Két döntetlennel indult a sakk-vb döntője

sakk
US actor Woody Harrelson (C) makes the first move during the match-opening ceremony for the 2018 World Chess Championship match between reigning World Chess Champion Norway's Magnus Carlsen (R) and challenger US player Fabiano Caruana (L) in London on November 9, 2018. - Norway's Magnus Carlsen will seek to cement his reputation as history's greatest chess player on Friday when he launches a defence of his crown against the first US title contender since Bobby Fischer in 1972. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Londonban két döntetlennel kezdődött meg a címvédő Magnus Carlsen és kihívója, Fabiano Caruana 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntője. Az első partiban a háromszoros norvég világbajnok sötéttel túljátszotta az amerikai nagymestert, aki óriási időzavarba is került, reménytelennek tűnt az állása. A győzelem küszöbén Carlsen megtorpant, minőségáldozattal nyerhetett volna, ehelyett mentőövet dobott ellenfelének, majd fölöslegesen játszotta még mintegy ötven lépésig a partit, esélye sem volt gyalogelőnyének érvényesítésére. A második játszmában Caruana bizonyította alapos felkészülését, sötéttel gond nélkül remizett. A párharcuk a pihenőnap után hétfőn folytatódik.

A negyedik világbajnoki döntőjét játszó Magnus Carlsen a korábbi három fináléban is két döntetlennel kezdte meg a 12 játszmásra kiírt párharcokat. Kihívóként az első, Viswanathan Anand szülővárosában, Csennajban játszott mérkőzésen világossal nyitotta a mérkőzést, a parti mindössze 16 lépésig tartott, a gyors döntetlen nem kis csalódást okozott. Egy év múlva Szocsiban sötéttel játszva némi nehézséggel megbirkózva remizett. Szergej Karjakin ellen New Yorkban világos volt az első ütközetben, a divatos változatokat kerülve játszott parti is döntetlennel ért véget.

Magnus Carlsen (j)-Fabiano Caruana, sakk, világbajnoki döntő Forrás: IVANMUDROV.COM/Ivan Mudrov

Carlsen örült annak, hogy a brit fővárosban sötéttel kezdhetett, az első világbajnoki döntőjét játszó Caruanát meglepte a nyitás megválasztásával. Lélektani előnyét kihasználva rögtön „élesre töltött". A kulisszák mögött maradt, hogy 3.d4 esetén melyik változatot készítette elő, a Rossolimo nevét viselő folytatásban érezhetően magabiztosabb volt. A hosszúsáncot követően gyalogot áldozott, kezdeményezéshez jutott.

Forrás: Origo

21...Hf8! Remek gyalogáldozat, amely meglepte a kihívót, és egyre többet tűnődött.
22.Hxf6 He6 23.Hh5 Számolni kellett a 23.Hd7 Bxd7 24.Bxf7 h5 25.Bxd7 Vxd7 26.gxh5 Bxh5 lehetőséget is. 23...Fxh5 24.gxh5 Hf4 25.Fxf4 gxf4 26.Bg2 A játszma első kritikus állásában Caruana rossz döntést hozott, minőségáldozattal háríthatta volna a közvetlen veszélyeket, egyenlő esélyekhez juthatott volna, ehelyett a passzív védekezés mellett döntött. 26.Bxf4! Fxf4 27.Vxf4 Vxf4 (27...Vd4+ 28.He3 Kb7 29.Vf7+ Ka6 30.Vf2) 28.Bxf4 Bdf8 29.Bxf8+ Bxf8 30.Kg2 minőségáldozat egyszerűbb jövőt ígért.

