Vágólapra másolva!
Szentpéterváron rendezték meg a King Salman rapid-és villám-világbajnokságot. Hazai pályán az orosz sakkozók két első helyet is szereztek, miután a rapid vb-n a 22 esztendős Daniil Dubov győzött, míg a női villám-vb-n Katyerina Lahno diadalmaskodott. A női rapid viadalt a kínai Ju Wenjun, a férfiak villámtornáján Magnus Carlsen megvédte világbajnoki címét. Az egymillió dolláros díjalappal megrendezett viadaloknak nem volt magyar résztvevője, Lékó Péter a FIDE felkérésére az egyik angol nyelvű kommentátorként szerepelt a remekül megszervezett, nagy közönségsikert aratott világbajnokságon.

Mivel Szaúd-Arábia nem adott beutazási engedélyt az izraeli sakkozóknak, a Nemzetközi Sakkszövetés (FIDE) nem engedélyezte, hogy Rijádban rendezzék meg a King Salman rapid-és villám-világbajnokságot. Így sokáig bizonytalanság is övezte a helyszínt, végül Szentpétervár nagyon rövid határidővel is vállalta a jelentős viadalok megszervezését. A kezdetben szerényebbre kitűzött díjalapokat pedig a FIDE kasszájából egészítették ki, és végül az ún. open kategóriákban 350-350 ezer dollárt osztottak szét, míg a női sakkozók versenyein a legjobbak 150-150 ezer dollárból részesedhettek.

Népes volt a mezőny:

A férfi sakkozók rapid viadalát december 26. és 28. között 15 fordulós svájci rendszerben rendezték meg. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként még 10-10 másodperc. A rajtlistát nagy fölénnyel vezette a norvég világbajnok Magnus Carlsen, aki azzal a nem titkolt céllal érkezett a Néva-parti városba, hogy megismételje 2014-es dubaji sikerét, amikor mindkét vb-n világbajnokként köszönthették.

A decemberi rapid világranglista top tíz sakkozója közül heten is neveztek a vébére.

Címvédőként az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand játszott, tavaly Rijádban szenzációs teljesítménnyel, taktikusan versenyezve, veretlenségét megőrizve lett első.

Magnus Carlsen, ahogy szokta, most is a győzelemért ült asztalhoz, de ezúttal csak részsikert könyvelhetett el Forrás: FIDE

A viadal óriási meglepetéssel kezdődött meg. Magnus Carlsen kettős vereséggel rajtolt. Első partijában nyert állásban hibázott, a döntetlent elkerülte, végül időtúllépéssel vesztett az ukrán Adam Tuhajev ellen.

A váratlan vereség még a négyszeres világbajnok idegeit is megtépázta,

az üzbég Samsziddin Vohidovval szemben azonnali nyerést hagyott ki a 20. lépésben, két lépéssel később már vesztésre állt, el is bukta a partit. Csak a norvég tv közvetítésének köszönhette, hogy végig az első asztalon játszott, másképp nehezen találta volna meg a helyét a versenyteremben. Az első játéknap öt fordulója után a 15 éves iráni Alireza Firouzja és két orosz sakkozó, Jan Nepomnjacsij és Dmitrij Andrejkin vezetett 4,5 ponttal, Carlsen hárommal szerénykedett.

Adam Tuhajev megtréfálta Carlsent:

A hetedik körben négyes nyerősorozata után Carlsen harmadszor kapott ki, az ukrán Alekszander Zubov használta ki, hogy a norvég világelső megszállottan hajszolta nyerést. Tíz forduló után hetes holtverseny alakult ki az élen. Az orosz Jan Nepomnjacsij, Dmitrij Andrejkin, Vladiszlav Artyemijev, Daniil Dubov és Makszim Matlakov mellett a kínai Wang Hao és Yu Yangyi gyűjtött 7,5 pontot.

Tízfős volt a félpontos hátrányban levő üldöző boly, ebbe tartozott Carlsen is.

A hajrá izgalmai minden képzeletet felülmúltak. A korábbi rapid világbajnokságok történetében még nem fordult elő, hogy ennyire szoros lett volna a versenyfutás. A kiegyenlített erők küzdelmében sok döntetlen született. A harcos utolsó előtti forduló után a bejező körben az első hét táblán sorban születtek a pontosztozkodások. A Grand Chess Tour 2018 sorozat győztesével,

Hikaru Nakamurával vívott partija után Magnus Carlsen nagyon frusztrált volt,

többet remélt a bástyavégjátéktól, és az amerikai sakkozó túlzottan békés játéka sem nyerte el a tetszését. A norvég világbajnok megismételte tavalyi helyezését, a második helyen előállt négyes holtverseny nem neki kedvezett, ötödikként zárt, míg Nakamura a „külső körön" jól hajrázva bronzérmes lett Sahriyar Mamedgyarov mögött.

