A világ legkeményebb kutyaszánhúzó versenyén indul a magyar autóversenyző

szalay balázs kutyaszánhúzó verseny
Vágólapra másolva!
A végtelen sivatagok után Alaszka hófödte vidékének felfedezésére készül a világ legkeményebb kutyaszánhúzó versenye, az Iditarod alatt Szalay Balázs, az Opel Dakar Team pilótája - írja Facebook oldalán a csapat. 

A magyar autóversenyző már a helyszínen van, ahol március 8-ig zajlik az expedíció. Az Iditarodn egy hajtó 16 kutyával indítja a szánját.

Nem véletlen, hogy évről évre pillanatok alatt betelik a nevezési lista, és hogy kívülállóként lehetetlen bekerülni a mezőnybe. Az Alaszka legnagyobb városából, Anchorage-ból induló verseny távja 1688 kilométer, amit extrém hidegben, minimális pihenéssel, emberfeletti kitartással teljesítenek a hajtók, körülbelül húsz szakaszra osztva. A 16 kutya közül minimum hatnak el kell érnie a Nome városába kijelölt célt, az nyer, aki vezérkutyájának az orra elsőként éri el a célvonalat.

A 16 kutyából legalább hatnak el kell érnie a célt Forrás: Origo

Szalay Balázs sohasem titkolta, hogy kedvenc országa Alaszka. A Dakar-menő célja ezzel a kalanddal éppen az, hogy bemutassa a vadont, és hogy az Iditarod útvonalát követve a világ egy kevésbé ismert, elzárt szegletét tárja a TV2 nézői elé. Az expedíción az ismert terepraliversenyzőt elkíséri a gyönyörű műsorvezető, Szekeres Nóra is.

„Alaszka az a hely, ahol ha elmész egy expedícióra és az égvilágon semmit sem csinálsz, akkor is történik veled valami. Érdekes emberekkel találkozol, izgalmas kalandokba keveredsz. A vadon pedig nagyon vadon. Körös-körül semmi sincs, csak hideg és rengeteg hó. Bárhol el lehet akadni, emiatt egy kicsit ijesztő is. Amikor esténként kialszik a tűz, dermesztő a hideg, s ilyenkor a legjobb hálózsákban is érzi az ember a természet erejét. Maga az Iditarod pedig elképesztő izgalmakat ígér minden évben – most sincs ez másként."