Vágólapra másolva!
Egy világcsúcs miatt le kellett állítani a nyomdagépeket, de érdemes volt, máris hatalmas siker a téli olimpiai bajnok short track csapatról szóló könyv, az AranyPengék. Kedden 17.30-tól az Allée Libriben dedikálnak a bajnokok, akik magukkal hozzák az aranyérmeket is. Mivel a csapat a délutáni edzésről érkezik, az esti csúcsforgalomban a rendőrség is besegít.

Ki ne emlékezne a hatalmas és történelmi sikerre: 2018. február 22-én olimpiai győztes lett a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összetételű rövidpályás gyorskorcsolya férfiváltó. Az Origo akkor így jellemezte a sikert: „Itt van az elmúlt 30 év legnagyobb magyar sportszenzációja".

Fél év elteltével pedig itt a róluk szóló, 304 oldalas könyv, amelynek lapjain nemcsak egy különleges sportág izgalmas históriája elevenedik meg, de az olvasók a főhősök bőrébe, sőt gondolataiba bújva élhetik át a sikert.

Rekord a dedikáláson is!

A magyar short track csapat tagjai nem csak a jégen, de ezúttal a kedd esti dedikáláson is csúcsot döntenek. Soha nem fordult még elő ugyanis a Libri történetében, hogy egy könyvet nyolcan is dedikáljanak. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor, Csang Csing, Bánhidi Ákos és természetesen a két szerző, Kovács Erika és Radványi Benedek.
Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor Forrás: Az AranyPengék című könyvből

„Mind a négy versenyzővel, valamint a két edzővel, Linával és Bánhidi Ákossal többször is, méterről méterre átnéztük, elemeztük a döntő minden mozzanatát, és mindazt, amit a főhősök mondtak, egy önálló fejezetben írtuk le. Így olyan, mintha lassított felvételben mindannyian újra néznék és átélnénk az izgalmakat" – mondja Radványi Benedek, a könyv egyik szerzője, hozzátéve: éppen a kommentek alapján derült ki, hogy az edzők szinte előre látták, mi fog történni a döntőben; ennek is köszönhető a győzelem.

Az a bizonyos Usain Bolt-póz a győzelem utáni eredményhirdetésen Forrás: Az AranyPengék című könyvből – Derencsényi istván felvétele.)

Részlet a könyv Körről körre c. fejezetéből:

Sanyi kitárt karral ünnepel, a palánkhoz repülő kedvese, Elise Christie nyakába ugrik, majd hamar Ádó is az ölelkezés részese lesz, s aztán rövidesen egy kupacban tombol minden magyar! Ám még hátra volt a videózás. Csaknem öt perc múlva vált csak hivatalossá: olimpiai bajnok a magyar váltó!

Liu Shaolin Sándor: „Mindig is úgy képzeltem el, hogy úgy fogok egy ekkora versenyt megnyerni, hogy zokogok a célvonal átlépése után. De nem tudtam sírni, csak visítani, sikoltozni meg ölelkezni, pacsizni mindenkivel"

A pillanat, amikor a magyar váltó mindössze 64 ezredmásodpercnyi előnnyel megszerzi az olimpiai aranyérmet. Liu Shaolin Sándor már a célban, a háttérben öccse, Liu Shaoang Ádó már ünnepel Forrás: Fotórészlet az AranyPengék című könyvből – Derencsényi István felvétele

Kovács Erika, a Nemzeti Sport újságírója tizenkét éve ír a csapatról, megélt mellettük hullámhegyeket és –völgyeket egyaránt, így hatalmas élményanyaggal vághatott bele a regényszerű könyv megírásába: „Bár jó ideje mondogatom, hogy képesek rá, kicsit még mindig valószínűtlen és szürreális mindaz, ami 2018. február 22-én történt. Ahogy az is, hogy ott lehettem velük a sportág hazai történetének eddigi legnagyobb sikerénél. A könyv megírásakor napokig, sőt hetekig ismét Pjongcsangban voltam. A munka minden pillanatát élveztem!"

