Fucsovics Márton heroikus csatában búcsúzott a legjobb 8 között

tennis Horizontal
Marton Fucsovics of Hungary returns the ball to Mikhail Kukushkin of Kazakhstan during the Open ATP Tennis Tournament in Vienna, Austria, on October 26, 2018. (Photo by HANS PUNZ / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Fucsovics Márton három szettben vereséget szenvedett a bécsi ATP 500-as torna negyeddöntőjében a kazah Mihail Kukuskintól, így nem sikerült életében először bejutnia egy 500-as verseny legjobb négy játékosa közé. A 3 óra 15 percig tartó csatában három pontra került attól, hogy elérje karrierje legjobb eredményét, de ellenfele fordítani tudott.

Fucsovics egészen kiváló formában teniszezett eddig a bécsi ATP 500 versenyen, mindkét győzelmét úgy aratta, hogy szetthátrányból fordított. A nyolcaddöntőben a világranglista 15. helyén álló Fabio Fogninit verte meg, edzője, Sávolt Attila pedig egészen odáig ment, hogy Fucsovics legnagyobb sikerének nevezte ezt a diadalt.

Ellenfele a negyeddöntőben az a kazah Mihail Kukuskin volt, aki szintén rögös úton jutott el idáig. A selejtezőben legyőzte az orosz Andrej Rubljovot, majd begyűjtött egy nagy skalpot a bolgár Grigor Dimitrov ellen, hogy aztán ismét megverje Rubljovot, aki szerencsés vesztesként jutott tovább. Korábban kétszer találkozott Fucsoviccsal és mindkétszer legyőzte.

Az első szett elején mindkét játékos magabiztosan hozta az adogatásait, Fucsovics pedig rendkívül látványosan teniszezett. Többször is választotta a szerva-röpte játékot, egyszer a lábai között próbálta visszaadni Kukuskin ütését (sajnos a hálóban kötött ki a labda), valamint finom ejtéseket is bemutatott.
Felszabadult játékának meg is lett az eredménye,

2:2-nél bréklabdához jutott (az első volt a meccsen), amit azonnal ki is használt.

A következő szervagéme viszont rettenetesen szorosan alakult, köszönhetően a gyengélkedő adogatójátékának. Kukuskinnak háromszor is volt fogadóelőnye, majd összeveszett a vezetőbíróval egy challenge miatt.

Fucsovics inkább a játékkal foglalkozott és végül megnyerte a több mint tíz perces gémet, amivel 4:2-re vezetett.

A kazah megint könnyedén hozta a szerváját, Fucsovics viszont ismét engedett neki brélabdákat, mert az első szervái továbbra is alig estek be. Újabb kilencperces gém, de a magyar fiú zsebében, látványos pontokkal. Aztán Kukuskin megint magabiztosan adogatott, de Fucsovics is, aki egy ásszal le is zárta az első szettet (6:4).

A második játszma elején egy-egy könnyen nyert játék után Fucsovics közel került ahhoz, hogy elvegye ellenfele adogatását, de Kukuskin szépen hárított, majd meg is nyerte a játékot (2:1). Majd jött egy újabb küzdelmes szervagém, de zseniális hálójátékának köszönhetően behúzta ezt is a nyíregyházi teniszező.

Aztán rögtön dupla bréklabdához jutott, azonban sajnos elkapkodta, a kazah pedig fordított.

Továbbra is egyetlen egyszer sikerült kihasználni a meccsen a fogadóelőnyt, de egyelőre az jelentette a különbséget, ezen kívül mindenki hozta a saját adogatásait. Fucsovics például semmire nyerte akkor, amikor a játszmában maradásért szervált (5:5).

Mihail Kukuskin nagyon kellemetlenül játszott Forrás: AFP/Hans Punz

Kukuskin egyre idegesebb volt, rengeteget mérgelődött, csak nagy nehezen nyerte meg a már-már kötelező játékot, így jöhettekFucsovics újabb kulcsfontosságú szervái, amiket hozott is, következett a második játszma tie-breakje (6:6).

Itt Kukuskin minibreakhez jutott a harmadik pont után, majd ellépett 5-1-re és meg is nyerte 7-2-re, így az övé lett a második játszma.

