Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka hat egyéni számban indul a FINA úszó világkupa-sorozat budapesti rövidpályás versenyén. A csütörtöktől szombatig tartó viadalon igazi vb-hangulat várható a Duna Arénában. A háromszoros olimpiai-, többszörös világ- és Európa-bajnok úszónő mellett egy másik nagy magyar közönségkedvenc, Cseh László is rajthoz áll. Az esemény sajtótájékoztatóján rajtuk kívül jelen volt a svéd Sarah Sjöström, a dél-afrikai Chad Le Clos, valamint az orosz Anton Csupkov. A Magyar Úszó Szövetség elnöke Wladár Sándor köszöntötte elsőként a világsztárokat. 

A szövetségi elnök Hosszú Katinkának, Cseh Lászlónak, valamint a már visszavonult Gyurta Dánielnek is megköszönte, hogy az elmúlt években világszínvonalúra emelték a magyar úszósportot, és hogy sikereikkel folyamatos inspirációt jelentenek a gyerekeknek.

Wladár Sándor köszönetet mondott Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hosszú Katinka jókedvűen válaszolt az újságírói kérdésekre, első dolga volt megköszönni az óriási érdeklődést, tapasztalatai szerint ugyanis a többi világkupa-állomáson negyed annyian sincsenek egy sajtótájékoztatón, mint itthon.

"Nagyon örülök, hogy megint úszhatunk a Duna Arénában, hogy megint magyar közönség előtt versenyezhetek.

Hosszú Katinka ragyogva érkezett... Fotó: Szabó Gábor - Origo

- árulta el az Iron Lady.

Hosszú Katinka elmondta azt is, hogy a világkupaversenyeket sokkal inkább örömúszásnak tekinti, mint az egyéb megmérettetéseket, és már most biztos benne, hogy a következő három napban remekül érzi majd magát.

"Különösen nagy élmény lesz Budapesten világkupán indulni, furcsa a Duna Arénában, ahol minden nap edzem, a világ legjobb úszóival találkozni.

Ez a hetedik világkupa-sorozatom, most végre a hazai szurkolók, a családtagjaim is élőben láthatnak, ezért is csak hat egyéni számban indulok,

mert azt szeretném, hogy minőségi szereplést nyújtsak."

...és ragyogva is beszélt Fotó: Szabó Gábor - Origo

A világ- és Európa-bajnok Cseh László, aki utoljára 2012-ben indult világkupán, szintén örül, hogy itthon versenyezhet. A szintén hat számban induló magyar úszó elárulta azt is, hogy az utazgatás, a bőröndből élés nem neki való.

"A tavalyi világbajnokság után nem igazán találtam meg a helyemet, nem úgy jött ki a lépés, ahogy terveztük.

Akkor a hazai közönség olyan pluszt adott nekem, hogy azóta is ezt keresem mindenhol, mert szó szerint megsokszorozta az energiáimat.

A glasgow-i Európa-bajnokság után most kellett egy kis pihenés, de az edzést sajnos nem lehet kikerülni. Versenyről versenyre egyre jobb formában vagyok, remélem, most még egy kicsit gyorsabb leszek, mint legutóbb, Hollandiában voltam."

Cseh László is felszabadultan készül a versenyre Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az olimpiai- és világbajnok dél-afrikai úszó, Chad le Clos jó barátjánál, Cseh Lászlónál és családjánál vendégeskedett a sajtótájékoztató előtti estén. "Nagyon szívesen jövök ide mindig, a tavalyi év nagyon érzelmes pillanat volt, amikor megnyertem a 200 pillangót a világbajnokságon. Az volt az első győzelmem a londoni olimpia óta, a csalódást keltő riói szereplésem után nagy szükségem volt rá. Innen is

Szeretnék gyorsabb lenni, mint Hollandiában voltam, most a rövidpályás világbajnokságra fókuszálok, majd a jövő évi világbajnokságra, aztán pedig természetesen az olimpiára."

Ched le Clos Cseh Lászlóéknál vendégeskedett Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Hosszú Katinka világkupa győzelmi sorozatát hosszú idő után tavaly megszakító svéd Sarah Sjöström is elismerően szólt a tavalyi budapesti vizes világbajnokságról, és reméli, minél több érmet szerez majd ezen a hétvégén a Duna Arénában. A svéd klasszis és Hosszú Katinka most hétvégén csak egy számban, 100 méteres vegyesúszásban csap össze.

Megküzdenek a kupáért: Hosszú Katinka és Sarah Sjöström Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kazanyi és dohai verseny alkotta első szakasz győztese, Anton Csupkov felidézte, tavaly Budapesten nyerte első világbajnoki címét. Elmondta, inkább nagymedencében érzi jól magát, így jól jött neki, hogy az augusztusi glasgow-i Eb után az első két viadalt is 50 méteres medencében rendezték, ám ezúttal rövidpályán is mindent megtesz majd a sikerért.

FINA úszó világkupa 2018-as budapesti állomásának sajtótájékoztatója 2018 október 3-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az úszó-vk bemutató futamában rajthoz áll az egyenlítői-guineai Eric Moussambani, azaz "Eric, az Angolna", az olimpiai és világbajnok tornász Berki Krisztián, az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor, a tavalyi Év sportolója, a gátfutó vb-bronzérmes Baji Balázs, a nemrég a crossfit-világbajnokságon ezüstérmes Horváth Laura, az olimpiai bronzérmes, vb-ezüstérmes párbajtőrvívó Somfai Péter, a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózó Veréb István, valamint a 42-szeres válogatott futballista, Torghelle Sándor.

A program mindhárom napon 9.30 órakor rajtol az előfutamokkal, a döntők csütörtökön és pénteken 18, szombaton 17 órakor kezdődnek.