Társoldalunk:

Kozák Danuta legyőzte Hosszú Katinkát, Liu Shaolinnak Carl Lewis gratulált

2019.02.14. 23:35

A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort, a nőknél a kajakos Kozák Danutát választotta a 2018-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

A 61. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport - Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki, itt vehették át díjaikat a kategóriák legjobbjai. A sorrend 439 szavazat alapján alakult ki, ez pedig rekord, a tavalyi csúcs alkalmával 436-an vettek részt a voksoláson.

A férfi győztes címét a Phjongcshangban történelmi olimpiai aranyérmet nyerő rövidpályás gyorskorcsolyaváltó alapembere, Liu Shaolin Sándor érdemelte ki, aki a montreali világbajnokságon összetettben ezüstérmet szerzett.

Budapest, 2019. február 14. Liu Shaolin Sándor olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó (b) átveszi az év férfi sportolója díjat Carl Lewis kilencszeres olimpiai bajnok amerikai atlétától az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2019. február 14-én. Mellettük Tarlós István főpolgármester. MTI/Illyés TiborForrás: MTI/Illyés Tibor

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy első téli sportolóként lehetek az év legjobbja. Bácsi Péter hazai közönség előtt nyert világbajnokságot, megemelem előtte a kalapom – utalt a legjobb három közé került birkózóra. – Nagyon köszönöm, az edzőimnek, a csapatomnak a támogatást. Egy sportoló a kemény munkával tudja kihozni magából a legjobbat, nekem sikerült minden reggel úgy felkelnem, hogy az edzéseken a legkeményebben tudjak edzeni, és ezáltal elérjem a sikereimet" – értékelt a színpadon.

A férfi győztesnek járó díjat Tarlós István főpolgármesterrel együtt Carl Lewis kilencszeres olimpiai, nyolcszoros világbajnok amerikai atléta adta át.

"Különleges érzés, hogy itt lehetek, először az 1984-es olimpia után jöttem Budapestre, most vagyok itt harmadik alkalommal. Fantasztikus ez az esemény, mindig is azt vallottam, hogy ha a sportot és a szórakoztatást összehozzuk, abból lehet igazi brandet építeni – mondta, majd úgy folytatta, természetesen tervezi, hogy visszatér a 2023-as világbajnokságra is. – Már öt éve edzősködöm, várhatóan indul néhány versenyzőm Budapesten".

Női győztes a kajakos Kozák Danuta lett, aki szülés után visszatérve két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi kontinensviadalon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon.

Budapest, 2019. február 14. Kozák Danuta ötszörös olimpiai, tizennégyszeres világ- és tizenhatszoros Európa-bajnok kajakozó (b) átveszi az év női sportolója díjat Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól (j) és Csisztu Zsuzsától, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) alelnökétől (takarásban) az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2019. február 14-én. MTI/Illyés TiborForrás: MTI/Illyés Tibor

"Sportolóként nap mint nap azért edzek, hogy a versenyen a legjobbamat nyújtsam. A díjakkal máshogy van, általában nem nyerek, most azonban ennek nagyon örülök, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy megelőzte Hosszú Katinkát – fogalmazott tréfásan Kozák Danuta.

Liu Shaolin Sándor és Kozák Danuta is először nyert.

Az edzők kategóriájában az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyaváltót felkészítő Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina kapta a legtöbb szavazatot. Előbbi egy kanadai magyar kollégáját idézte, aki azt mondta neki: nem jó, hanem szerencsés edző akar lenni.

Budapest, 2019. február 14. Csang Csing Lina és Bánhidi Ákos, a férfi és női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó edzői, miután átvették az év edzője díjat az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2019. február 14-én. MTI/Illyés TiborForrás: MTI/Illyés Tibor

"Én pedig az vagyok, mert olyan szenzációs versenyzőkkel dolgozhatok együtt, mint a férfi váltó tagjai. Szerencsés, mert olyan kollégáim vannak, mint az itt mellettem álló kolleganőm, de a csapatunk minden tagjának hálás vagyok a magas szintű munkáért."

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó végzett az élen a szavazáson.

Négyen vagyunk a színpadon, de egy hatalmas csapat kellett ehhez a sikerhez. Nekem pedig sokat kellett várnom, hogy felnőjenek mellém a többiek" – mondta Knoch Viktor, egyrészt arra utalva, hogy, amikor ő kezdte a sportot, még sehol sem tartott hazánkban a short track, másrészt pedig a nála majd tíz évvel fiatalabb Liu Shaoang nélkülözhetetlen szerepére.

Az év férfi labdarúgójának Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát választották, az év női futballistája Jakabfi Zsanett, a Wolfsburg játékosa lett. Az év találatára a szurkolók szavazhattak, a legtöbben a ferencvárosi Sigér Dávid MTK-nak lőtt gólját látták a legszebbnek. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját az olimpiai és Eb-bronzérmes Rákosi Gyula kapta.

Budapest, 2019. február 14. Rákosi Gyula olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgó, edző (b) átveszi az MLSZ életműdíját Gera Zoltántól, a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti nagykövetétől az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2019. február 14-én. Jobbra Vági Márton, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) főtitkára. MTI/Illyés TiborForrás: MTI/Illyés Tibor

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját az 1979-ben világbajnoki aranyérmes férfi asztalitenisz-csapat tagjainak, Jónyer Istvánnak, Klampár Tibornak és Gergely Gábornak ítélték.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az elismerés átadását úgy vezette fel, hogy méltánytalan, ha egy sportolónak a pályafutása zenitjén a sportága még nem olimpiai sportág, de most ezzel a díjjal is szeretnék elismerni a nagyszerű sportpályafutásokat.

Bennünk volt még két-három világbajnoki cím, és nagyon sajnáljuk, hogy nem nyerhettünk olimpiai aranyat – mondta Jónyer István a trió rangidőse.

Budapest, 2019. február 14. Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezők, miután átvették a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság életműdíját az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2019. február 14-én. MTI/Illyés TiborForrás: MTI/Illyés Tibor

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést, az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, a férfiaknál Gelencsér Róbert szervátültetett atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra szervátültetett úszó volt a tavalyi év legjobbja.

A győztesek csavart elemeket tartalmazó, aranyozott részekkel díszített porcelánserleget kaptak.

A díjátadó ceremóniákat elválasztó öt produkcióban csaknem háromszázan léptek színpadra.

A kategóriaelsők:
Az év férfi sportolója:
Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolyázó)

Az év női sportolója:
Kozák Danuta (kajakos)

Az év csapata hagyományos csapatsportokban:
Győri Audi ETO KC

Az év csapata egyéni sportágak csapatversenyeiben:
férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó

Az év edzője:
Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina (férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó)

Az év férfi labdarúgója:
Gulácsi Péter (RB Leipzig)

Az év női labdarúgója:
Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg)

Az év gólja:
Sigér Dávid (Ferencváros) MTK elleni találata

MLSZ-életműdíj:
Rákosi Gyula

MSÚSZ-MOB-életműdíj:
Jónyer István, Gergely Gábor, Klampár Tibor (asztalitenisz)

Az év fogyatékos férfi sportolója:
Gelencsér Róbert (szervátültetett atléta)

Az év fogyatékos női sportolója:
Gyurkó Alexandra (szervátültetett úszó)

Az év fogyatékos csapata:
női kerekesszékes vívóválogatott

Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője:
Beliczay Sándor (vívás)