Az üzbég bűnözőnek kihívója akadt az bokszszövetség elnökválasztásán

Gafur Rakhimov, AIBA
Gafur Rahimov (balra) az AIBA jelenlegi elnöke. Miatta is le akarják venni a bokszot az olimpia műsoráról
Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) keddi döntése értelmében a kazah Serik Konakbajev elindulhat a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) szombati elnökválasztásán.

A svájci székhelyű ítélőtábla helyt adott a szavazásról korábban kizárt Konakbajev fellebbezésének, aki így megméretheti magát a szervezetet január óta ideiglenesen irányító üzbég Gafur Rahimovval szemben.

Az AIBA-nál hosszú évek óta problémák vannak a vezetőség munkájával, tavaly nyár óta pedig vezetői válság sújtja a szövetséget. Ennek kapcsán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábban kijelentette, hogy - mostani állapotában - veszélyben van az AIBA nemzetközi sportszövetségként való elismerése.

Amennyiben megvonja ezt a státuszt a szervezettől a NOB, úgy a szövetség a nyári játékokon nem szervezhetné meg a sportág küzdelmeit.

Az AIBA végrehajtó bizottsága 2017 júliusában fordult nyíltan Vu Csing Kuo akkori elnök és stábja ellen, majd tavaly októberben felfüggesztették a sportvezetőt, aki csődközeli helyzetbe sodorta a szervezetet. Vu novemberben lemondott tisztségéről. Ezek után az AIBA-t ideiglenesen az olasz Franco Falcinelli irányította, aki a január végi rendkívüli kongresszuson nem vállalta tovább a megbízatást.

Gafur Rahimov (balra) az AIBA jelenlegi elnöke. Miatta is le akarják venni a bokszot az olimpia műsoráról Forrás: AIBA

A téli kongresszus végül nem javított a helyzeten, sőt, ha lehet még rontott rajta, miután az üzbég Gafur Rahimovot választották meg ideiglenesen vezetőnek. Őt az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítják, az amerikai pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint,

"Rahimov Üzbegisztán vezető bűnözőinek egyike".

A NOB már korábban nyomatékosan kérte az AIBA-t, hogy ne Rahimov irányítsa a szövetséget, az üzbég sportvezetőt pedig külön is megkereste, hogy ne jelöltesse magát az elnöki posztra. Mindezek ellenére sokáig úgy tűnt, Rahimov lesz az egyetlen jelölt a szombati, moszkvai elnökválasztáson.

Velejéig korrupt bűnözők írták meg a boksz halálos ítéletét

Nem írja le találóan a nagy bajban van kifejezés az amatőr ökölvívás állapotát, amely jelenleg egyetlen hajszálon függ - már ami az olimpiai szereplést és a sportág műsoron tartását illeti. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az elmúlt egy évben többször is megfenyegette az AIBA-t (a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetséget), hogy amennyiben nem tesz rendet a sportágban, úgy azt leveszi a nyári olimpiák műsoráról.