Radványi Benedek társzerző, Liu Shaoang, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Harle Tamás, a Kék Európa Stúdió tulajdonosa, egyben a könyv szerkesztője, Kovács Erika társszerző, Knoch Viktor a könyvbemutatón 2018. november 20-án, a Városliget Műjégpályán Forrás: Róth Tamás felvétele

Vészhelyzet a nyomdában!

A könyv már nyomdában volt, amikor le kellett állítani a folyamatokat. A magyarázat egyszerű: Világcsúcs! Calgaryban, az évadnyitó világkupa versenyen a váltó szenzációs rekordot ért el. „Hihetetlen volt ez is. Ott álltunk, hogy most mi legyen, végül arra jutottunk, inkább késsen egy kicsit a nyomás, de ez a világcsúcs mindenképpen kerüljön be a könyvbe" – eleveníti fel Harle Tamás, a Kék Európa Stúdió tulajdonosa, kinek az AranyPengék éppen a 30. kiadott sportkönyve. „Aztán mondtam is a fiúknak, tudom, hogy most már minden versenyen képesek hozni valami váratlant, de a könyvet most már ki kellett nyomtatni."

Plakát a dedikálásról Forrás: Origo

Horrorsérülés: úgy spriccelt a vér, mintha szökőkút lett volna

Csang Csing, vagyis Lina, a válogatott vezető edzője: „Akkoriban nem létezett még vágásbiztos ruha, és az Ázsiai Játékok egyik döntőjében egy koreai lány pengéje úgy elvágta a bal combom tövét, hogy az felnyílt, mint egy könyv. Miután kirántotta a pengéjét, úgy spriccelt a vér, mintha szökőkút lett volna. A futam ment tovább, és én behunytam a szemem, és azt reméltem, hamar megérkezik a segítség. Aztán elvesztettem az eszméletemet."

Lina rengeteg vért vesztett, három napig volt mélyaltatásban, a sebét több mint száz öltéssel varrták össze, és ezzel a pályafutása is véget ért.

Lyuk a háton!

Knoch Viktor, az olimpiai bajnok váltó rangidős tagja is kis híján átélhetett egy hasonló balesetet, ám ő szerencsésebb volt. Az olimpiai kvalifikációs világkupaversenyek során szintén egy koreai vetélytársa korcsolyája állt bele a hátába. Kórház, varrás, a látványt elnézve mindenki úgy gondolta, Viktor legalább két-három hetet kihagy majd. Ám ő másnap (!) rajthoz állt, mert tudta, talán éppen azon a viadalon múlik majd a magyar váltó olimpiai részvétele. Ez a kép az AranyPengék című könyv egyik legtöbbet vitatott felvétele. Egyesek szerint ki kellett volna hagyni, mások szerint éppen ez a felvétel mutatja meg, hogy egy igazi élversenyző számára csak egyetlen cél, a győzelem lebeg a szeme előtt, és ezért szinte mindenre képes. Még arra is, hogy egy több centiméteres lyukkal a hátán a rajtvonalhoz álljon.

Knoch Viktor súlyos sérülése 2017. november 10-én, a sanghaji világkupán. Kórházban kellett összevarrni a nyílt sebet, amelyet egy koreai versenyző pengéje ejtett. Szinte hihetetlen, de igaz: olimpiai bajnokunk másnap a váltó tagjaként versenyzett Forrás: Az AranyPengék című könyvből

Tízévesen egyedül Kínában

A könyvben a Liu testvérek részletesen elmesélik azt az időszakot, amikor alig tízévesen, a szüleiktől távol, Kínába költöztek, hogy az „egymillió gyorskoris" hazájában fejlesszék a tudásukat. Shaoang azt mondja, akkoriban természetesnek vették, hogy együtt, egymásra utalva kell mindent megoldaniuk: „Apa azt tanította nekünk, hogy nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, kivel mi történik, a testvérünkre mindig számíthatunk. És ez igaz!"

