Egy éremért utazik a cselgáncsválogatott a világbajnokságra

JUDO VB 2017
Csernoviczki Éva 48 kg
Vágólapra másolva!
Csütörtöktől nyolc napon át 16 magyar cselgáncsozó részvételével rendezik meg a 32. világbajnokságot Bakuban, a szakvezetés egy érmet és egy pontszerző helyet vár a magyar küldöttségtől. A vb a kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat idei legfontosabb állomása.

"Ez a minimális célkitűzés, két éremnek már nagyon örülnénk. Sajnos Cirjenics Miklós a napokban megsérült, így ő nem tarthat velünk Azerbajdzsánba" - mondta az MTI érdeklődésére Nagy András szakágvezető. "Nagy pozitívum ugyanakkor, hogy hosszú kihagyás után ismét tatamira léphet Bor Barna, igaz, ő egyelőre csak a csapatversenyben jut szóhoz" - tette hozzá.

Az előző világverseny, az áprilisi Európa-bajnokság küzdelmeit egy ezüstéremmel zárták Tel-Avivban a magyarok Csernoviczki Éva (48 kg) jóvoltából.

Csernoviczki Éva a 2017-es budapesti világbajnokságon Foto: Csudai Sándor - Origo

A bakui csapatban nincs meglepetés, így az augusztusi budapesti Grand Prix-n győztes Ungvári Miklós (73 kg) és Tóth Krisztián (90 kg), illetve bronzérmes Karakas Hedvig (57 kg) és Szabó Frigyes (73 kg) is utazik az azeri fővárosba.

A vb zárónapján kerül sor a vegyescsapatok versenyére, ez a szám már szerepel a 2020-as tokiói olimpia programjában.

A csapatversenyen hat-hat fő küzd meg egy-egy mérkőzésen, három férfi és három női súlykategóriában. Ha 3-3-mal zárulnak a meccsek, akkor a bemutatott akciók értéke dönt, ipponért 10, vazaariért pedig 1 pont jár.

Az előző, tavalyi vb-n a 18 fős magyar válogatott Csoknyai László (81 kg), Tóth Krisztián (90) és Bor Barna (+100) révén három ötödik helyet szerzett a budapesti Papp László Arénában.

Ami a bakui vb pénzdíjait illeti, az összdíjazás 800 ezer euró lesz. Az egyéni küzdelmekben az aranyérem mellé 26 000 (8,2 millió forint), az ezüsthöz 15 000 (4,7 millió forint), a bronzhoz pedig 8000 dollár (2,5 millió forint) jár. A vasárnapi csapatverseny győztese 90 ezer eurót vihet haza, a másodikok 60 ezer, a harmadikok pedig 25 ezer eurót kapnak.

A magyar vb-csapat:

férfiak: Szabó Csaba (Kecskeméti JC, 60 kg), Gorjanácz Zsolt (BHSE, 66 kg), Ungvári Miklós (Ceglédi VSE, 73 kg), Szabó Frigyes (Leányvár SE, 73 kg), Ungvári Attila (Ceglédi VSE, 81 kg), Tóth Krisztián (Pénzügyőr SE, 90 kg), Ohát Zalán (Budaörsi SC, 100 kg), Bor Barna (Atomerőmű SE, +90 kg, csak csapat)

nők: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya, 48 kg), Pupp Réka (Atomerőmű SE, 52 kg), Knetig Emőke (Mogyi-Bajai JC, 52 kg), Karakas Hedvig (BHSE, 57 kg), Gercsák Szabina (DVTK-Miskolci JC, 70 kg), Lőrinc Renáta (UTE, 70 kg), Salánki Evelin (BHSE, 78 kg), Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC, +78 kg)