Roger Federer visszautasított egy szaúd-arábiai meghívást

Roger Federer crushes Kei Nishikori to enter semi-final of Shanghai Masters China Chinese Shanghai Rolex Masters tennis tournament 2018
Roger Federer of Switzerland celebrates after defeating Kei Nishikori of Japan in their quarterfinal match of the men's singles during the Rolex Shanghai Masters 2018 tennis tournament in Shanghai, China, 12 October 2018. Roger Federer defeated Kei Nishikori 2-0 (6-4, 7-6).
Vágólapra másolva!
Roger Federer korábbi világelső teniszező visszautasított egy szaúd-arábiai bemutató mérkőzésre szóló meghívást.

"Nagyon gyors döntést hoztam. Nem akartam ott játszani abban az időszakban" - mondta a húszszoros Grand Slam-tornagyőztes svájci játékos. Az eseményre december 22-én kerül sor Dzsiddában, az Abdullah királyról elnevezett sportközpontban.

Szaúd-Arábia egyre növekvő nyomás alatt van a nemzetközi közösség részéről Dzsamal Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolása miatt. A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze.

Federer visszautasította Szaúd-Arábiát Forrás: Imaginechina/Wang zeshun - Imaginechina/Wang Zeshun

Szaúd-Arábia csak szombaton ismerte be, hogy Hasogdzsi meghalt a főkonzulátus épületében. A magyarázat szerint az újságíró dulakodás közben vesztette életét, török sajtóbeszámolók szerint viszont brutális módszerekkel meggyilkolták.

Federerrel ellentétben a szerb Novak Djokovic és a világranglista-vezető spanyol Rafael Nadal már jelezte részvételét az eseményen. "Természetesen tisztában vagyok a helyzettel, de egy évvel ezelőtt elköteleztem magamat. A stábom egyeztet velük, elemzi a dolgokat, figyelemmel kísérjük a fejleményeket. Remélem, mihamarabb tisztázódik a helyzet" - nyilatkozta Nadal.

Djokovic elmondta, ő is több mint egy évvel ezelőtt, szakmai alapon mondott igen a meghívásra, de a közelmúltban felvette a kapcsolatot a szervezőkkel, illetve Rafael Nadallal is egyeztet. "Hamarosan döntést hozunk, de több információra van szükségünk arról, mi történik, hogy racionálisan dönthessünk, helyes-e a részvételünk, vagy sem" - magyarázta.

Az Amnesty International nemzetközi emberijog-védő szervezet felszólította Nadalt és Djokovicot is, hogy ne játsszanak a szaúdi eseményen.