Vágólapra másolva!
Kozák Danuta egyéniben K-1 500 méteren, míg párosban K-2 500 méteren nyert aranyérmet a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon. Az ötszörös olimpiai bajnok az Origónak elmondta, hogy amikor Kárász Annával célba értek, azt hitte, hogy csak másodikak lettek. A vb-címvédő kajak kettős mókamestere, Balaska Mára azt mondta, azért tudtak ilyen nagy fölénnyel nyerni, mert a remek rajttal sokkolták a riválisaikat.

Az ötszörös olimpiai bajnok a kislánya tavalyi születése után parádésan tért vissza a vb-mezőnybe, előbb 500 méter egyesben, majd egy órával később Kárász Annával 500 méter párosban utasította maga mögé a riválisokat. Kozák Danuta az Origónak beszélt az egyesben aratott sikeréről, és a Kárász Annával megnyert párosról is, ahol azt hitte, csak a második helyen végeztek.

„Kemény napon vagyok túl. Nagyon örülök, hogy az egyes jól sikerült, bár

Nehéz évem volt, sokat versenyeztem, ráadásul sok sérülés és betegség hátráltatott. Szerencsére a nyári szezonra ezek már elkerültek, úgyhogy ez a világbajnokság egy szép korona az év végére – mondta Kozák Danuta az Origónak.

Kárász Anna és Kozák Danuta mutatja aranyérmét a női kajak párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

„A páros nagyon szoros volt. Nem gondoltam, hogy ennyire jönnek majd az új-zélandiak. Meg is lepett, hogy el tudtak menni az elején.

– folytatta az ötszörös olimpiai bajnok, aki az új-zélandiakkal való befutónál nem tudta, hogy melyik egység végzett az élen. – Anna érezte, hogy nyertünk, én úgy gondoltam, hogy másodikak lettünk.

– folytatta Kozák Danuta, aki még a címvédő női kajaknégyes tagjaként is szerezhet egy harmadik aranyérmet a világbajnokságon. – A női négyes évről évre szállítja az aranyérmeket, ezért sokan azt gondolják, hogy ez egy könnyű szám, de ez nem így vagy.

– mondta az Origónak az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta, aki a női négyessel minden bizonnyal döntőzni fog vasárnap délután.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke díjat ad át Kárász Annának és Kozák Danutának a női kajak párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Nem tartottam tőle, hogy Dana fáradt lesz, ugyanis az edzések alatt is hasonló ritmusban gyakoroltunk.

– mondta Kárász Anna, aki úgy véli, hogy ez a siker lendületet adhat a női kajak négyesnek a folytatásban.

A vb-címvédő kajak kettős tagjai, Birkás Balázs és Balaska Márk örömittasan nyilatkoztak az eredményhirdetés után.

„Valamiben biztosan különlegesek vagyunk.

Sokkal jobban mentünk, mint az előfutamban. A rajtot elkaptuk, a közepe is egy fokkal jobban sikerült. Egy pici még maradt bennünk, de így is nyertünk” – mondta Birkás Balázs, akinek rohanni kellett, ugyanis a K-1 200 méteres előfutamban volt jelenése.

Balaska Márk és Birkás Balázs mutatja aranyérmét a férfi kajakpárosok 200 méteres versenyének eredményhirdetésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Szerintem azért nyertünk, mert a többiek sokkot kaptak, olyan jól rajtoltunk. Azt hitték, vissza fogják hívni a rajtolókat.

Az elmúlt két napban nagyon bennem volt az ideg, de akkor még jobban besz.rtam, amikor Balázs mondta, hogy ő is izgul, mert ez nem rá vall. Mondtam neki, hogy mindent meg fogok tenni, és ez kirobbant belőlem – vette át a szót Balaska Márk, aki elárulta, hogy a remek rajt ellenére ezt viszonylag keveset gyakorolják. – A rajtgépes edzéseknél az edzőnk úgy szokott indítani minket, hogy bele tudjunk nyúlni. Nem szokott szívatni minket. A pillanatnyi koncentráción múlt.

– folytatta Balaska Márk, aki szereti a 200 méteres távot, de nem mondott még le róla, hogy bekerüljön egy 500-as hajóba az olimpiai előtt. – Az év elején benne voltunk az 500-as egységbe, jövőre pedig mi szeretnénk lenni az A-egység, amelyik indul egy nemzetközi versenyen. Persze a 200-at sem fogjuk hanyagolni, mert jövőre Szegeden lesz a világbajnokság és jó lenne behúzni egy hazai érmet” – zárta a szavait a világbajnok Balaska Márk.

A magyar válogatott öt arany-, és egy bronzéremmel áll, a parasportolók között pedig Suba Róbert is nyert egy ezüstérmet.