Barka Emese megállíthatatlan, döntőért birkózhat a budapesti vb-n

Budapest, 2018. október 24. Barka Emese (pirosban) és a francia Mathilde Riviere a női 57 kilogrammos súlycsoport selejtezőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 24-én. A magyar versenyző továbbjutott a nyolcaddöntőbe. MTI/Czagány Balázs
Vágólapra másolva!
Az 57 kilogrammban szereplő Barka Emese magabiztos, 11-4-es győzelmet aratott a negyeddöntőben, így bejutott az elődöntőbe, s éremért küzdhet majd a budapesti birkózó-világbajnokságon. Sastin Marianna szoros meccsen, több intése miatt veszített japán riválisa ellen, így nem jutott be a legjobb nyolc közé a nők 62 kilogrammos kategóriájában.

A kétszeres világbajnoki harmadik Barka Emese meggyőző teljesítménnyel jutott nyolc közé, előbb francia riválist vert pontozással, majd lengyel ellenfelet vert technikai tussal.
Az elődöntőért a dél-koreai Um Dzsi Eunnal találkozott, aki Ázsia-bajnoki bronzérmesnek mondhatja magát, ám korántsem rendelkezik olyan bőséges éremgyűjteménnyel, mint Barka.
A meccset jól kezdte Barka, ő irányított, kézben tartotta a találkozót, ám amikor másfél perc után riválisát intették, egy pillanatra figyelmetlen volt, s rászaladt egy válldobásra, amivel négypontos hátrányba került. A dél-koreai akciója elnémította a közönséget, de Barkát láthatóan feltüzelte. Szinte azonnal kivitte riválisát a szőnyegről, s 4-2-re feljött, majd még a szünet előtt az ázsiai birkózó fejeléséért újabb egy pontot kapott.

A 28 éves Európa játékok-győztes magyar a második menetre lendületben maradt, előbb szép lerántással átvette a vezetést, majd a szakasz közepén gyönyörű csípődobással 9-4-re növelte a különbséget.

Um ereje fogyóban volt, ám ment előre, Barka viszont magabiztosan tartotta előnyét, sőt, egy újabb levitellel végleg eldöntötte a meccset (11-4).

„Az elején volt egy pillanat, amikor nem koncentráltam eléggé, nagyon hosszan kinyúltam, de később sikerült érvényesítenem az akaratomat. Most kell egy kis idő, hogy kimenjen belőlem ez a meccs, s majd után kezdek el foglalkozni a következő ellenféllel” – nyilatkozta győzelme után a magyar birkózó, aki az esti elődöntőben a bolgárok kétszeres Európa-bajnokával, Biljana Dudovával mérkőzik.

Barka Emese (jobbra) dolgát eddig egyik ellenfele sem tudta megnehezíteni Forrás: MTI/Czagány Balázs

Az eddigi egyetlen magyar női világbajnok Sastin Marianna jól kezdett szerdán, a selejtezőben biztosan verte venezuelai riválisát, a folytatásban viszont nagyon nehéz feladat várt rá, ugyanis a japán Kavai Jukakóval találkozott.
A kedden 59 kg-ban világbajnok Riszako Kavaj húga nem számít olyan jó birkózónak mint testvére, mégis ő volt a meccs esélyese a fia születése után nyolc hónappal szőnyegre lépő magyar ellen.
A szőnyegen történtek alapján viszont nem lehetett különbséget tenni a két versenyző között. Az első menet rendkívül passzív küzdelemmel telt, s miután csak Sastint intették, a japán vezetett a szünetben 1-0-ra. A másodikban sem változott sokáig semmi, egy perc után a japán figyelmeztették, aki egy lábra támadással megpróbálkozott, Sastin viszont jól védekezett.

Ezek után nem sokkal aztán a bírók ismét a hazai kedvencet intették, s mivel az azt követő 30 másodpercben sem volt akció, újra a japán gazdagodott egy ponttal.

Ekkor már Wöller Ákos, Sastin férje és edzője, illetve Ritter Árpád szövetségi kapitány is intést reklamált a szerintük folyamatosan szabálytalankodó japánnak, akit viszont csak az utolsó másodpercben büntettek, így pedig 2-1-re ő nyerte a meccset.

Sastin Marianna vitatható körülmények között veszített Forrás: MTI/Czagány Balázs

„Nagyon nehéz erre mit mondani. Nyilván akciót kellett volna csinálni, de a japánnak is csak egyetlen megindulása volt az egész meccsen, s abból sem lett pont” mondta dühösen Wöller Ákos, Sastin férje és edzője. Hozzátette, az lett volna a minimum, hogy visszaadják az intést.

– mondta Wöller Ákos.
Sastint a japán még vigaszágra segítheti, amennyiben bejut a fináléba.

A legkisebbeknél (50 kg) szereplő Köteles Alexandra esetében a tisztes helytállás volt a cél előzetesen, s a 27 éves birkózó megfelelt az elvárásoknak.

A sportágba közel tíz év kihagyás után, tavaly januárban visszatért versenyző az első menetben alaposan meglepte a svédek Eb-bronzérmesét,

Fredrika Ida Peterssont, akit még az első percben kiléptetett (1-0), majd a menet hajrájában a passzív svédet intették is (2-0).
A másodikban a skandináv rivális váltani tudott, míg Köteles egyre fáradt: Petersson előbb lábra támadással mögé került (2-2), majd az ötödik perc végén egy újabb akcióval levitte és tusba szorította az addig jó küzdő riválisát.

Köteles Alexandra (kékben) 10 év után kezdte újra a birkózást, és nem vallott szégyent Forrás: MTI/Czagány Balázs

Az érdiek junior világbajnoki ezüstérmese, Dénes Mercédesz sokkal kevésbé tudta megnehezíteni az olimpiai ötödik, venezuelai Betzabeth Arguello Villegas dolgát, aki már a szünetben 7-0-ra vezetett, majd

a második szakasz elején elérte a technikai tushoz szükséges különbséget (0-11).

Szmolka Nikolettet keddi, mongol legyőzője vitte vigaszágra, ahol a a török Buse Tosunnal találkozott. Szmolka a selejtezőben vállsérülést szenvedett, ennek ellenére kiállt a szerdai meccsére, mely azonban alig egy percig tartott, Tosun ugyanis változatos akciókkal gyorsan technikai tussal (10-0) győzött.