Vágólapra másolva!
Markáns véleményt fogalmazott meg a Német Olimpiai Bizottság elnöke, aki szerint az esport nem sport, és nem is létező valami, éppen ezért semmi keresnivalója nincs az olimpiai játékok műsorán. A kijelentés hangzatos, de korántsem biztos, hogy megállítja az esport világméretű előrenyomulását.

Az a felvetés, amely szerint az esport, vagyis a videojátékok gyűjtőhalmaza hamarosan része lehet a nyári (vagy téli) olimpiai játékoknak, sokak szerint abszurd felvetés. Az utóbbi véleményre erősített rá a Német Olimpiai Bizottság elnöke, Alfons Hörmann.

Alfons Hörmann, a Német Olimpiai Bizottság vezetője szerint az esport nem létezik Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Guido Kirchner

A német sportvezető egyenesen odáig ment, hogy azt mondja: az esport nem létezik. Mellé csatlakozott Peter Beuth, Hessen tartomány belügyi és sportminisztere, aki abszurdumnak gondolja az esport olimpiai törekvéseit.

– mondta Beuth.

Hogy a németek között mennyire nem egységes az álláspont ebben a kérdésben, azt jól mutatja Dorothee Bär nyilatkozata. A digitalizációért felelős német miniszter csak annyit mondott:

Arról nem is beszélve, hogy Németország az esport egyik fontos – ha nem a legfontosabb – európai központja.

Elég csak annyit mondanunk, hogy az ESL, a világ legnagyobb esportszervezője és gyártója, szintén Németországban található.

Dorothee Bär, a németek digitalizációjáért felelős minisztere szerint az esport az sport Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Gregor Fischer

Az esport a 2019-es Délkelet-ázsiai Játékok programjában szerepel,

ez az első olyan multisportesemény, amely beengedte az esportot a programjába.

Mondhatnánk, hogy innen csak pár lépés, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is felvegye az esportot a játékok műsorába. A NOB jelenlegi legnagyobb válsága és problémája az, hogy

fiatalok tízmilliói nem nézik az olimpiai játékokat.

Mert unalmas nekik, mert az ott szereplő sportágak nagy része semmiféle izgalmat nem vált ki belőlük, mert nem ismerik ezeket a sportokat.

Szavazzon!

Ön szerint helye van-e az esportnak az olimpia műsorán?

A NOB előremenekülését már jól mutatja, hogy a 2020-as olimpiára behozta a falmászást, mert azt gondolja, hogy majd ezzel vonzza a fiatalabb (30 alatti generációt) a tévék elé.

Az esport a világ egyre nagyobb részét hálózza be Forrás: Getty Images/Ethan Miller

Ugyanennek az elvnek mentén kerülhet be az olimpia műsorába az esport, az egyetlen olyan sport, amely jelenleg leköti ezt a generációt. Ugyanis – mondhat bárki bármit –

az esport népszerűsége a világon folyamatosan nő, és ezt a folyamatot nem lehet megállítani.

Forrás