Vágólapra másolva!
Babos Tímea megvédte címét a WTA Finals világbajnokság női párosversenyében, ahol 2017 után 2018-ban sem talált legyőzőre. Tavaly Andrea Hlavackovával, idén Kristina Mladenoviccsal sikerült a bravúr, a döntőben 6:4, 7:5-re legyőzve a világelső cseh párost.

Hatalmas felhőszakadás vezette fel a WTA Finals utolsó napját Szingapúrban. Dörgött és villámlott, tombolt a monszun, ömlött az eső. Igaz, errefelé ezt szinte észre sem veszik az emberek, nem áll meg az élet, rengeteg a fedett járda.

Babos Tímeáék jóval éjfél után kerültek ágyba vasárnapra virradóra, ráadásul ők nem aludhattak egy órával többet, mint az európaiak otthon, mert Szingapúrban nincs óraátállítás. Csak remélni lehetett, hogy a szombati elődöntő, a US Open-bajnokok legyőzése inkább önbizalom és adrenalin növelőként hat a magyarra és a franciára, a regenerálódás nem okoz gondot.

A helyszínen egyébként szinte telt ház volt, több mint 10 000 néző volt kíváncsi a döntőre, többek között Billie Jean King is.

Babos Tímea 2015 óta mindig kvalifikálta magát a szingapúri WTA-vb mezőnyébe, amivel rajta kívül csak tavalyi partnere, Andrea Sestini Hlavackova büszkélkedhet. Kristina Mladenovic 3. alkalommal jutott az elitbe, de először készülhetett döntőbe. Barbora Krejcikova és Katerina Siniakova újonc a WTA Finals mezőnyében, de az egyaránt 22 éves cseh lányok 2018-ban duplázni tudtak: a Roland Garros után Wimbledonban is veretlenek maradtak.

Babos Tímea és Kristina Mladenovic egyszer már legyőzték a cseh párost Forrás: Origo

Talán szerencséjük volt, hogy Párizsban és Londonban sem találkoztak Babos Tímeáékkal, mert a két tenisztörténeti siker között Babosék legyőzték őket Birminghamben (7:5, 7:6.) Az volt az egyetlen alkalom, hogy találkoztak az idén.

Az lett volna az igazán izgalmas, ha a Martina Navratilováról elnevezett serleg mellett a világelsőség is ezen a meccsen dől el az első és a második kiemelt között, de a csehek már a döntőbe jutással bebiztosították a trónt maguknak. Annyit lehetett tudni, ha Babosék nyernek, akkor tíz pontra megközelítik a riválisokat a ranglistán és jó esélyük lesz arra, hogy jövőre valamikor visszaszerezzék a koronát.

Egyértelmű volt tehát, hogy a világ két legjobb párosa játssza a döntőt.

3-3-ig mindenki nagyon magabiztosan hozta az adogatójátékát, fogadóelőny közelébe se jutott senki. Aztán a hetedik gameben Siniakova szervált, kettős hibával kezdett, majd Babos villant kétszer, így lett 15-40.

Babos Tímea magabiztosan adogatott az első játszmában Forrás: Origo

Az első bréklabdánál Mladenovic egy gyenge második szervát kiütött fonákkal, majd Babos fogadott és megnyerte a hosszú fonákcsatát Siniakova ellen, így lett brék és 4-3. Aztán 5-4-nél Babos szervált a szettért, addig összesen 1 pontot vesztett adogatóként, de ekkor nem jött be az első két szervája és 0-30 lett. Innen 40-30, szettlabda, az első még kimaradt, a másodiknál viszont egy jó első szerva után Mladenovic vágta be a ziccert a hálónál.

36 perc alatt 6-4 Baboséknak. A szezon talán legjobb szettjét produkálták a világelsők ellen, végig koncentráltan és stabilan teniszeztek minimális hibaszázalékkal és többször voltak képesek extra megoldásokra, ennek köszönhették a játszma megnyerését.

Mladenovic önmagát felülmúlóan játszott.

A második szettben Babos az első szervajátékát 15-40-ről hozta, atán 2-2 után Krejcikova adogatását tudták elvenni, Babos villogott ebben a játékban. Majd jött a mecccs egyetlen megingása, Babos elvesztette az adogatását, visszabrékeltek a csehek, 3:3 lett az állás. Úgy nézett ki, rövidítés, lesz a vége, de 5:5-nél Siniakovát ismét sikerült brékelni. Mladenovic a világbajnoki címért szerválhatott, addig nem veszítette el az adogatását. 40-15-nél két meccslabdához jutottak, de Mladeonovic bizonytalankodott, először kettős hibát ütött.

A harmadik meccslabdát viszont már kihasználták, Siniakova a hálót találta el, így megnyerte a döntőt a Babos Tímea-Kristina Mladenovic duó, a magyar teniszező pedig megvédte címét!

Babos Tímea (jobbra) és Kristina Mladenovic öröme a győztes pont után Forrás: AFP/Roslan Rahman

Eredmény, páros döntő:
Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 2.)-Barbora Krejcikova, Katerina Siniakova (cseh, 1.) 6:4, 7:5

A győztes páros tagjai fejenként 250 000 dollárral gazdagodnak, a duó pedig kiérdemelte a Martina Navratilova-serleget, amelyet a névadó korábbi teniszkiválóság adott át.