Magyar bronzérem a székesfehérvári öttusa-Eb-n

KOVÁCS Sarolta
Az utazási korlátozások miatt hiányos lenne a mezőny, ezért törölték az idei öttusa Eb-t
Vágólapra másolva!
Bronzérmet nyert a Kovács Sarolta, Demeter Bence páros vegyesváltóban a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság hétfői zárónapján.

Tíz kettős küzdött az érmekért hétfőn, köztük a világkupában ebben a számban már többször is győztes magyar duó. A székesfehérváriként ténylegesen hazai környezetben versenyző magyarok a várakozásnak megfelelően jól kezdtek, a 2x100 méteres úszást a második legjobb idővel, 1:57.21 perccel teljesítették, de csak minimális, egy pontnyi különbséggel szorultak az oroszok mögé, igaz, a litvánok és a franciák is ugyanannyit szereztek, mint ők.

Kovács Sarolta lovagol az öttusa Európa-bajnokság vegyes váltó versenyén a székesfehérvári Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Vívásban 21 győzelmet arattak és 15 vereséget szenvedtek, ezzel az oroszokkal holtversenyben harmadikként zárták ezt a számot, és összetettben is ezen a helyen álltak. A 27/9-cel élen végző franciák - az egyéni győztes Marie Oteiza és Valentin Prades - ugyanakkor 35 ponttal többet hoztak össze, ami azért nagy előny, mert a verseny végén, a kombinált számban az adott pontelőny ugyanannyi másodperc különbségnek felel meg a rajtnál.

Lovaglásban Kovács hibátlanul ment végig a pályán,

Demeter lova viszont az 1-es, a 2-es és a 4-es akadályt lehúzta és ehhez jött még időtúllépés is. Így a magyar kettős a maximális 300-ból 268 pontot szerzett, amivel hetedik lett ebben a szakaszban.

A kombinált számot - melyben mindkét váltótag 2x800 métert futott és kétszer lőtt - negyedikként kezdte meg a franciák, az olaszok és az oroszok mögött. Az élen állók a több mint 40 másodperces előnyük miatt befoghatatlannak tűntek, a másik két párossal azonban éles versenyre volt kilátás.

Közülük azonban csak az oroszokkal alakult ki küzdelem, mert a pontosabban célzó olaszok messze elfutottak.

Kovács menet közben leelőzte Ljudmila Tyebekinát, a váltásnál viszont már megint az orosz volt előrébb, majd Demeter is Kirill Beljakov elé tudott kerülni, de ő a hajrát is jól bírta, így meglett a bronzérem.

Székesfehérvár, 2018. július 23. A harmadik helyezett magyar csapat tagjai, Kovács Sarolta és Demeter Bence az öttusa Európa-bajnokság vegyesváltó versenyének eredményhirdetésén a székesfehérvári Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban 2018. július 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Mindketten fáradtan vágtunk neki a mai versenynek. Jó csapatot alkottunk, kisegítettük egymást, mert hol az egyikünknek ment jobban, hol a másikunknak" - mondta Kovács, aki szerint a franciák kiemelkedtek a mezőnyből, de a második hely meg lehetett volna.

– tette ugyanakkor hozzá.

Egyetértett vele Demeter azzal kapcsolatban, hogy a francia kettőst ezúttal nem volt esély legyőzni, a második hely viszont összejöhetett volna, ha nincsenek a hibák.

"A vívás nekem döcögősen indult, de a második felére magamra találtam, Sacinak kevésbé ment. Lovaglásban ő volt hibátlan, én viszont három akadályt vertem" - idézte fel a történteket, majd a kombinált szám végére utalva azt mondta: "éreztem, hogy van még bennem erő, így a hajrára hagytam a döntést".