Hét évvel az olimpia után, negyedikből lett aranyérmes

XVIII Mediterranean Games Tarragona Spain Spanish GOLD MEDAL 2018 WEIGHTLIFTING Tarragona 75kg Lidia Valentin Perez XVIII Mediterranean
TARRAGONA, SPAIN - JUNE 27: Lidia Perez Valentin of Spain celebrates after winning the gold medal in the 75kg Women's weightlifting final within the XVIII Mediterranean Games Tarragona on June 27, 2018 in Tarragona, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Hosszas várakozás után megkapta olimpiai aranyérmét Lidia Valentín spanyol súlyemelő.

A 34 esztendős versenyző Madridban, a Spanyol Olimpiai Bizottság székházában ünnepélyes külsőségek közepette vette át a medált, a csütörtök esti ceremónián jelen volt Aján Tamás, a sportági világszövetség (IWF) elnöke is - az IWF tájékoztatása szerint.

Így vagy úgy, de bajnok lett Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Valentín eredendően negyedik lett a 2012-es londoni ötkarikás játékokon a nők 75 kilogrammos kategóriájában, az akkor levett mintáknak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által utóbb elvégeztetett újratesztelésén azonban kiderült, hogy az előtte végzettek mindegyike doppingolt. Utóbb mindhármukat - a kazah Szvetlana Podobjedovát, az orosz Natalja Zabolotnaját és a fehérorosz Irina Kulesát - megfosztották londoni érmétől, és évekre eltiltották a versenyzéstől.

Az új, hatékonyabb ellenőrzési módszerekkel megismételt elemzés eredményét 2016-ban tette közzé a NOB, de az aranyérem átadására egészen mostanáig várnia kellett a spanyol emelőnek, akinek olimpiai ezüstje és bronza is van, amellett összetettben két világ- és négy Európa-bajnoki cím tulajdonosa.