A rapid-vb dobogóján középen az újdonsült bajnok, Daniil Dubov Forrás: FIDE

Az újdonsült világbajnok 22 éves Daniil Dubov fiatal kora ellenére abszolút profi módon játszotta végig a viadalt, megőrizte veretlenségét. Sikere után látott napvilágot a hír, hogy a londoni döntő idején Carlsen stábjának volt a tagja, a közös elemzéseknek is köszönhette sikerét.

A King Salman open rapid világbajnokság végeredménye:
1.Daniil Dubov (orosz, 2723) 11 pont
2. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2786) 10,5
3. Hikaru Nakamura (amerikai, 2844) 10,5
4-5. Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2812) és Magnus Carlsen (norvég, 2903) 10,5 6-17. Alireza Firouzja (iráni, 2412), Yu Yangyi (kínai, 2758), Anish Giri (holland, 2739), Szergej Karjakin (orosz, 2774), Tigran L Petroszjan (örmény, 2676), Anton Korobov (ukrán, 2740), Makszim Matlakov (orosz, 2690), Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2683), David Anton Guijarro (spanyol, 2708), Alekszandr Griscsuk (orosz, 2732), Dmitrij Jakovenko (orosz, 2731) és Pavel Pnkratov (orosz, 2650) 10 (205 résztvevő)

A női rapid világbajnokságon a ranglista top tíz helyezettjéből kilencen játszottak, csak az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan hiányzott a fantasztikus mezőnyből. A címvédő, a kínai világbajnoknő Ju Wenjun megismételte tavalyi sikerét. Veretlenül játszotta végig a 12 fordulót, riválisai ellen meggyőző játékkal diadalmaskodott.

Arkagyik Dvorkovics, a FIDE elnöke tette meg a torna első lépését:

Gondolkodási idejét is jobban osztotta be. Négyes nyerősorozattal rajtolt, a nyolcadik kör után félpontos előnnyel vezetett az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk előtt. A befejező játéknapon a kieséses rendszerű világbajnokságon döntőbeli ellenfele, Katyerina Lahno elleni nyeréssel folytatta szereplését, előnyét a Muzicsuk testvérek döntetlenjének köszönhetően egy pontra növelte. Az iráni Sarasadat Khadelmalsharieh a világbajnoknőt „megszabadította" a legnagyobb riválisától, Muzicsukot megfosztotta veretlenségétől.

Jár a taps a címvédésért Ju Wenjunnak (középen) Forrás: FIDE

A rajtlistán csak a 25. Sarasadat nagy hajrával ezüstérmes lett, a harmadik helyen pedig az orosz Alekszandra Gorjacskina végzett, míg a rajtlistát vezető ukrán Anna Muzicsuk leszorult a dobogóról.

A King Salman női rapid világbajnokság végeredménye:
1.Ju Wenjun (kínai, 2584) 10 pont
2. Sarasadat Khadelmalsharieh (iráni, 2402) 9
3. Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2477) 9
4-9. Anna Muzicsuk (ukrán, 2595), Tan Zhongyi (kínai, 2442), Zsanszaja Abdumalik (kazah), Katyerina Lahno (orosz, 2539), Lei Tingjie (kínai, 2545) és Anasztaszia Bodnaruk (orosz, 2442) 8,5 (124 résztvevő)

A rapid tornák után tovább gyorsult a tempó, a hétvégén már a villámsakk világbajnokságra figyelt a sakkvilág. A 21, illetve 17 fordulós svájci rendszerű viadalokon világbajnokok, exvilágbajnokok, olimpiai bajnokok, világbajnok-jelöltek viaskodtak a 3-3 perces játszmákban, lépésenként 2-2 másodperc gondolkodási idővel.

Nagy volt a pörgés Péterváron:

A férfiak 202 fős mezőnyében címvédőként Magnus Carlsen vezette a rajtlistát. Remek küzdelmeket, szenzációs csatákat, nagy elnézéseket, jelentős fordulatokat, szerencsés győzelmeket, váratlan mentéseket is láttunk. Az idő szorításában sok volt a hiba, a gyorsaság volt a legfontosabb tényező. Nehezen hittünk a szemüknek, hogy a második fordulóban Carlsen vesztett állását pattal miként mentette meg az orosz Szergej Grigorjanc ellen.

Csak a kezét figyeljék:

Rámosolygott a szerencse az ismét spanyol színekben versenyző Alekszej Shirovval szemben, ahogy az idei orosz szuperbajnok Dmitrij Andrejkin is mentőövet dobott a norvég világelsőnek. A rosszul sikerült rapid világbajnokság fiaskója után Carlsennek láthatóan nagy volt a motivációja, hogy megvédje tavalyi elsőségét. Az első játéknap 12 fordulóját követően holtversenyben vezetett a 20 éves orosz Vladiszlav Artyemijev társaságában, fél ponttal előzték meg az ötfős üldöző bolyt.

