Az élelmes azeri kihasználhatja a világelső botladozását

Candidates tournament for Chess World Cup Sports CHESS WORLD CUP candidates players
22 March 2018, Germany, Berlin: Shakhriyar Mamedyarov, a chess champion from Azerbaijan, competes against Italian-American chess champion Fabiano Caruana (not shown) at this year's FIDE World Chess Candidates Tournament at the Kuehlhaus venue. Until the end of the month, eight chess champions will compete for the chance to face off against world chess champion Magnus Carlsen in November 2018. Photo: Soeren Stache/dpa
Vágólapra másolva!
A Bielben zajló Accentus nagymesterverseny hatodik fordulója után az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov áll az élen. A világranglistán harmadik nagymester fél ponttal előzi meg a kettős győzelemmel rajtoló, majd sorozatban négyet remiző háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsent. A cseh David Navara, az orosz Peter Szvidler és a francia Maxime Vachier-Lagrave holtversenyben harmadikként várják a folytatást. A svájci Nico Georgiadis öt vereséget szenvedett el, de Carlsennel szemben ő is döntetlent harcolt ki.

Az 51. sakkfesztivál nagymesterversenyén az eddig lejátszott tizennyolc partiból kilenc végződött döntéssel, a svájci Nico Georgiadis öt vereségével „javítja" a statisztikát. A norvég világelső Magnus Carlsen álomszerűen kezdett. Előbb a cseh David Navarát kockáztatva, az anyagi összetételt megváltoztató intuíciós vezéráldozattal győzte le, majd a második körben sötéttel nyert az ötszörös bieli győztes Maxime Vachier-Lagrave ellen.

Carlsen a négybástyás végjátékban megcsillogtatta remek technikáját,

bástyáival betört a második sorra, bár rohamosan csökkent a gyalogok száma, de az egyetlen megmaradt gyalog végül a sikert jelentette.

Maxime Vachier-Lagrave (balra) és Magnus Carlsen mérkőzése igazán ínyenceknek való volt Forrás: Lennart Ootes

Carlsen három év után tudta ismét legyőzni francia riválisát, aki tavaly St. Louis-ban a világbajnokot is megadásra kényszerítve szenzációs elsőséget szerzett. A torna doyenje, a 42 esztendős ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidler tetszetős játékkal mért vereséget Georgiadisre. Navara a spanyol megnyitás nyílt változatában kecsegtető állását remire rontotta Sahrijar Mamedgyarovval szemben.

Kibontakoznak az izgalmak

Carlsen nagy elánnal vetette magát a küzdelembe Szvidler ellen, a szicíliai védelmű partiban ellenkező oldalra sáncoltak, a világbajnok a 17. lépésben tisztet is áldozott.

A rutinos orosz sakkozó hárította a fenyegetéseket, bátrabb is lehetett volna, de inkább a lépésismétlést választotta.

Vachier-Lagrave láthatóan nem heverte ki a világelsőtől elszenvedett vereséget, rosszul játszva 32 lépésben kikapott Mamedgyarovtól, míg Navara megszerezte első győzelmét.

A negyedik fordulóban született meg a viadal eddig legnagyobb meglepetése, a 22 esztendős Nico Georgiadis, a mindössze 2526 Élő-pontos svájci nagymester remizett Carlsennel. A francia védelmű küzdelemben Nico korai vezércserét választott, majd minőségáldozattal próbálkozott. A játszma Carlsen győzelmét ígérte, de a kritikus pillanatban könnyelművé vált, s ezt a svájci sakkrajongók és a riválisok örömére Georgiadis kiharcolta a döntetlent.

Forrás: Origo

30...Fxc6 31.Bxg7 Bxd6 32.Bg5+! Kf7 33.Bxh5 Fb5 34.Bxh3 Be6 35.Bf3 Kg6 36.Ff4 Bc6 37.Fg3 Bc4 38.Bd3 Kf5 39.Bf3+ Ke6 40.Bd3 f5 és a különböző színű futóknak köszönhetően Georgiadis az 57. lépés után boldogan fogadhatta a gratulációkat,

pályafutása legértékesebb fél pontját szerezte meg.

