkarikás játékokra.

A múlt hónapban az AIBA azt közölte, hogy adóssága a tavalyi 18 millió dollárról 15,6 millió dollárra csökkent.