Botrányos bírói döntés egy magyar ellen a budapesti birkózó vb-n

LŐRINCZ Viktor
Budapest, 2018. október 26. Lőrincz Viktor (pirosban) és az amerikai Patrick Martinez a férfi kötöttfogású 87 kilogrammos súlycsoport selejtezőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 26-án. A magyar versenyző továbbjutott a nyolcaddöntőbe. MTI/Czagány Balázs
Vágólapra másolva!
Pénteken a kötöttfogás újabb selejtezőivel folytatódott a budapesti birkózó vb. Délelőtti összefoglaló.

A pénteki nap nem indult jól magyar szempontból a budapesti birkózó-világbajnokságon, miután előbb a kötöttfogásúak 55 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Andrási József a vigaszágon kiesett, majd a 60 kilós Torba Erik elveszítette selejtezőjét.

Andrási József csütörtökön nem töltött sok időt a szőnyegen, a selejtezőben ugyanis gyorsan technikai tussal kikapott az azeri Eldaniz Azizlitól, aki viszont a fináléig minden riválisát szinte hasonló magabiztossággal verte, így a 23 éves magyar kapott még egy esélyt.

A vigaszág első körében a kínai Csao Li-kuo várt Andrásira, aki jól kezdett, mindössze 15 másodperc után elindított egy biztató válldobási kísérletet, ám riválisát nem tudta az oldalára forgatni belőle. Ezt követően a kínai váltott és egy csapásra nagyon egyoldalú vált a találkozó. A magyart előbb intették és leküldték, ahonnan ellenfele megpörgette (0-3), majd még a szünet előtt lecsavarta őt Csao, aki így 5-0-ás előnyben volt a félidőben. A második szakaszban pedig gyorsan ledöntötte Andrásit és lezárta a meccset (10-0).

Torba Erik riválisa a moldovaiak U23-as Európa-bajnoka, Victor Ciobanu volt, aki ellen az első menetben nagyszerűen birkózott a Bp. Honvéd 22 éves versenyzője. Az iramot ő diktálta az elején, Ciobanut pedig másfél perc után meg is intették (1-0), majd lentről Torba egyszer megpörgette és másodszor is majdnem sikerült neki, ám akkor nem billent át a moldáv.

A félidőben biztatónak tűnt a magyar kötöttfogású helyzete, ám Ciobanu a második szakasz óriási tempóban kezdte, Torbának esélye sem volt akciózni, örült, hogy egy ideig nem csinált rajta pontot ellenfele, egy perc után viszont mögé tudott kerülni (3-2). A moldáv nem fáradt, s egy perccel a vége előtt kitolta ellenfelét, így pedig már ő volt jobb helyzetben, utolsó szerzett pontja miatt (3-3).

Ciobanu ezt követően már csak a védekezésre figyelt és sikeresen tette, Torba pedig veszített, s már csak a vigaszági folytatásban bízhat, amihez a moldávnak döntőbe kell jutnia.

A két magyar vereség után előbb Lőrincz Viktor (87 kg), majd Krasznai Máté (67 kg) gondoskodott arról, hogy jobb legyen a magyar szurkolók hangulata a budapesti birkózó-világbajnokság pénteki, kötöttfogású versenynapján, mivel mindketten bejutottak a nyolcaddöntőbe.

A kétszeres világbajnoki bronzérmes, olimpiai ötödik Lőrincz nagyon nehéz ágat kapott a pénteki sorsoláson, így a selejtezőnek vélhetőleg úgy vágott neki, hogy a lehető legkisebb erőbedobással verje az amerikai Patrick Martinezt. Ám Lőrincz következő meccse botrányosan ért véget. A kétszeres világbajnoki bronzérmes, olimpiai ötödik, tavaly Európa-bajnok Lőrincz a könnyűnek nevezhető selejtezőjét követően az egyik legnehezebb riválissal találta szembe magát az idei Eb-győztes georgiai Roberti Kobliashvili személyében. Jól kezdett Lőrincz, a szokásos kemény, aktív állóbirkózását mutatta be, aminek következtében 1:15 perc után megintették riválisát (1-0). A Bp. Honvéd klasszisa "természetesen" leküldette ellenfelét, majd összefogta és ellentmondást nem tűrően pörgetett (3-0), az akció végén viszont a grúz szépen kijött a fogásból és visszatámadott, a magyar pedig védekezés közben a lábára nyúlt, így kétpontos intéssel büntették (3-2). A félidőre így biztos magyar-vezetés helyett szoros állásnál mehettek a felek. A folytatásban a szőnyeg közepén küzdöttek a birkózók, képtelenek voltak fogást találni egymáson, a bírók viszont visszaintették Lőrinczet, ami már riválisának volt kedvező (3-3).

