Taroltak a magyar fiatalok, tíz aranyérem a kajak-kenu világbajnokságon

Takács Tamara, kajak-kenu
Takács Tamarának világbajnok címmel ünnepelte 22. születésnapját
Vágólapra másolva!
A magyar kajak-kenu válogatott szenzációs teljesítményt nyújtott a Plovdivban rendezett ifjúsági és U23-as világbajnokságon: tíz arany-, négy ezüst- és két bronzérmet nyert, ezzel toronymagasan a legeredményesebb nemzet lett.

Mindkét női kajak egyes számban magyar aranyérem született, amely azért is fantasztikus eredmény, mert ezt az olimpiai távot nevezik a nőknél a király számnak. Előbb az ifiknél nyert rajt-cél győzelemmel a még serdülőkorú, 16 éves Rendessy Eszter.

„Az első 70 méter nagyon erős volt, kicsit visszavettem, majd 250-nél indulnom kellett, a végét már nem bírtam nagyon, csak próbáltam valahogy beevezni. Hátszél volt, azt kevésbé szeretem, de nagyon boldog vagyok, hogy így is győzni tudtam" – mondta Rendessy Eszter a Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapjának, aki a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is képviseli majd hazánkat.

Takács Tamara világbajnok címmel ünnepelte 22. születésnapját Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az U23-asok ugyanezen versenyében az új-zélandiak klasszisa, Aimee Fisher féltávnál még több mint egy hajóval vezetett, ekkor Takács Tamara a negyedik-ötödik helyen haladt, majd egy olyat robbantott, hogy a végére bekötő Fishert is megelőzve világbajnok lett.

„Próbáltam felidézni, hogy tavaly itt hogyan nyertem ugyanebben a számban felnőtt Európa-bajnokságot, és próbáltam úgy versenyezni most is.

Nagyon köszönöm mindenkinek, főleg a családom tagjainak, hogy mellettem álltak az elmúlt nehéz hetekben" – mondta a célbaérés után a 22. születésnapját pont vasárnap, egy világbajnoki címmel ünneplő Takács Tamara.

Az 1000 méteren már világbajnoki aranyat szerző kajakos, Kós Benedek 500 egyesben lemásolta Takács Tamara produkcióját, féltávnál a harmadik helyen haladt úgy, hogy dán ellenfelének jókora előnye volt, de a magyar versenyző megindította a hajót, és fantasztikus hajrával második vb-címét is begyűjtötte Plovdivban az ifiknél.

Hozzá hasonlóan Biben Karina és Bakó Olga is megszerezte második aranyérmét vasárnap Bulgáriában, hiszen a kajak négyesben aratott győzelem után párosban is szenzációsan versenyezve, több mint egy hajóval nyert 500 méteren az ifik között, ezzel megvédte vb-címét.

Jutott egy bronzérem is a magyaroknak vasárnap, a Nagy Bianka, Molnár Csenge ifi kenu páros végzett a harmadik helyen. Negyedikként zárt az U23-asok között Noé Zsombor kajak egyesben és a Bragato Giada, Kisbán Zsófia kenu páros. A Lelovics Dávid, Némedi Konrád férfi kenu kettős hetedik lett.

A négyesek közül a férfi kajakos egységeknél az Opavszky, Grivalszki, Szendy, Pálfi ifi hajó a hetedik, a Nádas, Koleszár, Németh, Gecse U23-as kvartett az ötödik, a Horváth, Zombori, Kocsis, Besenyei ifi kenu négyes pedig ugyancsak az ötödik helyen végzett.

A magyar válogatott egészen elképesztő teljesítményt nyújtva, tíz arany-, négy ezüst- és két bronzérmet nyert a világbajnokságon, ezzel toronymagasan a legeredményesebb nemzet lett.