A harmadik is a megszokott módon indult, aztán a harmadik játékban megtörtént a baj, Kukuskin elvette Fucsovics adogatását, aki szemmel láthatóan fáradt, egyre több ki nem kényszerített hibát ütött. 3:2-es kazah-vezetésnél bréklabdái voltak, de egyikkel sem sikerült élnie. Ekkor semmi nem jött össze a magyar játékosnak, de valahogy meg tudta nyerni a saját szervagémjét.

Aztán a kazah adogatott, Fucsovics előtt pedig ismét ott volt a lehetőség, hogy elvegye az adogatását, harmadjára pedig sikerült is, így visszajött a meccsbe (4:4)!

Maratoni csatát játszott Fucsovics Márton és Mihail Kukuskin Forrás: AFP/Hans Punz

Majd hozta a saját szerváját is, először vezetett a döntő szettben, méghozzá a legjobbkor. Kukuskin a meccsben maradásért adogatott és ezt semmire is hozta. Ekkor már három órája tartott a mérkőzés a Stadthalléban. Fucsovics keze sem remegett meg, 6:5-re vezetett, a kazahnak megint meg kellett nyernie a következő játékot ahhoz, hogy folytatódjon a meccs.

Ő is higgadt maradt, következett az újabb tie-break.

Elképesztő küzdelem zajlott a pályán.

Fucsovics most nem rontott, ásszal kezdte a rövidítést, mindketten pontokra váltották a szerváikat, egészen 3-3-ig, amikor Kukuskin hibázott. Megvolt a minibreak, de Fucsovics gyorsan visszaadta az előnyt, majd ütött egy újabb hálót. 5:4-es kazah vezetésnél Kukuskinnak két szervája volt, és mindkettőt meg is csinálta, így megnyerte ezt a hihetetlen maratoni mérkőzést, amely után a bécsi közönség állva tapsolt.

Kukuskin ellenfele az elődöntőben a Nisikori Kej - Dominic Thiem rangadó győztese lesz.

"Szerintem a leghosszabb háromszettes mérkőzésemet játszottam, mindenemet ott hagytam a pályán, küzdöttem a végsőkig. Volt, hogy nekem állt a meccs, az első két szettben én játszottam jobban, aztán a harmadikban Kukuskin" - értékelte a történteket az MTI-nek. "Ő végig fantasztikusan teniszezett, egyetlen ingyenpontot sem adott, minden labdáért meg kellett küzdenem. Mindezt úgy, hogy a selejtezőből jött, szóval le a kalappal előtte. Jól játszottam, jól szerváltam, de

A világranglista 40. helyezettje elmondta, nehéz Kukuskin ellen nyerő taktikát kidolgozni, mert nagyon stabil, a fonákja lapos és kellemetlen, a tenyerese pedig agresszív, ráadásul még gyors játékos is.

"A második szett végén ő ugyanazon a szinten játszott, sőt még rá is tett egy lapáttal, és egyáltalán nem rontott a rövidítésben. Én próbáltam befejezni a meccset, nyerőket ütni, ilyenkor benne van a pakliban, hogy becsúszik egy-két hiba" - jelentette ki a nyíregyházi teniszező, majd rátért arra, hogy némi vigaszt jelent az, hogy legalább sikerült megvédenie a tavaly Bázelben szerzett ranglistapontjait.

úgyhogy fel a fejjel, és előrenézek. Ha ott nyerek egy-két mérkőzést, akkor a negyvenben is végezhetek az év végi ranglistán. Párizsban még selejtezőt sem játszottam soha, most pedig főtáblás leszek, úgyhogy biztosan pozitív élmény lesz" - tette hozzá.

Az első helyen kiemelt osztrák Dominic Thiem is a negyeddöntőben búcsúzott. A hazai közönség előtt szereplő játékos pénteken az ötödikként rangsorolt japán Nisikori Kejtől kapott ki két sima szettben, 70 perc alatt.

Végeredmény, ATP 500, Bécs (2,2 millió euró összdíjazás):
Mihail Kukusin (kazah) - Fucsovics Márton 4:6, 7:6 (7-2), 7:6 (7-4)
Nisikori (japán, 5.)–Thiem (osztrák, 1.) 6:3, 6:1
Anderson (dél-afrikai, 2.)–Coric (horvát, 6.) 7:6 (7-2), 1:2-nél Coric feladta
Verdasco (spanyol)–Monfils (francia) 6:4, 2:1-nél Monfils feladta.

Az elődöntőben: Anderson-Verdasco és Kukuskin-Nisikori