Nem jutott vb-döntőbe a férfi kardcsapat

Daryl Homer, Szilágyi Áron, kard, vívás, Rio 2016, döntő
Hungary's Aron Szilagyi celebrates after beating USA's Daryl Homer in the men’s individual sabre gold medal bout as part of the fencing event of the Rio 2016 Olympic Games at the Carioca Arena 3 in Rio de Janeiro on August 10, 2016. / AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
A negyeddöntőben kiélezett mérkőzésen két tussal legyőzte a németeket, ezzel elődöntőbe jutott a magyar férfi kardválogatott, ott azonban hasonlóan izgalmas meccsen 45-42-re kikapott az olaszoktól a kínai vívó-világbajnokságon, Vuhsziban.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád trió a negyeddöntő első öt asszójában hátrányban volt, a hatodikban azonban Szilágyi 9-3-ra verte Benedikt Wagnert, ezzel 30-28-ra fordított. Ezután Gémesi 7-2-re kikapott Richard Hüberstől, Szatmári pedig 5-4-re Max Hartungtól, így az utolsó párban Szilágyi és az erdélyi származású Szabó Mátyás a németek 40-36-os vezetésénél ment fel a pástra.

Szilágyi Áron nagyszerű vívása nélkül nem lett volna meg az elődöntő Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A kétszeres olimpiai bajnok magyar vívó azonban megint összehozott egy 9-3-as asszót, ezzel kiharcolta a továbbjutást.

Szilágyi plusz tízes, Szatmári mínusz hármas, Gémesi pedig mínusz ötös találati aránnyal fejezte be az összecsapást. Decsi Tamás nem vívott.

Az elődöntőben a magyarok az oroszokat simán verő olaszokkal mérkőztek. A két csapat fej-fej mellett haladt, azonban az mérkőzésn közepén az addig remekül vívó kétszeres olimpiai bajnok, Szilágyi Áron váratlanul 5-0-ra elveszítette a saját asszóját Curatoli ellen. Az utolsó asszó is Szilágyié volt, 40-35-ös hátrányból kellett volna fordítania a 45 találatig tartó mérkőzésen. Az első találat az övé volt, ezt követően azonban ellenfele, Luigi Samele mindent bevetett - elromló felszerelés, sérülések stb. - hogy kizökkentse a magyar vivót, ami sikerült is, és végül 45-40-re az olaszok nyertek.

A bronzmérkőzésen a magyar csapat ellenfele a koreaiaktól vereséget szenvedő grúz válogatott lesz.

Eredmény (a vb honlapjáról):
férfi kard csapatverseny:
negyeddöntő:
Magyarország-Németország 45-43
Olaszország-Oroszország 45-31
Koreai Köztársaság-Franciaország 45-38
Georgia-Irán 45-37

keddi eredmény, a 16 között:
Magyarország-Japán 45-34