Lőrincz Tamás óriási csata után döntős a birkózóvébén

LŐRINCZ Tamás
Budapest, 2018. október 27. Lőrincz Tamás (kékben) és a koreai Kim Hjon Vu a férfi kötöttfogású 77 kilogrammos súlycsoport elődöntőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 27-én. A mérkőzést a magyar versenyző nyerte. MTI/Czagány Balázs
Vágólapra másolva!
Akár két aranyéremmel is zárhatja a magyar csapat a Papp László Budapest Sportarénában zajló birkózó-világbajnokságot, miután Bácsi Péter tegnapi első helyét követően szombaton Lőrincz Tamás is bejutott a döntőbe. A 77 kg-os kategóriában induló magyar versenyző többek között az olimpiai bajnok, koreai Kimet is legyőzte, és vasárnap, a vb utolsó napján az aranyért csatázhat!

Táblás ház fogadta szombaton a budapesti birkózó-világbajnokság résztvevőit, a jegyeket már napokkal ezelőtt elkapkodták. A magyar szurkolók persze korábban abban reménykedtek, hogy az esti programban majd Lőrincz Viktornak szurkolhatnak, akár az aranyéremért, de – amint arról tegnap beszámoltunk – a 87 kilós hazai versenyző erősen vitatható bírói döntéseknek is köszönhetően idő előtt búcsúzott, így nem volt érdekelt a helyosztókon.

Szombat délelőtt így bátyja, a 77 kg-os súlycsoportban szereplő Lőrincz Tamás nemcsak a saját dicsőségéért szállhatott harcba, hanem azért is, hogy a maga módján nemes bosszút álljon fivérén.

A háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes idősebbik Lőrincz testvér vb-kollekciójából csak az arany hiányzik, hiszen 2014-ben Taskentben bronzig jutott, tavaly Párizsban pedig ezüstig, és olyan elánnal vetette magát a küzdelembe, mint aki tényleg nem is tud mást elképzelni, csak a végső győzelmet. Ennek az első körben a román Mariea látta kárát, akit Lőrincz technikai tussal intézett el, úgy, hogy pontot sem engedélyezett ellenfelének.

A folytatásban ugyanerre a sorsra jutott a litván Galkinas is, majd a negyeddöntőben a junior világbajnok üzbég Nalbijev sem tudott mit kezdeni a ceglédi születésű sportolóval, aki 3-0-val lépett túl rajta.

„Finoman szólva nem bántam, hogy az előző meccsem nem tartott olyan sokáig, így volt lehetőségem egy kicsit pihenni és levezetni. Mondhatom, hogy százszázalékos állapotban érkeztem ma ide, és optimista vagyok az elődöntőt illetően is!" – mondta elszántan Lőrincz Tamás.

Nos, az optimizmus, mint kiderült, jogos volt, miután

a fináléba kerülésért az olimpiai bajnok, koreai Kim sem tudta megállítani a „Szöcsi" becenévre hallgató magyart.

Tulajdonképpen három intés döntött, így vezetett röviddel a vége előtt 2-1-re Lőrincz, és bár Kim egy challenge-dzsel még megpróbálta menteni a menthetőt, helyben hagyták az ítéletet, így 3-1 lett a vége.

Lőrincz Tamás (kékben) visszavágott az riói olimpiai döntőért a koreai Kim Hjon Vunak Forrás: MTI/Czagány Balázs

„Életem egyik legfájóbb vereségét szenvedtem el tőle az olimpiai döntőben, de azóta már háromszor legyőztem – értékelte a történteket Lőrincz Tamás.

Bíztam benne, hogy lentről sikerül akciót csinálnom, ez nem sikerült, de elégedett vagyok, hiszen győztem! Itt szurkolt a családom, a feleségem és a kislányom...Anyukám majdnem leesett a lelátóról. Mindenkinek köszönöm a buzdítást!" L

Lőrincz Tamás ugyan ezüstérmes volt már világbajnokságon, mégis most először fog vb-döntőt birkózni, mivel a tavalyi, párizsi verseny ezüstjét utólag kapta meg a döntős orosz Alekszandr Csekirkin doppingvétsége miatt. A vasárnapi döntőben éppen ezzel az orosszal küzdhet majd meg az aranyéremért.

Ellentmondást nem tűrően kezdett a 97 kilós Kiss Balázs is. 2009 világbajnoka, aki az öt évvel ezelőtti budapesti és a tavalyi párizsi vb-n egyaránt bronzérmet szerzett, 4-4-ig szoros meccset vívott a kínai Csennel, de aztán nem volt mese: tusolta riválisát, és máris következhetett a bolgár Milov – vele pedig a hidegzuhany...

Kiss Balázs (pirosban) nagy bajban a bolgár Kiril Milenov ellen Forrás: MTI/Czagány Balázs

Másodpercek teltek csupán el a meccsből, amikor Milov levitte Kisst, majd egymás után háromszor is megpörgette, így máris vége volt a dalnak...Sike András ugyan kikérte a challenge-et, de a videobírózás után azt elutasították,

vagyis Kiss Balázs technikai tussal, 9-0-ra kikapott.

Az összecsapás után az eleve térdproblémákkal küzdő magyar világbajnok rosszul lett, a vegyes zónánál gyakorlatilag összerogyott, és be kellett kísérni az orvosi szobába.

„Minden pályafutásban előfordulnak meglepetések, esetemben ez a mai, amire nem tudok magyarázatot találni. Az ellenfelem egy elég fiatal birkózó volt, akit le kellett volna győznöm.

– bosszankodott Kiss Balázs, aki vasárnap azért a vigaszágon még javíthat, hiszen Milov meg sem állt a döntőig.

A 130 kilósok nyolcaddöntőjében Lám Bálint nem bírt az Eb-bronzérmes, német Popp-pal, aki egy levitelnek köszönhetően 3-1-re verte a Budapesti Honvéd birkózóját.

„Utólag így most már megértettem a taktikáját, az elején hagyta magát meginteni, mert ilyenkor a bírók általában a másikat intik meg a második menetben – fejtegette Lám. - Ezért a második elején próbáltam akciókat indítani, ennek ellenére a játékvezető visszaadta az intést. Nemrég Katarban megvertem, most sajnos revánsot vett..."

Lám Bálint (kékben) későn ismerte fel a német Eduard Popp taktikáját Forrás: MTI/Czagány Balázs

A krónikához tartozik, hogy szombaton még egy magyar szőnyegre lépett, de hamar búcsúzott is: a még pénteken a moldáv Ciobanuval szemben alulmaradó Torba Erik a 60 kg-osok vigaszágán próbálkozhatott, de hiába vezetett 3-1-re a német Kinsinger ellen, a vége 5-3-as vereség lett.

„Ma is vétettem egy-két hibát, talán nem olyan kaliberűt, mint tegnap – mondta Torba. - Már háromszor találkoztam a némettel, de még mindig nem ismertem ki a mozdulatait. Az első menetben pedig volt egy kis bírói hátszele is...Biztos vagyok benne, hogy minden magyar birkózónak óriási pluszt ad a közönség. Köszönöm a szurkolást."

A világbajnokság vasárnapi zárónapján új súlycsoportok már nem mutatkoznak be, a magyar publikum azonban szoríthat Lőrincz Tamásnak a döntőben, illetve Kiss Balázsnak a vigaszágon.