Vágólapra másolva!
A két cseh páros után Babos Tímea és Kristina Mladenovic is bejutott az elődöntőbe a WTA Finalsen. A magyar és a francia először találkozott így együtt Gabriela Dabrowski és Hszü Ji-fan párosával, de 15 perc játék után elég egyértelmű lett, hogy nincs egy súlycsoportban a két egység. Babos Tímeáék 6:0, 6:2-re nyertek. A győzelem után exkluzív videóinterjút adott az Origónak, amiben értékelte az első találkozót. 

Péntek délután a párosok versenyével folytatódott a WTA-vb Szingapúrban. A csarnokon kívül brutális, párás meleg bódította az embereket, de ebből semmit nem lehetett érezni a légkondicionált lelátón. Az előző nap a párosoknál mindkét mérkőzés nagyon sima volt, az 1. és a 3. kiemelt cseh kettős is könnyedén vette az akadályt. Mindenki próbálta elkerülni a döntő játszmát helyettesítő super-tiebreaket, mert az kicsit olyan, mint az orosz rulett. A játékosok nem is igazán értik, hogy az év legjelentősebb WTA-versenyén miért nem játszanak rendes 3. szettet, mint a Grand Slameken.

Babos Tímea kezdett adogatni.

Érezhetően kicsit feszült volt, de profin megoldotta a feladatot.

Izgalomra csak az adott okot, hogy Mladenovic meglehetősen bizonytalan volt az alapvonalról, sokat hibázott tenyeressel. Szerencsére ez is belefért, mert előbb Dabrowskit, majd a balkezes Hszü Ji-fant sikerült brékelni.

A 30 éves kínai első adogatása alaposan meglepte Babosékat,

az első két fogadást mindketten el is rontották. Egészen szokatlan ritmusban jött a labda: Hszü Ji-fan 108-121 km/h sebességgel ütötte meg, ami ezen a szinten megmosolyogtató.

Babos Tímea és Kristina Mladenovic már ott vannak az elődöntőben Forrás: AFP/Greg Wood

A játék képe sokat nem változott 6:0, 2:0-ig, a magyar és a francia egyre inkább játszotta a teniszt, emelgettek, variálták a játékot.

Nem kellett aggódni, könnyű kalandnak tűnt az egész.

Aztán, ahogyan lenni szokott, azért jött egy kis holtpont és az ellenfél ezt ki is használta. Mladenovic elvesztette az adogatását és Hszü Ji-fan hozta a sajátját, így gyorsan 2:2 lett. Pánikról még úgy sem beszélhettünk, hogy ekkor Babos Tímea is többet hibázott, nem találta a tempót.

Gyorsan helyreállt a rend,

és 5:2-nél Hszü Ji-fan már a meccsben maradásért szervált. Az első meccslabdát a kanadai-kínai kettős még a mérkőzés legszebb labdamenetét nyerve hárította, de a másodiknál Babos Tímea remekül pörgette a labdát egyenes tenyeressel a sarokba, a kínai nem ért oda. Így lett a vége 53 perc alatt 6:2, 6:0. A szombati elődöntő ennél csak nehezebb lehet.

Babosék az elődöntőben az Ashleigh Barty, Coco Vandeweghe ausztrál, amerikai kettőssel játszanak az elődöntőben,

utóbbi 6:1, 6:4-re győzte le az Elise Mertens, Demi Schuurs belga, holland kettőst. A két duónak ez lesz az ötödik találkozója, és az eddigi négyre is idén került sor. Márciusban Miamiban az első fordulóban, illetve szeptemberben az amerikai nyílt bajnokság fináléjában Barty és Vandeweghe győzött, utóbbi meccsen a magyar, francia párosnak három meccslabdája volt. Májusban a madridi negyeddöntőben és júniusban a birminghami negyeddöntőben Babosék győztek.

Egyéniben Sloane Stephens és Kiki Bertens jutott elődöntőbe a Vörös csoportból a szingapúri tenisz WTA-világbajnokságon.

Az ötödikként rangsorolt amerikai Stephens két szettben legyőzte az első kiemelt német Angelique Kerbert a csoportkör pénteki zárófordulójában, így százszázalékos teljesítménnyel került a négy közé, ahol a Fehér csoportban második cseh Karolina Pliskovával találkozik.

Bertens másodikként lépett tovább, rá az ukrán Jelina Szvitolina vár. A tornát veretlenül megnyerő győztes 2,36 millió dollárral gazdagodhat.

Eredmények:
Vörös csoport, 3. forduló:
Stephens (amerikai, 5.)-Kerber (német, 1.) 6:3, 6:3
korábban:
Bertens (holland, 8.)-Oszaka (japán, 3.) 6:3 után Oszaka feladta
A végeredmény: 1. Stephens 3 győzelem/0 vereség, 2. Bertens 2/1, 3. Kerber 1/2, 4. Oszaka 0/3