Magasabb életjáradékot kaphatnak olimpiai érmeseink

Keleti Ágnes, melbourne-i olimpia győztes és a legöregebb élő magyar olimpikon az otthonában
Keleti Ágnes, a legidősebb magyar olimpikon
Vágólapra másolva!
Komolyabb anyagi megbecsülés járhat többszörös olimpiai érmes sportolóinknak. Egy nemrég benyújtott törvényjavaslat szerint az egykori és jelenlegi klasszisok minden ötkarikás aranyérem után ugyanakkora összeget kapnak életjáradékként – írja a Blikk.

A korábbiakkal ellentétben (amikor az első aranyat követően a többiért már jóval kevesebb pénz járt) ez azt jelenti, hogy például egy háromszoros olimpiai győztes pontosan háromszor akkora összeget kap, mint egy egyszeres aranyérmes.

„Amennyiben több aranyérmet szerzett a sportoló, valamennyi után a külön-külön számított, majd összeadott teljes összegre,

míg ezüst-, illetve bronzérem esetén azoknak 60%-, illetve 40%-ára lesz jogosult” – áll a javaslatban.

Keleti Ágnes, melbourne-i olimpia győztese, és a legidősebb élő magyar olimpikon Fotó: Szabó Gábor - Origo

A legfényesebb medálért egyenként 324 300 forintos járadékot lehet felvenni, az ezüstért 194 600, a bronzért pedig 129 730 forintot utal az állam.

A legjobban Keleti Ágnes (97), a Nemzet Sportolója járhat, aki tornászként ötször diadalmaskodott az ötkarikás játékokon, emellett három ezüstje és két bronza is van. A törvényjavaslat elfogadása esetén havi 2 231 242 forintra számíthat. Egerszegi Krisztina (44, olimpiákon 5 arany, 1 ezüst, 1 bronz) egykori úszó 1 945 830, Kozák Danuta (31, olimpiákon 5 arany, 1 ezüst) kajakos pedig 1 816 100 forintot kaphat (bruttó összegekről van szó).

Bánki Erik, a törvényjavaslat egyik benyújtója elmondta, az ötlet nem új, régóta igyekeztek megvalósítani, hogy igazságosabbá tegyék a támogatási rendszert.

Az ország gazdasági helyzete most lehetőséget biztosít arra, hogy nagyobb járadékot kapjanak az olimpiai érmesek” – nyilatkozta a politikus a Blikknek.