Vágólapra másolva!
Babos Tímea és Fucsovics Márton a saját közösségimédia-oldalukon, videoüzenetben jelentették be, hogy együtt indulnak a január 14-én kezdődő Australian Openen a vegyes párosban. A tenisz történetében nem szerepelt még tisztán magyar kettős Grand Slamen vegyes párosban. A két játékos legfontosabb célja: érmet nyerni a tokiói olimpián.

Babos Tímea és Fucsovics Márton ezekben a hetekben szinte naponta találkozik. Mindketten a Budai Teniszcentrumban alapoznak, készülnek a 2019-es szezonra. A két világszinten jegyzett profi teniszező jelenléte

óriási élmény a városmajori klubban edző gyerekek, fiatalok számára.

A mostani bejelentés nem egy hirtelen ötletből fakad, hónapok óta érlelődött már.

Babos Tímea 2018-ban döntős volt a melbourne-i Grand Slamen vegyes párosban, de Wimbledonban is játszott finálét (2015-ben).

Fucsovics Márton még soha nem versenyzett vegyes párosban.

Babos Tímea az egyéni sikerei mellett igazi specialistának, klasszisnak számít a párosban, az idén több mint tíz héten át vezette a világranglistát. Fucsovics Márton, mint az egyéniben a top 50-be tartozó férfiteniszezők többsége, ritkábban versenyez párosban, de elsősorban a Davis-kupában már többször bizonyította, hogy nem idegen tőle ez a műfaj, juniorként US Opent nyert párosban.

Hónapok óta érlelődött bennük a döntés Forrás: Origo

Babos Tímea ugyan az idei Australian Open-döntő elvesztése után, 2018-ban nem indult többet vegyes párosban, még az is megfordult a fejében, hogy végleg lemond erről a lehetőségről, de Fucsovics Márton és az olimpia miatt úgy gondolta,

hiba lenne, ha nem próbálnák meg együtt.

Mindketten tagjai a MOL-csapatnak, és ennek megfelelően először ott beszéltek a közös tervekről.
Fucsovics Márton nagyon nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy Babos Tímeával együtt indulhat az Australian Openen, és örült, amikor megtudta, hogy bizalmat szavazott neki és megkereste az ötlettel. Fokozottan motivált, és bízik benne, hogy

2019-ben akár mind a négy Grand Slamen együtt indulhatnak.

Ehhez persze tartaniuk kell a jelenlegi ranglistahelyezésüket, mert vegyes párosban csak 32-es a tábla, ide a legnehezebb felférni.

A Grand Slamek mellett csak az olimpián és a Hopman-kupán játszanak vegyes párost, ami akkor értékelődött fel igazán, amikor 2012-ben felkerült az olimpiai versenyszámok közé. Korábban, 1924-ig négyszer osztottak aranyérmet vegyes párosban ötkarikás játékokon, de aztán több mint 50 évig a tenisz lekerült az olimpiák műsoráról.

Külön vegyes párosban nem lehet kvalifikálni Tokióra,

mert nincs is hivatalos világranglista. Az egyéniben és párosban indulási jogot szerző játékosokból alakul ki a mezőny. Babos Tímea és Fucsovics Márton sikeres kvalifikáció esetén valóban az éremszerzés reményében készülhetne, indulhatna, mert az eredményeik alapján erre minden esélyük megvan. Két győzelemmel már garantált a pontszerzés, a biztos éremhez négy mérkőzést kell nyerni.
Babos Tímea a bejelentéskor arról beszélt, hogy Fucsovics Mártont gyerekkora óta ismeri, kedveli, jó barátok, tudja, milyen ember és milyen kiváló játékos, így számára nem kérdés, hogy nagyon jók lesznek együtt. Az, hogy a pályán a játékuk mennyire egészíti jól ki egymást, majd kiderül.

Babos és Fucsovics izgatottan várja a közös munkát Forrás: Origo

"Mindenesetre Marcinak is biztosan jó lesz, hogy olyan ember áll mellette, akit ismer, és akiben megbízik. Nyugodtabban állhatok majd én is a pályán úgy, hogy egy jó barátommal küzdünk ugyanazért a célért, ráadásul egy olyannal, akit emberként és játékosként is nagyon becsülök. Ez belőlem reményeim szerint még jobb teljesítményt hoz majd ki" - nyilatkozta a MOL-csapatnak.

Fucsovics Márton az Origónak úgy fogalmazott a bejelentéssel kapcsolatban, hogy nincs motivációs gondja, nagyon elkötelezett és elszánt, de ez a vegyes páros arra is jó, hogy közösen képviseljék Magyarországot, remélhetőleg az egész évben, sőt Tokióig.

A pályafutásomban mindig is prioritása volt a Davis-kupának, sajnálom, hogy a csehek ellen olyanok voltak a körülmények, hogy nem játszhattam, de ezért is örülök ennek a vegyes párosnak, mert így lehetőségünk lesz Timivel közösen küzdeni, remélhetőleg örömet szerezni a magyar szurkolóknak" - mondta Fucsovics Márton két edzés között.