Óriási siker: Babos Tímea párosban döntős a US Openen

TENNIS - US OPEN 2018 - WOMEN 2018 GRAND SLAM SPORT TENNIS US OPEN Women WOMENS WTA
Kristina Mladenovic of France and Timea Babos of Hungary playing doubles womens at the 2018 US Open Grand Slam tennis tournament on September 4, 2018 in New York, USA - Photo Rob Prange / Spain DPPI / DPPI
Vágólapra másolva!
Babos Tímea döntőt játszik vasárnap a US Openen. A tenisz történetében ő az első magyar, aki a New York-i Grand Slamen eljutott a fináléig. A női párosban jelenleg is világelső Babos Tímea egészen szenzációs teniszt produkált az elődöntőben, és Kristina Mladenovic oldalán 6:4, 7:6-ra nyert a Chang Suaj–Samantha Stosur páros ellen. A vasárnapi döntőben Ashleigh Barty és Coco Vandeweghe lesz az ellenfél. A női egyesben Serena Williams tündérmeséjének a végét már csak egy 20 éves japán lány tudja elrontani. A 23-szoros Grand Slam-bajnok amerikai, a szombati fináléban Osaka Naomival találkozik.

Péntek este nyolc után kezdődött Babos Tímeáék elődöntője a Louis Armstrong Stadionban. Azt már korábban eldöntötték a szervezők, hogy mindkét aréna tetejét behúzzák az esti programra, mert tudták az előrejelzésből:

a párás kánikulát kitakarító idő nagy széllel és felhőszakadásokkal érkezik.

Babos Tímea úgy léphetett pályára, hogy az eredménytől függetlenül a US Open után is már garantáltan ő marad a világelső a női párosban, mert a két legnagyobb riválisa, az első kiemelt Barbora Krejcikova és Katerina Siniakova kikapott az első elődöntőmeccsen.

Chang Suaj és Samantha Stosur ugyan nem kiemeltként indult a párosok 64-es tábláján, de a 34 éves ausztrál egyéniben megnyerte a US Opent 2011-ben, párosban is kétszeres Grand Slam-bajnok, és kínai partnere is tapasztalt játékos.

Szinte hibátlanul alakult az első játszma,

egyből sikerült elnyerni Stosur adogatását, és az is belefért, hogy az ellenfél rögtön javított, mert lehetett látni, érezni:

a magyar és a francia uralja a pályát.

Babos Tímea és Kristina Mladenovic uralta a pályát az elődöntőben Forrás: AFP/2018 Getty Images/Sarah Stier

A következő brékre a 9. gémig kellett várni, megint Stosur szerváját vették el: 30:30-nál előbb Mladenovic ütött nyerőt fonákkal, majd Babos Tímea tolta le a pályáról az agresszív teniszével Stosurt, akinek akkora háta, válla és bicepsze van, hogy simán lehetne kajakos.

Babos Tímea adogathatott a szettért. Az első két pontnál második adogatásból csinálták meg a pontot, a jó szerva után Mladenovic ütött nyerő röptét. Aztán bejött két első szerva és nem kellett izgulni, 32 perc alatt 6:4. A női teniszben és még inkább a női párosban bármikor, bármi megtörténhet, de most nagyon elszántnak és koncentráltnak tűnt a 2. kiemelt kettős, ráadásul Stosurék nem mutattak semmi olyat, amitől tartani kellett volna a folytatásban.

Parádésan indult a 2. játszma, most a kínait sikerült brékelni,

Babos Tímea csillogott a pályán, nagyon érezte a játékot. Ment is minden viszonylag simán, vezettek 5:3-ra, majd 5:4-nél Mladenovic szerválhatott a döntőért. Már az előző adogatójátéka is nehezen jött össze, és nem is tudták lezárni a meccset. Szerencsére nem tört ki a pánik és a rövidítésben remek megoldásokkal előbb elmentek 5:1-re, majd 6:2-nél négy mérkőzéslabdához jutottak. Mladenovic végül egy ásszal fejezte be:

1 óra 35 perc után boldogan ölelkezhettek össze, 6:4, 7:6-ra nyertek.

Babos Tímea és Kristina Mladenovic végig egy hullámhosszon volt Forrás: AFP/2018 Getty Images/Sarah Stier

Babos Tímea az idén másodszor játszik Grand Slam-döntőt, januárban megnyerték az Australian Opent. Az elődöntős győzelem után csak az Origónak adott exkluzív interjút.

