Eric, az angolna magyar sztársportolók ellen úszik Budapesten

Eric Moussambani
Eric Moussambani of Equatorial Guinea dives his men's 100m freestyle heat 19 September 2000 at the International Aquatic Center in Sydney during the Sydney 2000 Olympic Games. Eric Moussambani swam the first 100m freestyle race of his life today, buoyed at the tortuous end by the roar of the crowd at the Olympic pool. / AFP PHOTO / ANTONIO SCORZA
Vágólapra másolva!
Bár a FINA Úszó Világkupa 4. állomása önmagában is igazi sztárparádét ígér, a szervezők két extra versenyszámmal is szórakoztatják a Duna Arénába kilátogató nézőket. Budapestre érkezik Eric Moussambani, aki a sydney-i olimpián vált világhírűvé 1:52.72 másodperc alatt „leúszott” 100 méterével – aki azóta már hazája, Egyenlítői-Guinea szövetségi kapitánya, valamint az úszósport jószolgálati nagykövete lett.

Eric, az Angolna kétszer áll rajtkőre a Világkupán. Az október 4-ei nyitónapon hét kiváló, a maguk sportágában Ericnél „valamelyest” jobb eredményt elérő magyar sportolóval versenyez, míg október 6-án a honi úszóklubok által felkészített olyan felnőttekkel szemben, akik nemrég ébredtek rá, hogy sosem késő megszerezni az akár a túlélést garantáló úszótudást.

Az idén 40 esztendős Moussambani – aki 2004-re már 57 másodperc alá került százon, miután felkarolták a sydney-i produkciót követően – igen rangos mezőnyben száll vízbe, hiszen vetélytársa lesz az idei téli olimpián a váltót történelmi aranyéremig hajrázó rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor, az olimpiai és világbajnok tornász, Berki Krisztián, a tavalyi Év sportolója, a gátfutó-vb-bronzérmes Baji Balázs, a nemrég a crossfit-világbajnokságon óriási meglepetésre ezüstérmet szerző Horváth Laura, az olimpiai bronzérmes, vb-ezüstérmes párbajtőrvívó, Somfai Péter, a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózó, Veréb István, és végül, de nem utolsósorban a magyar futball egyik legelnyűhetetlenebb csatára, a válogatottban 42 mérkőzésen 11 gólt szerző Torghelle Sándor.

A különleges futamok után természetesen az úszóké lesz a főszerep, a legjobb magyar úszók Hosszú Katinkával az élen három napon át küzdenek az érmekért a többi világsztárral, többek között a tavalyi budapesti vb-n három aranyérmet szerző Sarah Sjöströmmel és a dél-afrikai Chad le Closszal.

Eric Moussambani Sydney-ben szerzett magának világhírnevet, most Budapestre jön Forrás: AFP/Antonio Scorza

Eric, az Angolna (Eric, the Eel)

Nézők százmillió meresztették a szemüket, amint Eric Moussambani egészen valószínűtlenül hosszú idő alatt úszta végig a 100 gyors egyik előfutamát a sydney-i olimpián. Egyenlítői-Guinea képviselője egyedül volt a medencében, mivel két ellenfelét az első rajtnál kizárták (kiugrottak), az pedig elég hamar kiderült, hogy Eric technikája és erőnléte nem feltétlenül említhető egy lapon Ian Thorpe-éval vagy Pieter van den Hoogenbandéval. A holland másnap 48.30 másodperccel nyerte meg később a számot, Eric 1:52.72-t jött, egyéni legjobbja, korántsem mellesleg országos csúcs. Igaz, viszonyításképp még hozzátehető: Thorpe ugyanazon a pályán úszva 1:45-tel nyerte meg a 200-at az előző napon, 1896-ban pedig az Erichez képest épp 100 évvel korábban született Hajós Alfréd az athéni Zea-öböl 11 fokos vizében 1:22.2-vel lett a 100 gyors első olimpiai bajnoka.

Moussambani egy csapásra világhírű lett, az olimpizmus jelképe: mint kiderült, életében először úszott 50-es medencében, hazájában ugyanis egy hotel 13 méter hosszú fürdője volt a legjobb (és az egyetlen) hely a gyakorlásra. Ő mégis kitűzte maga elé a célt, az olimpiai részvételt, és végül – az ún. univerzalitás szabályai jóvoltából, országának biztosított szabadkártya révén – úszhatott Sydney-ben. Küzdelmét elismerendő számtalan felajánlást kapott, így négy évvel később már 57 másodperc alá szorította legjobbját, ám az athéni játékokra egy bizarr vízumgaliba miatt végül mégsem utazhatott el.

2012-ben nevezték ki hazája úszókapitányának, ezt a posztot tölti be azóta is – ráadásul immár normális szakmai munkát vezethet, hiszen az Eric körüli sydney-i felhajtás nem csupán hírnevet, de támogatókat is hozott Egyenlítői-Guineának, ahol azóta két ötvenes medence is épült.