Érthetően úszott a boldogságban, míg Carlsent alaposan elkedvetlenítette a váratlan, nem kalkulált döntetlen. A játéknap másik két partija is békekötéssel ért véget, Mamedgyarov és Szvidler, valamint Navara és Vachier-Lagrave sem bírt egymással.

Nico Georgiadis (balra) élete fél pontját szerezte Carlsen ellen Forrás: Lennart Ootes / Simon Bohnenblust

A félidőt a holtversenyben vezetők rangadója zárta, Carlsen azonban nem tudott élni kedvező esélyeiveli Mamedgyarov ellen,

az azerbajdzsáni nagymester ellenjátékot talált, sikerrel feltartóztatta a világbajnok veszélyesnek tűnő szabadgyalogját.

Vachier-Lagrave először nyert, miután vereséget mért Georgiadisra, Szvidler pedig remizett Navarával.

Sahrijar Mamedgyarov lépéselőnyben várhatja a bieli folytatást Forrás: Lennart Ootes / Simon Bohnenblust

Pihenőnap nélkül kezdődött meg a második félidő, ellenkező színelosztással a második összecsapások. Carlsen sötéttel nem kockáztatott Navara ellen, míg holtversenyes társa, Mamedgyarov másodszor is legyőzte Georgiadist. Oly pocsék rajtja után Vachier-Lagrave játékba lendült, sötéttel 32 lépésben fosztotta meg veretlenségétől Szvidlert. Az orosz bajnok túlértékelte esélyeit, kockázatos tervéért Vachier-Lagrave megbüntette. Második győzelmével a francia nagymester jelezte, hogy nem mondott le dobogós helyezés megszerzésének reményéről. A szombati pihenőnap után Carlsennel mérkőzik meg.

Forrás: Origo

25.Bh4 f4 26.Be4 g5 27.Bh5 Bf5 28.g4? fxg3 29.Bg4? A félidőt veretlenül záró Szvidler könnyen megadta magát. MVL vígan nézhetett volna a jövőbe a 29.Bxd4 Bxe5 30.Be4 Bxe4 31.dxe4 Kf6 változatban is. 29...Baf8! 30.Bhxg5 Bf1+ 31.Kg2 Fc6+ és világos feladta.

Az Accentus nagymesterverseny állása a 6. forduló után:
1.Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2801) 4,5
2. Magnus Carlsen (norvég, 2842) 4
3-5. David Navara (cseh, 2741), Peter Szvidler (orosz, 2753) és Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2779) 3
6. Nico Georgiadis (svájci, 2526) 0,5 pont.

Az olimpia jegyében

Kilencedszer rendeznek szuperversenyt Danzhouban, a kínai Hajnan tartományban. A 20-as kategóriájú, 2728 Élő-pontátlagú, nyolc résztvevős viadal többek számára fontos felkészülési állomás a szeptember 23-án Batumiban megkezdődő sakkolimpiára. A rajtlistát az olimpiai bajnok Yu Yangyi vezeti, címvédőként Wei Yi játszik.

Wei Yi jó eséllyel pályázik az első helyre Forrás: Origo

Az idei amerikai bajnok Samuel Shankland, a bakui aranyérmes csapat tagja újabb babérokra pályázik. Érdeklődéssel várhatjuk a junior világranglista első két helyezettje, a lengyel Jan-Krzysztof Duda és a kínai Wei Yi presztízscsatáját. Duda az indiai Santosh Gujrathi Vidit elleni győzelmével tette le névjegyét, a többi játszma döntetlennel ért véget Yu Yangyi-Le Quang Liem, Bu Xiangzhi-Shankland, Wei Yi-Fedoszejev szereposztásban.

A verseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében: Yu Yangyi (kínai, 2762) Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2737) Wei Yi (kínai, 2729) Le Quang Liem (kínai, 2728) Samuel Shankland (amerikai, 2727) Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2728) Bu Xiangzhi (kínai, 2712) Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2707)