A szlovák sprintkirály harmadik szakaszgyőzelmét ünnepelhette

TOPSHOTS Horizontal
Slovakia's Peter Sagan (R), wearing the best sprinter's green jersey, crosses the finish line and wins, ahead of Norway's Alexander Kristoff (C) and France's Arnaud Demare (L), the 13th stage of the 105th edition of the Tour de France cycling race, between Le Bourg-d'Oisans and Valence, on July 20, 2018. / AFP PHOTO / Jeff PACHOUD
Vágólapra másolva!
A szlovák Peter Sagan nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny pénteki, 13. szakaszát.

Az elmúlt három nap hegyi résztávjai után ismét a sprinterek kerültek reflektorfénybe, ugyanis a Bourg d'Oisans és Valence közötti 169,5 kilométeres etapon mindössze egy harmadik és egy negyedik kategóriás emelkedő várt a mezőnyre.

A rajt után nem sokkal kialakult egy négyfős szökevénycsoport, amelynek legkitartóbb tagját, a svájci Michael Schärt 5,6 kilométerrel a cél előtt fogta be a főmezőny.

Ha zöld trikó, akkor Peter Sagan Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Sokáig úgy tűnt, hogy a sprintbefutóval záruló szakasz hajráját a Trek csapata vezeti fel legjobban John Degenkolbnak, ám a német versenyző az utolsó méterekre elfáradt, és még a dobogóról is lemaradt.

Az izgalmas finisben az összetett pontversenyben hatalmas előnnyel vezető, zöld trikós szlovák Peter Sagan bizonyult a legerősebbnek, így idei harmadik, összesítésben tizenegyedik szakaszát nyerte a Touron. Mögötte a norvég Alexander Kristoff lett a második, a francia Arnaud Démare pedig a harmadik.

Az összetett győzelemre esélyesek a főmezőnnyel együtt értek célba, így továbbra is a Sky brit versenyzője, Geraint Thomas viseli a sárga trikót.

Eredmények:
13. szakasz, Bourg d'Oisans-Valence, 169,5 kilométer:
1. Peter Sagan (szlovák, Bora) 3:45:55 óra
2. Alexander Kristoff (norvég, Team Emirates) azonos idővel
3. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) a.i.

Az összetett élcsoportja:
1. Geraint Thomas (brit, Sky) 53:10:38 óra
2. Chris Froome (brit, Sky) 1:39 perc hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 1:50 p h.

Szombaton a Saint-Paul-Trois-Chateaux és Mende közötti 188 kilométer vár a mezőnyre, amely a jövő vasárnapi párizsi befutóig 3351 kilométert teker a 105. Tour de France-on.