Liu Shaoang Ádó alig tízévesen kínai ruhában Forrás: Az AranyPengék című könyvből

Kínában az első pillanattól kezdve Lina „vette kezelésbe" a Liu testvéreket. „Ó, hát hogyan is tudnám elfelejteni a pillanatot, amikor először megláttam őket?! Eleinte csak játszottak, mókáztak, nem vették elég komolyan a tréningeket. Előfordult, hogy Shaoangot, vagyis Ádót öt napig nem is láttam. Fogalmunk sem volt, hová tűnhetett. Mint kiderült, otthonról elindult, de hozzám már nem érkezett meg."

Liu Shaoang Ádó tökéletes „jégfekvése” a 2010-es budapesti országos felnőtt bajnokságon Forrás: Gémesi Balázs

Anya és fia közös tetoválása

Burján Csaba sok egyéb mellett az egykori megpróbáltatásokról is szól, hiszen a magyar gyorskorcsolyázóknak még egy évtizeddel ezelőtt is mai szemmel hihetetlen körülmények között kellett készülniük: „Akadt, aki síkesztyűben korizott, ám a lábunkra nem tudtunk még egy zoknit felhúzni, mert akkor szűk lett volna a cipő. Mínusz tizenöt fokban az edzés végére csonttá fagytam, a lábamat pedig olykor az anyukám olvasztotta meleg vizes törülközővel. Szóval voltak kemény megpróbáltatások, de meg sem fordult a fejemben, hogy holnap nem megyek le."

Burján Csaba és édesanyja megfogadta, hogy nagy siker esetén közös tetoválást varratnak magukra az olimpia után. Így is lett: a stilizált ötkarika Csaba alkarjára, annak másolata pedig édesanyja jobb bokájára került.

Burján Csaba és édesanyja közös tetoválása Forrás: Az AranyPengék című könyvből

A könyv különlegessége a 48 oldalas színes képmelléklet, amelyben a sportképeken kívül számos fotó látható a versenyzők gyermekkorából és magánéletéből is. Az AranyPengék az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával, a Magyar Sportújságíró Szövetség Nagy Béla programjának keretében valósult meg.

Így jellemez az elnök, Kósa Lajos

A könyvben interjú olvasható Kósa Lajossal, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökével is, aki így jellemezte az olimpiai bajnokokat és két edzőjüket.
Liu Shaolin Sándor: A vagány zseni. De úgy, hogy eközben képes megszakadni minden edzésen. A csapat energiabombája.
Liu Shaoang, Ádó: A szerény zseni. Egyelőre a bátyja árnyékában. De több szakember szerint benne talán még több van. Hihetetlen, hogy ez a két fiú hová repítheti a magyar gyorskorcsolyázást.
Knoch Viktor: A konok zseni. Ha ő valamit a fejébe vesz, abból nem enged.Amekkora utat bejárt, ahonnan ő eljutott az olimpiai aranyéremig, az, túlzás nélkül állítható, példa nélküli az egész short trackben, nem mellesleg négyszeres olimpikon.
Burján Csaba: A hitetlen oroszlán. Oroszlán, aki mindenre képes. Az aranyérem után, remélem, ezt már ő maga is elhiszi önmagáról.
Lina: A könyörtelen, mosolygós csodaedző. Nála nincs megalkuvás. Hozta magával a kérlelhetetlen módszereit, amit persze nálunk kénytelen volt némileg finomítani. Lina fanatikus és fantasztikus, nélküle nem jöhetett volna össze ez a siker.
Bánhidi Ákos: A szerény óriás. Hatalmas edző! Ha Bánhidi Ákos az érdemei szerint viselkedne, a legnagyobb mellénnyel járhatna. De ő csendes. Gondolkodó, kicsit lelkizős, nagyszerű ember. És mondom, edzőként világszám.