Carlsennek a második játéknapon új riválissal kellett megküzdenie, a 20 esztendős lengyel Jan-Krzysztof Dudával. Izgalmas üldözőverseny kezdődött meg kettőjük között, az ifjú titán tartotta a lépést a világelsővel, míg

a további helyezésekért fokozott csata bontakozott ki, fordulóról-fordulóra változott a sorrend.

A 18. fordulóban Hikaru Nakamura besegített a világbajnoknak, legyőzte Dudát, a nyeréssel feljött a harmadik helyre, a finisben meg is őrizte, a rapid vb-n elért bronzérme után ismét dobogóra állhatott.

Magnus Carlsen a dobogó középső fokán Forrás: FIDE

Magnus Carlsen harmadszor nyerte meg a villám-világbajnokságot, tavalyi Rijádban elért sikere előtt 2014-ben Dubajban győzött. Jan-Krzysztof Duda ezüstérme igazi szenzáció, csak a 32. volt a rajtlistán, de a lengyel sakkozás fiatal reménységei a szponzorok jelentős támogatásával nagy lépésekkel haladnak előre.

A King Salman villám-világbajnokság végeredménye:
1.Magnus Carlsen (norvég, 2939) 17 pont
2. Jan Krzysztof Duda (lengyel, 2694) 16,5
3. Hikaru Nakamura (amerikai, 2889) 14,5
4-7. Levon Aronjan (örmény, 2858), Peter Szvidler (orosz, 2831), Jan Nepomnjacsij (orosz, 2846) és Szergej Karjakin (orosz, 2759) 14 (202 résztvevő)

A női világbajnokságon négy forduló után négyen álltak az élen hibátlan teljesítménnyel, az orosz Katyerina Lahno és Anasztaszia Bodnaruk, a kínai világbajnoknő Ju Wenjun és az indiai Humpy Koneru. Az éllovasok remivel folytatták, az orosz Valentyina Gunyina beérte a négyest. Folytatódtak a rangadók, sorban születtek a döntetlenek. A vereséggel kezdő iráni Sarasadat Khademalsharieh lépésről-lépésre közelítette meg az élbolyt, és egy hetes nyerőszériával tört előre.

A hetedik fordulóban a világbajnoknő Ju Wenjun ellen is győzött, aki Szentpéterváron első vereségét szenvedte el.

Sarasadat holtversenyes társával, Katyerina Lahnoval a kilencedik körben mérkőzött meg, közel állt a nyolcas nyerőszériához, tisztelőnyét azonban nem tudta érvényesíteni. Az éllovas duót három kínai olimpiai bajnok „üldözte".

Katyerina Lahno és Sarasadat Khademalsharieh szép kis villámháborút vívott egymással:

A második játéknapot Sarasadat a kínai Lei Tingjie elleni vereséggel kezdte, Lahno a kínai exvilágbajnoknő Tan Zhongyi elleni győzelmével egy pontra növelte előnyét. A tizenegyedik körben „visszavágott" Ju Wenjunnak a kieséses rendszerű vb döntőjében elszenvedett vereségéért. A következő forduló remijei is az orosz nagymesternőnek kedveztek, majd a körbeverések segítették, Sarasadat a kisebb megingás után ismét bekapcsolódott a dobogós helyezésekért folyó harcba.

Katyerina Lahno szerezte az orosz csapat második aranyérmét Forrás: POPOVA_GALINA_GEORGIEVNA/Popova_Galina_Georgievna

A hajrára Katyerina Lahnonak az egypontos vezetés lélektanilag sokat segített, a hazai pálya elvárásainak is megfelelt. Az érmekért folyó versengésben a kínai presztízsrangadón Tan Zhongyi nyert Lei Tingjie ellen, az orosz derbin Valentyina Gunyina kikapott Alekszandra Gorjacskinától. A testvérharcok végeredményei Sarasadat Khademalsarieh ezüstérmét eredményezték, szenzációs sikerét, két második hellyel zárta szereplését. A világbajnoknő Ju Wenjun a rapid vb-n mutatott játéka után csalódást okozott, a rajtlistát vezető, címvédő grúz Nana Dzagnidze a 24. helyen végzett.

A King Salman női villám-világbajnokság végeredménye:
1.Katyerina Lahno (orosz, 2560) 13,5 pont
2. Sarasadat Khadelmalsarieh (iráni, 2377) 13
3. Lei Tingjie (kínai, 2458) 12,5
4. Valentyina Gunyina (orosz, 2489) 12 5-7. Tan Zhongyi (kínai, 2494), Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2422), és Anna Usenyina (ukrán, 2429) 11,5 (125 résztvevő)