Magyarország vegyespáros curling-világbajnokságot rendezne

curling
A magyar női csapat érmet szeretne szerezni a szombaton kezdődő, St. Gallen-i curling Európa-bajnokságon
Vágólapra másolva!
A hétvégén Budapesten tartja kongresszusát a Nemzetközi Curling Szövetség (WCF), és ez az első lépés afelé, hogy Magyarország később vegyespáros világbajnokságnak adhasson otthont.

Bukta Zsuzsanna, a magyar szövetség (MCSZ) elnöke az esemény kapcsán rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a péntektől vasárnapig tartó rendezvénnyel az a céljuk, hogy megmutassák Magyarországot a sportág külföldi képviselőinek. Hozzátette: hosszú távon szeretnének vegyespáros világ- vagy Európa-bajnokságot rendezni, mert ebben a szakágban már több világbajnoki érmet, köztük aranyat is nyertek a magyar versenyzők.

A sportvezető az MTI kérdésére kifejtette: világeseménynek eddig elsősorban létesítménybeli hiányosságok miatt nem adhatott otthont Magyarország, azonban nem tartja elképzelhetetlennek, hogy 2021-ben házigazdája legyen a vegyespáros vb-nek.

Bukta Zsuzsanna két lehetőséget lát a cél megvalósítására: az eseménynek vagy a később felépülő Nemzeti Korcsolyázó Központ adhatna otthont, ahol többsávos pályát terveznek, vagy pedig valamelyik város már meglévő jégpályáján kerülne sor a versenyre, de ez utóbbi esetben két hétre ki kellene bérelniük a létesítményt, ami jelentős költséggel járna.

Magyarország vegyespáros curling-világbajnokságot rendezne Forrás: Magyar Curling Szövetség

Kate Caithness, a hatvan tagországgal rendelkező világszövetség elnöke arról beszélt, hogy a curling rendkívül népszerű, hiszen egyrészt a phjongcshangi téli olimpiai eseményeit 300 millióan látták a tévéközvetítéseken keresztül, másfelől Kínában 500 jégpályát fognak építeni a 2022-es pekingi ötkarikás játékokig. A WCF első embere büszkén említette meg, hogy a jégkorong mellett a curling az a sportág, amely az idei olimpiához képest Pekingre növelni tudta a résztvevő sportolók számát.

Négy év múlva Kínában az eddigi nyolccal szemben már tíz vegyespáros indulhat az ötkarikás játékokon, s így a sportvezető reméli, hogy magyar versenyzők is ott lesznek a mezőnyben.

Hazai részről eddig két duó tudott világbajnoki dobogóra állni a curling vegyespáros versenyszámában: Szekeres Ildikó és Nagy György 2009-ben ezüst-, Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt 2013-ban, valamint 2015-ben aranyérmet nyert. A versenyzők a sajtótájékoztatón kifejtették, mindannyiuknak az a célja, hogy első magyar párosként kijussanak az olimpiára és ott legyenek Pekingben.

Nagy György az MTI érdeklődésére elárulta, hogy a kvalifikáció szabályai szerint a 2020-as és a 2021-es világbajnokság eredményei alapján legtöbb pontot elért nyolc pár lehet majd ott a kínai fővárosban, a fennmaradó két helyről pedig a nemzetközi szövetség jövő évi kongresszusán döntenek.