Thomasé a legendás Alpe d'Huez is, növelte előnyét Chris Froome előtt

cycling Horizontal
Geraint Thomas a célban
Vágólapra másolva!
A Tour de France 12. szakasza jelentette a körverseny egyik királyetapját, a versenyzők közel ötezer méternyi szintkülönbséget tettek meg, az Alpe d'Huezen volt a befutó, ahol sprint döbtött Thomas javára.

Zsinórban a harmadik hegyi szakasz várt a mezőnyre az Alpok csúcsai között, az egész Tour legnehezebb szakszának ígérkezett a 12., összesen három kiemelt kategóriás hegyet kellett teljesíteni, ráadásul a legendás Alpe d'Huez várta hegyi befutóval a mezőnyt.

Mozgalmas szakasz várt a mezőnyre Forrás: --

Rövid lejtmenet, illetve sík szakasz után rögtön a Madeleine megmászása várt a mezőnyre. Nem nagy meglepetésre Warren Barguil és Pierre Rolland is szökni próbált, miközben a hegymenetben a Movistar vezette a mezőnyt a hegyre. A szökevények csoportja végül nagyjából 30 fősre duzzadt, ott volt a pöttyös trikós, Julien Alaphilippe és az összetettben a szökevények közül a legelőkelőbb helyen álló holland Steven Kruijswijk, akinek kevesebb mint három perc volt a hátránya a sárga trikós Geraint Thomas előtt. A hegyre végül majdnem két és fél perc előnnyel értek fel a szökevények Alaphilippe, Barguil, Pauwels, Rolland, Majka sorrendben.

Útban a második kategóriás Montvernier felé Rolland szökött meg a többiektől, miközben a szökevények is akkora előnyt harcoltak ki, hogy virtuálisan Kruijswijkre került a sárga trikó. A Montvernier-re végül Rolland ért fel elsőként.

Útban a második kiemelt kategóriás hegyre, a Croix-de-Ferre előbb egy tízfős szökevénycsoport állt össze, majd Kruijswijk robbantott és otthagyta a többieket, volt hogy hatperces előnye volt a sárga trikóssal szemben, 72 kilométerre a céltól indult el a holland, miközben az esélyesek csoportja folyamatosan morzsolódott, természetesen a tempót ezúttal is főleg az elképesztő Sky-vonat diktálta, de a holland elsőségét egyelőre nem veszélyeztette semmi.

Steven Kruijswijk hosszú hajrát nyitott Forrás: BELGA/AFP/Yorick Jansens

Kruijswijk a legendás Alpe d'Huezt több mint négyperces előnnyel kezdte meg a sárga trikós csoportja előtt, de a Sky még rátett egy lapáttal, szép lassan minden szökevényt bedaráltak, Valverde és Dan Martin is leszakadt az esélyesek csoportjából, 10 kilométerrel a cél előtt 3:20-ra csökkent Kruijswijk előnye.

Útban a csúcs felé Vincenzo Nibali támadott először, de pár méterre tudott csak eltávolodni a skyos versenyzőktől, majd Nairo Quintana próbálkozása is hamar meghiúsult.

Hét kilométerrel a vége előtt Bardet lépett el a mezőnytől tíz másodperccel, miközben a holland az élen már kevesebb mint két perccel vezetett, miközben Quintana leszakadt az esélyesekről.

4,5 kilométerrel a vége előtt fogyott el az utolsó skyos segítő, Thomas a sárga trikóban vitte magával a kapitányt, Chris Froomot, aki aztán robbantott, utolérte, majd lehagyta Bardet-t, miközben Nibali bukott.
Thomas a sárga trikóban beállt Tom Dumoulin mögé, miközben Froome 3,5 kilométerrel a vége előtt lehagyta Kruijswijket is, de Dumoulinék felértek Froome mögé.

Geraint Thomas és Chris Froome útban az Alpe d'Huez felé Forrás: BELGA/AFP/Yorick Jansens

Az utolsó pár kilométeren kéz a kézben tekert Froome, Thomas, Bardet és Dumoulin, de addig szórakoztak, ameddig Landa is megérkezett, ki is kerülte őket, de Thomas az utolsó 500 méteren jól sprintelt, zsinórban második szakaszát nyerte meg és tovább növelte előnyét Chris Froome-mal szemben.

Az utolsó kilométereken így tekert Dumoulin, Thomas, Froome és Bardet:

Thomas azzal, hogy megnyerte a szakaszt tíz másodperces jóváírást kapott, és négy másodperccel megelőzte Froome-ot, az összetettben 1 perc 39 másodperc az előnye.

Geraint Thomas a célban Forrás: AFP/Marco Bertorello

én pedig csak próbálom élvezni ezt a sikert. Egyszerűen hihetetlen, legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy győzni tudok itt. Ez azok közé az élmények közé tartozik, amelyek egész életemben meghatározóak lesznek" - mondta a 32 esztendős Thomas, aki pályán kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok csapat üldözéses versenyben.

Az emelkedők alaposan szétmorzsolták a mezőnyt, három sprinter is feladta a viadalt: André Greipel, illetve az egyaránt két-két szakaszgyőzelmet aratott Dylan Groenewegen és Fernando Gaviria. Ezzel jelentősen megnőtt az esélye a pontverseny megnyerésére Peter Sagannak, miután vetélytársai közül kedden Marcel Kittel és Mark Cavendish a limitidő túllépése miatt szintén befejezte a viadalt.

Eredmények:

12. szakasz, Bourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez, 175,5 km, hegyi befutó:
1. Geraint Thomas (brit, Sky) 5:18:37 óra
2. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 2 másodperc hátrány
3. Romain Bardet (francia, AG2R) 3 mp h.
4. Chris Froome (brit, Sky) 4 mp h.
5. Mikel Landa (spanyol, Movistar) 7 mp h.
6. Primoz Roglic (szlovén, Lotto NL-Jumbo) 13 mp h.
7. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Thomas 49:24:43 óra
2. Froome 1:39 perc hátrány
3. Dumoulin 1:50 p h.
4. Nibali 2:37 p h.
5. Roglic 2:46 p h.

Pénteken a Bourg d'Oisans és Valence közötti 169,5 kilométer vár a mezőnyre, amely a jövő vasárnapi párizsi befutóig 3351 kilométert teker a 105. Tour de France-on.