Csalódott a sakkvilág, 12 döntetlen után tie-break dönt

Vágólapra másolva!
Londonban Magnus Carlsen és Fabiano Caruana világbajnoki döntőjében tizenkét döntetlen született, a cím sorsát szerdán tie-break dönti el. A háromszoros norvég világbajnok a párharc utolsó partijában kedvezőbben állt, de a legkisebb kockázatot sem vállalta. Nagyon bízik a rapid rájátszás sikerében, hiszen két éve a New York-i döntőben 3-1-re legyőzte Szergej Karjakint, számos viadalon bizonyította ebben a műfajban is klasszisát. Az amerikai kihívó kitűnően felkészült a döntőre, méltó ellenfél volt, motiváltabban játszott, sokan nem látják rosszabbnak esélyeit.

A sakktörténelemben először fordult elő, hogy klasszikus időkontrollal vívott világbajnoki döntőben valamennyi játszma döntetlennel fejeződjön be. A címvédő Magnus Carlsen és kihívója, Fabiano Caruana csatája kiegyenlített erők küzdelmét hozta.

Nem bírtak egymással a felek Forrás: worldchess.com

A sakkrajongók milliói csalódottak, az első játszma viharai után további izgalmas ütközeteket vártak a világranglista első két helyezettjétől, de különösen a finálé második félidejében egyre óvatosabbak lettek.

Carlsen nagy esélyt szalasztott el az első partiban, Caruana igen kedvező lehetőséget a nyolcadik játszmában. A világbajnok nem éppen acélos világos repertoárjával nem tudta meglepni kihívóját, aki a vezércselben, az angol megnyitásban és kétszer az orosz huszárjátékban is állta a sarat. Láttunk hat szicíliai védelmű partit, háromszor a Rossolimo-változatot, majd háromszor a Szvesnyikov-változat került bevetésre. A páros mérkőzésekre jellemzően apró javítások, eltérések kerültek megjátszásra.

A hétfői, utolsó parti sem hozott döntést Forrás: IVANMUDROV.COM/Ivan Mudrov

Érdeklődéssel vártuk a hétfői utolsó partit. A világossal játszó Caruana döntésre törekszik-e, vagy békésebb vizekre evez. Meglepetést jelentett, hogy egészen váratlan, s meglehetősen gyanús tervet játszott meg, jelentős időhátrányba is került. Carlsen magabiztosnak tűnt, gyorsan húzott, előnybe is került. Az energikus folytatással azonban adós maradt, de még mindig kedvezőbb pozíciója volt, amikor a 31. lépésben maga kínálta a döntetlent, amit a meglepett Caruana persze örömmel fogadott el.

Általános megdöbbenést keltett, hogy Carlsen szinte menekült a küzdelem elől, nagyon bízik abban, hogy rapid rájátszásban legyőzi riválisát. A St. Louis-i stúdió közvetítésébe bekapcsolódott a két legendás világbajnok Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik.

Kezdetben Kaszparov egyértelműen esélyesnek nevezte egykori tanítványát, a váratlan döntetlen után már korántsem annyira biztos sikerében, úgy tűnik, hogy a feszültséget kevésbé bírja. Kramnyik nemes egyszerűséggel alig akarta elhinni, hogy a jól játszható állásban a címvédő remit kínált. Sorozatban tizenharmadszor remiztek, augusztusban St. Louisban nyitották meg a sort. A 6-6-tal Magnus Carlsen megőrizte világranglistás első helyét, három ponttal előzi meg idén szenzációs sikereket elért Fabiano Caruanát. A klasszikus partik összesítésében Carlsen változatlanul 10-5-re vezet, harmincszor osztoztak meg a ponton.

Magnus Carlsen (norvég, 2835) – Fabiano Caruana (amerikai, 2832) 6 - 6
(Fabiano Caruana – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 115)
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Vezércsel, 49)
Fabiano Caruana – Magns Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 49)
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Angol megnyitás, 34)
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 34))
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Orosz huszárjáték, 80)
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Vezércsel, 40)
Fabiano Caruana – Magnus Carsen döntetlen (Szicíliai védelem, 38)
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Angol megnyitás, 56)
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 54)
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Orosz huszárjáték, 55)
Fabiano Carauna – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 31)

Szerdán magyar idő szerint 16 órakor a rájátszás négy rapidpartival kezdődik, 25-25 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal, az első és a harmadik játszmában Magnus Carlsen lesz a világos. 2-2 esetén új színsorsolás után két 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperces villámpartival folytatják, szükség szerint öt ilyen meccsre kerülne sor, 13-13-nál a „hirtelen halál" játszma döntene, világosnak 5, sötétnek 4 perce van, utóbbinak remifórja.

A partikat a vb hivatalos honlapján lehet követni, Polgár Judit kommentálását csak a fizetős nézők hallhatják. A chess24.com honlapon többek között angol kommentárral is láthatóak a játszmák, Peter Szvidler és Anish Giri segít az eligazodásban, Alekszandr Griscsuk is rendszeresen bejelentkezik. St. Louisban a jól ismert trió, Jennifer Shahade, Yasser Seirawan és Maurice Ashley értékel, elemez, drukkol.

A sorsolás Forrás: worldchess.com

A rapid partikban is kedvező a világbajnok mérlege, tizenhárom nyerésére Caruana hatszor tudott válaszolni, négyszer remiztek. Carlsen 2014-ben Dubaiban elhódította a rapid-és a villám-világbajnoki címet is. Caruana ezüstérmes volt. Egy év múlva Berlinben megvédte rapid világbajnoki címét, a villámban hatodikként végzett. Dohában a holtverseny nem a világbajnoknak kedvezett, bronz-és ezüstéremmel kellett beérnie. Tavaly Rijádban a villám-vb-t megnyerte, rapidban ötödik lett.

Carlsen a Grand Chess Tour 2016 sorozat párizsi versenyén az amerikai Hikaru Nakamura mögött második, Caruana nyolcadik a 10 fős mezőnyben. Leuvenben Carlsen visszavágott az amerikai nagymesternek. Tavaly Párizsban első volt, Caruana nyolcadik. Leuvenben az amerikai Wesley So a rapidversenyt megnyerte, de snellben Carlsen szenzációsan játszott. Idén Carlsen kihagyta a GCT sorozatot, csak szabadkártyával St. Louisban játszott. Caruanának nem ment a játék sem Leuvenben, sem Párizsban, reménytelennek tűnt helyezése, hogy kiharcolhatja a GCT 2018 négyfős döntőjében a részvételi jogot. St.Louisban remekelt, a holtversenyt eldöntő párharcot 1,5-0,5-re megnyerte Wesley So ellen, győzelmével kvalifikálta magát a decemberi londoni fináléra.