Ez egy US Open-döntő...
Igen, elképesztő... két héttel ezelőtt nagyon messzinek látszott a döntő, körülbelül a negyeddöntőtől lehet látni, hogy hol van a torna vége.

Nagyon boldog vagyok. Ma kifejezetten jól játszottam,

de az összes meccsen nagyon jól játszottam. Mindig mondom, hogy én vagyok az alapembere mindegyik párosnak, így ennek is. Ha én jól játszom, akkor a partnerem is tud jól játszani, fordítva ez nehezebb. Örülök, hogy így sikerült, mert nem a legjobb teniszünkkel, de valahogy csak sikerült nyerni.

Nem a legjobb tenisszel? Ez nagyon jó teljesítmény volt. Stabil játék az alapvonalról fonákkal és tenyeressel egyaránt, sőt, sok nyerőt is ütött, de a hálónál is csillogott. Mi hiányzott? Mi ez a kritikus hozzáállás?
Az első szervaszázalékunk nagyon alacsony volt, emiatt nehezebben ment adogatóként. Főleg Kiki szenvedett nagyon a szervagémjeivel. De az igaz, hogy ma nagyon jól ritörnöztem és csütörtökön rengeteget gyakoroltuk a hálójátékot Thomasszal. Tiszta erőből rám verte a labdákat és ez ma nagyon fontos helyzetekben, élesben is működött, segített.

Ki is mosolyogtam rá, hogy azért megérte a tegnapi szenvedés.

A 2. szettben, 3:2, 30:30-nál, Kiki szervált, és rám lőttek egy tenyeres röptét, majd telibe egy fonákot, és valahogy megnyertem a pontot, illetve rögtön utána egy figurából kijátszott pontot sikerült hasonló körülmények között hozni. Fontos pillanatok voltak, és örülök, hogy, amit gyakorlok, az utána kifizetődik.

6:4, 5:4-ig nagyon szépnek tűnt minden. Aztán Mladenovic nem tudta befejezni a meccset adogatóként. Okozott ez némi pánikot?
Éreztem, hogy nem fogjuk kiszerválni azt a gémet. Sajnos, ott az előző gémekben már nem játszott jól Kiki, én tartottam a párosunkat, nagyon próbáltam segíteni neki a hálónál, de kevés volt. Amikor visszabrékeltek, az volt a fontos, hogy küzdjünk tovább. Aztán 6:5-nél is én voltam, aki vitte a párost, de utána közösen játszottunk egy nagyon jó tiebreaket.

Babos Tímea az interjú után az öltözőfolyosón Forrás: Origo

Ahhoz képest, hogy múlt kedden az egyéni vereség után mennyire mélyponton volt lelkileg, most nagyon erősnek éreztem mentálisan.
Igazából a US Open előtt már éreztem, hogy jó formában vagyok, sajnos az egyéniben ez nem jött ki, ott nem tudtam úgy élni a lehetőségekkel, mint párosban,

nincs olyan önbizalmam, mint párosban.

Párosban tényleg a világ egyik legjobbjának tartom magam, és így sokkal könnyebb játszani.

A döntőben mi lehet a kulcs Ashleigh Barty és Coco Vandeweghe ellen?
Egy nap pihenő és egy nap felkészülés lesz a döntőig. Vasárnap mindent megpróbálunk megtenni a győzelemért, de egyelőre az elődöntőt kell ünnepelni.

Serena Williams egyetlen győzelemre a rekordtól Forrás: AFP/2018 Getty Images/Chris Trotman

Babosék meccsével párhuzamosan az Arthur Ashe Arénában az egyéni elődöntőket rendezték. Serena Williams nem sokat bíbelődött a lett Anasztaszija Szevasztovával: 0:2-ről nyert 6:3, 6:0-ra, 66 perc alatt. A szombati döntőben az az Osaka Naomi lesz az ellenfele, aki 16 évvel fiatalabb, élete első Grand Slam-döntőjére készül, pénteken a tavalyi finalista Madison Keyst verte 6:2, 6:4-re, és nem mellékesen márciusban, Miamiban 6:3, 6:2-re győzte le az amerikai legendát. Persze, az még nem az igazi Serena Williams volt.

Osaka Naomi írhatja át Serena Williams tündérmeséjének a befejezését Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

Eredmények, női egyes, elődöntő:
Oszaka (japán, 20.)-Keys (amerikai, 14.) 6:2, 6:4
S. Williams (amerikai, 17.)-Sevastova (lett, 19.) 6:3, 6:0