Társoldalunk:

A franciák bíznak a csodában a Davis-kupában, megnyerték a párost

2018.11.24. 20:12

Maradt esélyük a címvédő franciáknak a Davis-kupa-döntőben a horvátok ellen, de az továbbra is nehezen elképzelhető, hogy vasárnapra sikerül olyan teniszezőt találniuk a házigazdáknak Lille-ben, aki képes legyőzni Marin Cilicet. Szombaton drámai csatával búcsúzott a három nyert játszmára menő páros a Davis-kupától – ilyet többet nem rendeznek. Pierre-Hugues Herbert és Nicolas Mahut 3 óra 38 perc alatt nyert 6:4, 6:4, 3:6, 7:6-ra Ivan Dodig és Mate Pavic alkotta kettős ellen, így most 2:1-re vezetnek a vendégek. Az ITF elnöke szerint idővel összeolvadhat a Davis-kupa és az ATP Cup.

Megtelt a Stade Pierre Mauroy szombat délután, és a 26 ezer szurkolóból legalább 4 ezer horvát színekbe öltözve járult hozzá ahhoz a hangulathoz, ami csak a Davis-kupában képzelhető el. Tenisztörténeti meccsre készültünk, mert a mostani helyzet szerint utoljára játszottak három nyert szettre egy párost a Davis-kupában és olyan sem lesz többet, hogy egy napon csak a párosért teljen meg egy aréna.

Kicsit olyan volt az egész, mint amikor az ember nézte a Jóbarátok 10. évadának befejező részét és nem értette, miért nem megy tovább. Mindenki szerette, felejthetetlen pillanatokat okozott, de valamiért vége lett. A Davis-kupa története 1900 óta íródik, de most sokan érzik úgy, hogy soha nem lesz már olyan, mint az elmúlt 118 évben. A teniszben mindig fontos szempontnak számított a hagyomány tisztelete, óvatosan nyúltak a szabálymódosításokhoz, de most radikálisan átalakították a zászlóshajót. Ráadásul úgy, hogy kicsit fejest ugrik mindenki az ismeretlenbe. Van némi hasonlóság a Brexittel: úgy született döntés egyfontos kérdésben, hogy senki nem volt pontosan tisztában a következményekkel, mi jön helyette.

A mérkőzés előtt a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) elnöke, David Haggerty várt néhány újságírót egy kerekasztal beszélgetésre, ahol a Davis-kupa jövője volt az elsőszámú téma. Az Origo tudósítójaként elsősorban azt próbáltam megtudni a sportvezetőtől, hogy a Gerard Piqué vezette Kosmos befektetői csoportnak milyen szerepe lesz a jövőben a Davis-kupa életében, mert az a 3 milliárd dollár, amit beígértek 25 évre a szövetségnek nem szponzorpénz és a Kosmos valószínűleg profitot szeretne termelni. A válaszból nem lettünk sokkal okosabbak, de annyi azért kiderült, hogy a Kosmos lesz a rendező, oda folynak be a szponzori pénzek, a televíziós jogdíjak és egyéb bevételek. Az ITF-nek van egy garantált összege és egy bizonyos érték felett részesül a profitból. Az elnök beszélt arról is, hogy a múlt héten leültek egyeztetni az érintettek Londonban és végre sikerült közelíteni az álláspontokat. Csak emlékeztetőül, az ATP 2020-tól rendezi meg a 24 csapatos ATP Cupot, ami kísértetiesen hasonlít a megújuló Davis-kupára. Abban legalább már minden szereplő egyetért, hogy a két verseny nem fér meg egymás mellett. A legvalószínűbb, hogy valahogy összeolvadnak, de ahhoz mindenkinek engednie kell, komoly kompromisszumok nélkül elképzelhetetlen megoldást találni. Amikor megkérdeztem, miért nem lehetett azelőtt leülni tárgyalni, hogy kialakult ez a lehetetlen helyzet, mosolyogva diplomatikus választ adott. Annyit mondott, optimista, mert ugyan az elmúlt években is gyakran tárgyaltak, de most úgy érzi, kezdenek egy nyelvet beszélni, egy irányba menni.

Yannick Noah végig nagyon együtt élt a játékosaivalForrás: AFP/Philippe Huguen

Yannick Noah, a franciák kapitánya fellélegezhetett a páros után, mert ahogyan ő fogalmazott, borzalmas lett volna, ha vasárnap már nincs tét. Akárhányan, akárhogyan próbálták kiszedni belőle, ki játszik majd a 4. mérkőzésen Marin Cilic ellen, mindig azt mondta, hogy a meccs előtt egy órával fogja bejelenteni. Nagy variációk nincsenek, csak abból tud főzni, amit eddig kitett az asztalra. A legvalószínűbb, hogy pályára küldi Lucas Pouille-t.

A sporttörténeti páros izgalmasan alakult. Az első és a második játszmában is mindig a horvátok álltak közelebb a brékhez, de a franciák előbb 3:3-nál, majd 4:4-nél elvették Dodig adogatását. A páros világranglistán 4. Mate Pavic bizonyította, hogy nem véletlenül jegyzik ennyire előkelő helyen ebben a műfajban, hihetetlen megoldásai voltak. A másik oldalon Herbert villogott, elsősorban tenyeressel. A házigazdáknak 6:4, 6:4, 2:0-nál négyszer volt fogadóelőnyük a duplabrékes 3:0-hoz, de helyette 3:1-ről elbukták a játszmát 6:3-ra.

A dráma a 4. szettben fokozódott. A francia szurkolók inkább ünnepelni szeretnek, ha hátrányban, gondban vannak a kedvencek, akkor többnyire csendben figyelik az eseményeket. Így persze nehéz élvezni a hazai pálya előnyét. Noah nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyit jelent, jelenthet a játékosoknak a szurkolók támogatása. Ráadásul, ami a hazaiaknak pozitív energia, az a vendégekre negatívan hat.

A francia szurkolók még bíznak a csodábanForrás: AFP/Philippe Huguen

 Herbert és Mahut nehezen jutott el az 5:4-ig az elvesztett játszma után, fogadóként mindössze 3 pontot nyertek és többször rezgett a léc adogatóként. Aztán hirtelen 0:40 lett, amikor Pavic szervált. Ez három mérkőzéslabdát jelentett.

Felrobbant az aréna. Nagy nehezen sikerült csendet varázsolni a stadionba, de Pavic szerva helyett elkezdte hergelni a publikumot. Mutogatott a franciáknak, vezényelt a horvátoknak, teljes volt a káosz. Nehezen pályázna mostanában sportszerűségi díjra a bemutatott performansszal, de a jelenet sikeresnek bizonyult, hozta az adogatását. A rövidítésben elmentek 4:1-re a franciák és harmadszor már nem engedték vissza a meccsbe a vendégeket. A közönség rövid időn belül harmadszor is elénekelte a La Marseillaise-t és boldogan ünnepelte a csapatot. A vasárnapi jegytulajdonosok megnyugodhattak, lesz még mit nézni.