Minden adott volt, hogy Magnus Carlsen győzelemmel rajtolhasson. Fölényes állása mellett riválisa pokoli időzavarba is került, királyának bizonytalan helyzete csak növelte gondjait. A St. Louis-i stúdióban meglehetősen borús hangulat uralkodott, és a skype-on a sakkozás legendás 13. világbajnokával, Garri Kaszparovval folytatott beszélgetés sem hatott nyugtatóan. Kaszparov a címvédő győzelmét jósolta, majd Carsenhez hasonlóan ő is bizonytalanná vált. Nem tetszett neki, hogy a lépés-jelöltek közül Carlsen egyre kevésbé választott könnyű kézzel, s kétszer is felkínálta a jobb védekezés lehetőségét Caruanának. A másodpercekkel való viaskodásban a kihívó elmulasztotta a jobb védekezés lehetőségét, majd elérkezett a csata legkritikusabb pillanata.

Magnus Carlsen (j)-Fabiano Caruana, sakk, világbajnoki döntő Forrás: IVANMUDROV.COM/Ivan Mudrov

Nincsenek könnyű helyzetben a sakkvilág legjobbjai, amióta az elemzőprogramok egyre jobbak, a konkrét taktikai megoldások mellett stratégiai döntéseket is szinte hibátlanul hozzák meg, igaz néha az anyagi előny szerepét túlbecsülik. Szerte a világon százezrek várhatták, hogy Carlsen megjátssza a döntő előnyt biztosító minőségáldozatot. Kaszparov próbált „mentséget" találni a világbajnok számára, ő is ideges, érzi a játszma súlyát, az utóbbi időben többet hibázik a kritikus pillanatokban. Felrémlett legutolsó partijuk képe, amikor nem az intuíciójára hallgatott és a teljes kómában levő sötét haderőnek segített a kiszabadulásban. Kaszparov biztos volt benne, hogy villámpartiban Carlsen másodpercek alatt meghozta volna a jó döntést.

Forrás: Origo

38...Fe5? 38...Bg3! 39.Hxg3 (39.Ve2 f3 40.Bxf3 Bg2) 39...hxg3 40.Bg2 Vb1 41.d4 Vxa2+ 42.Kc1 Vxb3 43.d5 b5 után nyer sötét. 39.Kc2 Vg7 40.Hh2! Fxc3? Még nem volt késő belátni a hibát, és 40...Vg1-gyel visszaállítani az állást, hiszem 41.Hg4-re 41. Va1 jöhetett volna. 41.Vxf4 Fd4 42.Vf7+ Ka6 43.Vxg7 Bxg7 44.Be2 Bg3 45.Hg4 Bxh3 46.e5 Bf3 47.e6 Bf8 49.e7 következett a játszmában, az e gyalogért cserébe Caruna megkapta a h szabadgyalogot.

A viharok elcsitultak, az időzavart Caruana túlélte, a bástyavégjátékban gyaloghátránya dacára sem kellett aggódnia. Carlsen nehezen nyugodott bele a döntetlenbe, az elpuskázott esély feletti bánatában csak a 115. lépést követően kötött békét. A játszma hét óráig tartott, de az utolsó két óra felesleges időtöltés volt, legalább ötven lépéssel korábban is kezet foghattak volna.

Magnus Carlsen (j)-Fabiano Caruana, sakk, világbajnoki döntő Forrás: AFP/Ben Stansall

A második játszmában gyorsan kiderült, hogy a szerencsés megmenekülés és a jó felkészülés eredményeként egy magabiztos Fabiano Caruana vezette a sötét bábukat. Korábban a vezércselben általa nem játszott változattal okozott meglepetést. Felcserélődtek a szerepkörök, Magnus Carlsen gondolkodott többet, elégedetlen volt állásával, a sorozatos cserékkel döntetlent ígérő bástyavégjátékra egyszerűsödött a pozíció. Az amerikai nagymester nem „büntette" a címvédőt, s nem próbálkozott gyalogelőnyének érvényesítésével. A játszmát követő rövid sajtótájékoztatón érthetően elégedett volt a gond nélkül elért döntetlennel. Mindketten örültek annak, hogy vasárnap pihenőnap van. Lehet készülni, stratégiát kidolgozni. A nagy kérdés, hogy az első játszmában kihagyott óriási esély meddig kísérti még Carlsent.