Lentről Kobliashvili semmit sem csinált, de láthatóan nem is akart. Bízott benne, hogy egy percet kibír majd Lőrincz ellen, aki hiába próbálkozott, nem tudta megingatni ellenfelét. Mivel a grúz a következő mérkőzésen kikapott, Lőrincz Viktor kiesett.

A vereséget Lőrincz és Sike András szövetségi kapitány is rosszul viselte, erősen vitatták Lőrincz intését, ám nem tehettek semmit, és rövid, de heves reklamálás után elhagyták a szőnyeget.

Két meccsel később a Ferencváros 67 kilós sportolója, Krasznai Máté követte Lőrinczet a C szőnyegen, s hazai szempontból ijesztően kezdődött a kínai Tien hszi-je elleni összecsapás.

A kezdés után az ázsiai érzett rá hamarabb a ritmusra, s másfél perc után intették Krasznait (0-1), akit lentről kiemelt és nagy ívben eldobott (0-5) ellenfele. Így gyorsan hatalmas hátrányban találta magát a 25 éves magyar, ám nem esett szét, s a harmadik percben egy villámgyors válldobással 5-4-re feljött.

A szünet után Krasznai sokkal koncentráltabban kezdett, mint az első három percben, s ennek meg is lett az eredménye, mert a kínai indítását gyönyörűen megkontrázva mögé került és fordított (6-5). Innentől a kínainak már nem maradt esélye, mert a hazai sportoló kiválóan védte próbálkozásait és bejutott a nyolcaddöntőbe. Ott azonban elmaradt a sikeres folytatás. Az FTC birkózója a dán Fredrik Holmquist Bjerrehuus ellen lépett szőnyegre, akinek Eb-ötödik hely a legjobbja, így nem tűnt verhetetlennek, ám Krasznai egy perc után figyelmetlen volt, riválisa csípődobással hátára dobta és tusba szorította.

Lőrincz és Krasznai, illetve a korábban a selejtezőben vereséget szenvedett Torba Erik (60 kg) még a vigaszági folytatásban bízhat, amihez legyőzőik döntőbe jutására van szükség.

Váncza István gyors vereséget szenvedett a vigaszágon, így kiesett a kötöttfogású 63 kilogrammos kategória versenyéből a budapesti birkózó-világbajnokságon.

Az FTC idei junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmese csütörtökön remekül birkózott, előbb a marokkói Fuad Fajarit tussal, majd a románok idei Európa-bajnokát, Mihai Mihutot 10-4-es pontozással verte. A negyeddöntőben aztán technikai tussal kapott ki az orosz Sztyepan Marjanyantól, aki viszont a pénteki vigaszágra segítette őt.

Mivel Váncza a negyeddöntőben kapott ki, a vigaszágon így elég lett volna egyetlen meccset nyernie a bronzcsatához, ám erre esélye sem volt a török Rahman Bilici ellen.

A meccs első érdemleges megmozdulása a magyar nevéhez fűződött, válldobási kísérlete azonban nem volt jó, egy perc után viszont ő védte le szépen a török hasonló indítását. Aztán még másfél perc sem telt el, amikor a hazai birkózót intették (0-1) és leküldték, onnan pedig a török rendkívül hatékonynak bizonyult. Bilici fejlefogásból pörgetett, dobott és ismét pörgetett és kevesebb mint két perc alatt 9-0-ás technikai tussal győzött.